TÉMA

Plast

Nový způsob sběru odpadu „door-to-door“ je stále populárnější. Obce tak chtějí zvýšit vytříděnost

Další města zavádí nový způsob třídění odpadu, tzv. „door-to-door“ systém. Nově to zkouší například některé obce ve středních Čechách. Systém spočívá v tom, že domácnosti dostanou samostatné nádoby na plast, papír a bioodpad, které mají přímo u svého domu a které se pravidelně vyvážejí. Města si od toho slibují více vytříděného odpadu a tím pádem i méně toho směsného. Reagují tak i na zvyšování poplatků za skládkování.
16. 3. 2024|

Mikroplasty se staly součástí oblaků. Může to ovlivňovat počasí, varuje studie

Vzduch, voda, půda, potraviny, a dokonce i krev – mikroplasty se dostaly prakticky všude na Zemi a nyní se na tento seznam dostaly i mraky, napsal zpravodajský server The Guardian. Kousky plastových částic byly nedávno objeveny nad východní Čínou a nový výzkum ukázal, že mohou ovlivňovat tvorbu mraků a počasí.
20. 11. 2023|

Mikroplasty pronikají až do plodové vody, prokázal ostravský výzkum

Ostravští vědci prokázali přítomnost mikroplastů v lidské plodové vodě a zároveň v placentě. Ve výzkumu chtějí dále pokračovat a vyhodnotit, jakým způsobem mohou tyto látky poškodit plod či komplikovat těhotenství. Ostravští výzkumníci tvrdí, že prokázání mikroplastů v plodové vodě se jim podařilo jako prvním na světě.
2. 11. 2023|

Mikroplasty pronikají až do mozku. A mění chování, varuje studie

Vědci našli první důkaz, že vystavení mikroplastům mění chování savců. Na myších se prokázalo, že tyto drobné částečky pronikají i do mozku – a když se tam dostanou, začnou se myši chovat velmi zvláštně.
4. 9. 2023|

Biologicky rozložitelný plast se může vyrábět z těl mrtvých much, navrhují američtí chemici

Z mrtvých much by se mohl vyrábět biologicky rozložitelný plast, oznámili vědci na zasedání Americké chemické společnosti (ACS). Poznatek by mohl být užitečný, protože je obtížné najít zdroje biologicky rozložitelných polymerů, které nemají žádné jiné využití, například při výrobě potravin, napsal list The Guardian.
15. 8. 2023|

Lidmi produkované materiály využívají mnozí ptáci ku prospěchu svého hnízda. Opeřencům ale mohou i škodit

Lidská civilizace dostává do životního prostředí obrovské množství plastů a dalších umělých hmot, které často sbírají ptáci. Nový výzkum ukázal, že 176 druhů ptáků na celém světě v současné době využívá ve svých hnízdech širokou škálu materiálů vyrobených lidmi.
10. 7. 2023|

PET lahve budou za rok pouze s připevněnými víčky. Některé firmy již povinnost testují

Do Česka dorazila novinka, kterou v obchodech pozná každý, kdo nakupuje nápoje v PET lahvích. Na tuzemský trh se jich dostane každoročně přes 1,5 miliardy. A všechny budou muset mít nejpozději do července 2024 pevně připojené uzávěry. Kvůli ochraně přírody a možnosti recyklace, jak vyplývá ze směrnice Evropské unie o jednorázových plastech. Někteří výrobci už víčka k lahvím připevnili.
4. 7. 2023|

Had, ovce nebo kyčelní kloub. Špatně vytříděný odpad zdražuje recyklaci a ničí stroje

Města si stěžují na komplikace se špatně vytříděným odpadem. Řada lidí nevyužívá kontejnery k recyklaci podle pravidel, pracovníci třídicích linek v nich tak často nalézají mrtvá zvířata, ale také doklady, klíče nebo peněženky. Špatně vytříděný odpad pak odpadářům komplikuje práci nebo ničí stroje. České televizi to sdělily společnosti zajišťující vývoz kontejnerů.
1. 7. 2023|

Plastové lahve slaví půlstoletí. Dobyly celou planetu

Současná epocha se často označuje jako doba plastová. Přispělo k tomu i celosvětové rozšíření výrobků z polyethylentereftalátu, známého pod zkratkou PET, ze kterého se vyrábějí třeba jednorázové láhve na nápoje, folie nebo textilní vlákna. Výroba tohoto materiálu byla patentována v roce 1941. Patent na výrobu takzvané PET lahve získal americký vynálezce, hlavní inženýr společnosti DuPont Nathaniel Wyeth před 50 lety, 15. května 1973. Od té doby zaplavily celý svět a mimo jiné jsou i velkým ekologickým problémem.
15. 5. 2023|

Vědci našli bakterie, které za běžných podmínek žerou plasty

Kdyby se povedlo vědcům najít mikroorganismy, které při pokojové teplotě samy rozkládají umělé hmoty, velmi rychle by to pomohlo vyřešit problém s nekonečnými skládkami. Podle švýcarské studie takové bakterie skutečně existují – experti je našli v Alpách či v Arktidě.
10. 5. 2023|

Neobnovitelná část obnovitelné energetiky. Vědci konečně tuší, co si počít s vysloužilými vrtulemi

Větrné turbíny mají jako čisté zdroje energie zásadní význam pro řešení klimatických změn, tvrdí analýzy například Mezivládního panelu IPCC. Mají ale zásadní problém: když doslouží, tak se stávají v podstatě nezničitelným odpadem. Nový výzkum, který teď vyšel v odborném žurnálu Nature, ukazuje možnosti, jak s nimi naložit, když doslouží.
4. 5. 2023|

Mořští ptáci trpí nemocí způsobenou plasty, mají zjizvený travicí trakt

U mořských ptáků vědci objevili novou nemoc, kterou způsobují výhradě plasty. Ptáci, u kterých se takzvaná plastikóza projevila, měli od spolykaného odpadu zjizvený trávicí trakt, píše britský The Guardian s odvoláním na badatele z londýnského Přírodovědného muzea. Jde o první doložený příklad fibrózy vyvolané výhradě plasty.
7. 3. 2023|

Vinyl se vrátil ve velkém, posluchač touží po rituálu. Hovoří se i o ekologii

Původně šelakové a později umělohmotné desky představovaly hlavní hudební nosiče dvacátého století. V osmdesátých letech se ale na trhu objevily kompaktní disky, které na nějaký čas vinyly vytlačily. Nyní jsou vinylové desky již několik let na vzestupu a jejich prodeje meziročně rostou i dvojciferným tempem. Loni zájem pokořil sedm set milionů kusů, a byl tak největší za poslední tři dekády. Svou roli v tom podle některých vydavatelů paradoxně sehrály streamovací platformy či pandemie covidu-19. V poslední době se také kvůli varování environmentálních organizací někteří výrobci snaží jít při produkci desek udržitelnější cestou.
14. 1. 2023|

Brněnští vědci navrhli ničitele plastových ostrovů. Mají se jím stát sinice

Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně zkoumají, jak využít sinice požírající plasty k vyčištění oceánu zamořeného odpadkovými skvrnami, uvedl Ondřej Pěnčík z Ústavu chemie a biochemie této fakulty.
9. 11. 2022|

Plejtváci denně spolknou až deset milionů kusů mikroplastů, varuje výzkum

Plejtváci obrovští mohou za den spolknout až deset milionů kusů mikroplastů. Zjištění naznačuje mnohem větší dopady znečištění na největšího živočicha na světě, než se dosud předpokládalo. Uvádí to výzkum, o kterém napsal britský list The Times.
2. 11. 2022|

Požár v Kralupech se nedaří zlikvidovat, hasiči s ním budou bojovat i ve čtvrtek

V Kralupech nad Vltavou na Mělnicku hasiči celou středu pokračovali v likvidaci rozsáhlého požáru plastového odpadu v areálu kovošrotu. Hořet začalo v úterý před 17:00, byl vyhlášen nejvyšší stupeň poplachu, který stále trvá. Kolem středeční 19. hodiny na místě zasahovalo zhruba 25 jednotek hasičů, ve čtvrtek budou pokračovat, řekl mluvčí krajských hasičů Tomáš Bakalář. Podle policejní mluvčí Barbory Schneeweissové zřejmě požár nezpůsobí finanční škodu, protože jde o odpad. Jeden z hasičů utrpěl lehčí poranění.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 20:30|

V Kralupech nad Vltavou vzplál plastový odpad, hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu

Na okraji Kralup nad Vltavou na Mělnicku vzplál v úterý odpoledne v areálu kovošrotu plastový odpad. Byl vyhlášen zvláštní, tedy nejvyšší stupeň poplachu. U požáru zasahovalo po 20. hodině 28 jednotek hasičů, řekl jejich mluvčí Tomáš Bakalář. Kolem 22. hodiny bylo na místě jednotek 30 a také speciální technika. Hašení nejspíš potrvá celou noc. Podle policejní mluvčí Barbory Schneeweissové zřejmě požár nezpůsobí finanční škodu, protože jde o odpad.
5. 7. 2022Aktualizováno5. 7. 2022, 22:16|

Plodnost mužů rychle klesá. Škodlivin je v jejich těle mnohonásobně víc, než je riziková hladina

Na zhoršení kvality spermatu a poklesu mužské plodnosti se z běžných látek nejvíce podepisují plasty, dioxiny a paracetamol, který je běžnou součástí léků proti bolesti. Zjistila to nová studie vědců z univerzit v Londýně a Kodani, která vyšla v časopise Environment International. Pokles plodnosti podle autorů naznačuje úzkou vazbu mezi lidským zdravím a kvalitou životního prostředí v širokém smyslu slova.
13. 6. 2022|

Obří tichomořská odpadková skvrna je plná života. Čím víc plastu, tím víc organismů

Mezinárodní vědecký tým studoval velkou tichomořskou odpadkovou skvrnu – obří vrstvu plastového odpadu. Výsledky výzkumu ukázaly, že kromě lidských odpadků tento objekt obsahuje také obrovské množství organismů, které vědci označují jako neuston.
27. 5. 2022|

Slováci budou zálohovat PET lahve a plechovky

Slovensko na začátku příštího roku spustí systém zálohování plastových lahví a plechovek, od kterého si slibuje snížení množství odpadu a vyšší recyklaci použitých nápojových obalů. Do projektu se zaregistrovalo více než dva tisíce sběrných míst, mimo jiné i prodejny, které umožní vratnou zálohu věnovat na dobročinné účely.
27. 12. 2021|

Ostravská BR Group se rozrůstá, zaplní téměř desetinu českého plastikářského trhu

Skupina BR Group ostravského podnikatele Rudolfa Bochenka koupila firmu Montix z Mohelnice na Šumpersku, která je významným výrobcem plastových pokovených dílů určených zejména pro automobilový průmysl. Akvizice výrazně posílí plastikářskou divizi BR Group, oznámili v úterý Bochenek a dosavadní většinový vlastník Montixu Oldřich Svoboda. Hodnotu kontraktu neuvedli.
1. 6. 2021|

Třídíme dobře, recyklujeme hůř. Národní plán obnovy by to podle Havlíčka měl změnit

Do recyklační infrastruktury plánuje stát z Národního plánu obnovy investovat do dvou let 3,5 miliardy korun. V současné chvíli se roční podpora oboru ze strany státu pohybuje v řádu stovek milionů korun. Po sobotním jednání se zástupci České asociace oběhového hospodářství v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).
29. 5. 2021|

Jednorázové plastové kelímky nebo příbory mají zmizet. Zákaz prodeje podpořila vláda

Konec plastových kelímků, příborů a dalších výrobků na jedno použití se přiblížil. Kabinet schválil příslušný zákon. Platit by měl už od července. Počítá ale ještě s ročním doprodejem zásob. Nyní ho musí posoudit parlament.
25. 1. 2021|

Doba plastová v pandemii sílí. Vývojáři vymýšlejí rozložitelné pomůcky

Pandemie koronaviru má výrazně negativní dopad na životní prostředí: zvýšila se totiž spotřeba jednorázových plastů v běžném životě i v nemocnicích a sociálních zařízeních. Jedna britská firma se proto zaměřila na vývoj štítů z rozložitelného materiálu.
12. 7. 2020|