TÉMA

Kurt Cobain

In Utero od Nirvany oslaví třicet let. Výročí připomenou speciální vydání i koncerty

Třetí – a  poslední – studiové album od kapely Nirvana In Utero oslaví 21. září třicet let od vydání. Hudební vydavatelství spolu s bývalými členy kapely proto nachystalo pro fanoušky výroční reedici obsahující 53 dosud nevydaných skladeb, sérii koncertů nebo knihu fotografií. Na počest jubilea proběhnou vzpomínkové akce i v Česku, album připomene třeba koncert v Praze.
14. 9. 2023|

Vědci hledají místo na Zemi nejvíc poznamenané lidskou aktivitou. Mezi kandidáty je i Sněžka

Skupina geologů, klimatologů a paleontologů od letošního 17. listopadu vybírá místo na planetě Zemi, které nejvíc poznamenala lidská aktivita. Na analýzu devíti lokalit, které nejlépe ilustrují vliv člověka, mají měsíc. Hlavním ukazatelem pro ně bude přítomnost radioaktivního materiálu, v potaz ale vezmou i další stopy antropogenního původu, jako jsou prachové částice ze spalování fosilních paliv, mikroplasty nebo oxid uhličitý. Jedno z nominovaných míst, mezi kterými je i polská strana Sněžky, se pak může stát bodem, který označí začátek nového období zvaného antropocén.
25. 11. 2022|

Smells Like Teen Spirit, upozornila Nirvana. A začala novou hudební éru

Uplynulo třicet let od úspěchu přelomové desky Nevermind od americké kapely Nirvana. Ve světě se jí prodalo přes třicet milionů kopií. Vyšla sice už na podzim roku 1991, z kraje toho následujícího ale symbolicky sesadila z první příčky americké hitparády album Dangerous Michaela Jacksona. Na jaře se Nirvana stala nejhranější kapelou v Evropě.
20. 2. 2022|

Paralelní osudy. Pátý duben je dnem, kdy s Cobainem a Staleym zemřel grunge

V pátek 5. dubna uplynulo přesně čtvrt století od smrti jedné z nejznámějších a nejvýraznějších osobností hudební historie: zpěváka kapely Nirvana Kurta Cobaina. Ve stejný den, ale o osm let později, jej následoval i Layne Staley, frontman Alice in Chains. Dva z nejpřednějších představitelů stylu grunge spojuje nejen tragické datum.
5. 4. 2019|