TÉMA

Odpočinek

Pracovní dobu strojvedoucích bude hlídat stát. Postihy za prohřešky ale zatím dát nemůže

Stát začne kontrolovat pracovní dobu strojvedoucích. Více odpočinuté pracovníky to ale na tratě nemusí přivést. Monitoring totiž pomůže zjistit prohřešek, stát za to ale nemůže vůdce postihnout. ČT to potvrdilo ministerstvo dopravy s tím, že chce situaci na železnici zatím jenom sledovat. K přetížení vůdců lokomotiv může docházet nejčastěji v momentě, kdy pracují pro více dopravců. Sledování pracovní vytíženosti strojvůdců začne 1. února.
27. 1. 2022|

Policie může zajistit auto řidičům, kteří nezaplatili pokuty za přestupky

Až dvě třetiny řidičů, kteří dostanou od dopravních policistů pokutu, ji nezaplatí. Pokuty pak končí u celníků, kteří se je snaží vymáhat. Donutit řidiče pokuty uhradit má nová pravomoc policistů – těm, kteří pokuty nezaplatí, budou moci od 1. ledna odebrat registrační značku nebo zamezit v jízdě nasazením botičky.
1. 1. 2022|

Záchranáři vyjíždějí k extrémnímu množství případů. Roste únava zdravotníků i agresivita pacientů

Záchranná služba hlásí maxima výjezdů k nemocným lidem, někde se už ocitá na hraně kapacit. Třetina z nich souvisí s nemocí covid-19. Situaci komplikuje i přetížení nemocnic, některé musí pacienty odmítat. Napětí roste, zdravotníci jsou unavení a někteří nemocní lidé jim nadávají.
3. 12. 2021|

Poslanci odvolali radní ČT Lipovskou. Uznávání protilátek odsunuli na neurčito

Sněmovna na návrh volebního výboru odvolala z Rady České televize její členku Hanu Lipovskou. Důvodem je údajné porušení zákona o České televizi a ztráta nezávislosti, o níž tento zákon hovoří. Poslanci v pátek také diskutovali o uznávání protilátek proti covidu-19 pro prokázání bezinfekčnosti, debatu po hodině přerušili. Dopoledne sněmovna schválila novelu o zpřísnění dohledu nad dodržováním pracovní doby i odpočinku strojvedoucích na železnici a zvýšení investic pro letošní rok o 1,8 miliard korun. Naplánovaný růst učitelských platů a novelu zákoníku práce o vyšší zákonné dovolené neprojednali.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 17:33|

Únava jako příčina tragické železniční nehody? Podle indicií možná pracoval strojvedoucí mnohem déle, než směl

Mnohem déle než povolených patnáct hodin zřejmě seděl podle informací České televize za ovládacím pultem lokomotivy strojvedoucí jednoho z vlaků, které se o Velikonocích čelně srazily na nádraží ve Světci na Teplicku. Dopravce – firma Orlen Unipetrol – ale jakékoli porušení zákona odmítla, o údajném několikanásobném překračování délky směn ale promluvil i další strojvedoucí. Oficiální závěr vyšetřování zatím není na světě. Drážní inspekce má na závěrečnou zprávu čas až do příštího roku.
4. 5. 2021|

Pracovat méně za stejný plat? Některé firmy už to zkoušejí

Kratší pracovní doba za stejné peníze? Odbory a sociální demokraté po tom volají, ekonomové a firmy se zdráhají. Přesto se však najdou už takové, které se rozhodly to zkusit a navzdory aktuálnímu nedostatku zaměstnanců těm svým dobu na pracovišti – na rozdíl od výplaty – dobrovolně zkrátily. A co víc, jejich první dojmy jsou pozitivní.
6. 4. 2019|