TÉMA

Dětský tábor

Za tragédii na koupališti v Českém Dubu dostal táborový vedoucí podmínku

Podmíněný trest dostal od soudu někdejší vedoucí letního dětského tábora, během kterého se utopil chlapec. Verdikt ale zatím není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si vzali lhůtu na rozmyšlenou. Vstoupí-li rozsudek v právní moc, bude muž muset také zaplatit odškodnění za duševní útrapy prarodičům utonulého dítěte a nahradit škodu Všeobecné zdravotní pojišťovně – celkem přes 1,6 milionu korun. Devětatřicetiletého muže uznal soud vinným z usmrcení z nedbalosti, zač mu mohlo hrozit i mnohaleté vězení. Sám svoji vinu připustil jen částečně.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 18:39|

Liberecký soud začal projednávat případ chlapce, který utonul na koupališti v Českém Dubu

Okresní soud v Liberci začal projednávat případ chlapce, který v červenci 2020 utonul na koupališti v Českém Dubu na Liberecku. Zástupci vedoucího tábora Tomáši Mádrovi hrozí za usmrcení z nedbalosti až šestiletý trest vězení, podle státního zástupce neplnil své povinnosti. Mádr u soudu písemně vyjádřil lítost nad tím, co se stalo, a pozůstalým se omluvil. Svou vinu ale nevidí v rozsahu, v jakém ji prezentoval státní zástupce, uvedl ve svém vyjádření.
22. 2. 2023|

Letní tábory jsou po spuštění přihlášek do týdne vyprodané. I přes zdražení o stovky korun

Sice ještě neskončilo první pololetí školního roku, rodiče přesto už řeší přihlášky dětí na letní tábory. Podle organizátorů je většina míst zarezervovaná i týden po spuštění přihlášek. A to i navzdory tomu, že i letních táborů se dotklo zdražování, nejčastěji o stovky korun. Někteří organizátoři se kvůli nabídnutí příznivější ceny rozhodli délku tábora zkrátit.
7. 1. 2023|

Státní zástupkyně obžalovala vedoucího letního tábora kvůli utonutí chlapce v Českém Dubu

Kvůli utonutí šestiletého chlapce na koupališti v Českém Dubu na Liberecku v červenci 2020 padla obžaloba. Před soudem stane vedoucí letního tábora, který podle kriminalistů neprověřil plavecké schopnosti dětí a nezajistil nad nimi dostatečný dozor. Za usmrcení z nedbalosti mu v případě odsouzení hrozí až šest let vězení. O podání obžaloby informoval Českou televizi okresní státní zástupce v Liberci Lukáš Pauldura.
27. 10. 2022|

Děti z tábora na Bruntálsku nejspíš „skolily“ rotaviry, špatně jim bylo od čtvrtka

Pravděpodobně rotaviry stojí za hospitalizací devatenácti lidí z dětského tábora u Vrbna pod Pradědem na Bruntálsku. Záchranáři je v sobotu odvezli do blízkých nemocnic. Během víkendu lékaři všechny propustili do domácího ošetřování, zbytek dětí si vyzvedli rodiče.
11. 7. 2022|

Záchranáři ošetřili na Bruntálsku 17 táborníků, měli příznaky otravy

Záchranáři v sobotu na Bruntálsku ošetřili 17 účastníků dětského tábora. Dva dospělí a 15 dětí poté skončili v nemocnicích v Krnově, Opavě a Ostravě s příznaky otravy. Trpěli zažívacími problémy. Nyní už jsou všichni doma. V neděli večer o tom informoval mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 21:04|

Kvůli utonutí chlapce v Českém Dubu byl obviněn vedoucí letního tábora

Kvůli utonutí šestiletého chlapce na koupališti v Českém Dubu na Liberecku v červenci 2020 policie obvinila jednoho z vedoucích pracovníků letního tábora. Podle kriminalistů neprověřil plavecké schopnosti dětí a nezajistil nad nimi dostatečný dozor. Za usmrcení z nedbalosti mu v případě odsouzení hrozí až šest let vězení, oznámila dnes na policejním webu mluvčí liberecké krajské policie Ivana Baláková.
28. 3. 2022|

Kvůli nákaze se zatím zrušilo jenom minimum táborů, říká místopředseda Asociace dětské rekreace

Koronavirus se v Česku momentálně nejvíce šíří mezi mladými lidmi. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po jednání krizového štábu hovořil v této souvislosti například i o dětských táborech. Podle místopředsedy Asociace dětské rekreace Jiřího Špačka se však kvůli nákaze zatím zrušilo jenom minimum táborů. Žádné masové rušení těchto pobytů se v tuto chvíli podle něj neočekává.
22. 7. 2021|

Prudké bouřky rozvodnily řeky, Brzina na Příbramsku dosáhla stupně ohrožení

Česko zasáhly ve středu další bouřky, postupovaly Čechami od jihu na severovýchod a na Moravu, další bouře zasáhla severní Moravu a Slezsko. Po přívalových deštích se zvedly hladiny některých řek. Na třetím stupni byla před půlnocí říčka Brzina, která ústí do Vltavy pod kamýckou přehradou. Nakrátko dosáhla stupně ohrožení i Lužická Nisa a Úslava.
14. 7. 2021Aktualizováno14. 7. 2021, 23:54|

Hladiny rozvodněných řek po bouřkách klesají. Na čtyřech je stále druhý stupeň

Na druhém stupni povodňové aktivity jsou čtyři řeky na západě a severovýchodě Čech. Na několika dalších místech platí první stupeň. Hladiny se zvedly po čtvrtečních prudkých bouřkách, nejvážnější situace nastala na východě Plzeňského kraje na tocích v povodí Úslavy a Klabavy. Na Úslavě v Koterově platil ještě v pátek odpoledne nejvyšší, tedy třetí stupeň povodňové aktivity. Kvůli rozlití řeky Trnavy museli v Křelovicích na Pelhřimovsku hasiči evakuovat dětský tábor. Voda z protržené hráze zaplavila pietní místo Ležáky.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 22:02|

Během léta roušky nebo respirátory zůstanou, říká hlavní hygienička Svrčinová

Vláda příští pondělí rozhodne, jaká budou platit pravidla pro nošení roušek nebo respirátorů během letních prázdnin. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová se přiklání spíše k rouškám. Zároveň věří, že Česká republika má nejhorší za sebou, čísla jsou v současnosti příznivá. Řekla to v Interview ČT24.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 20:09|

Na letní tábor budou dětem nakonec stačit i PCR testy udělané sedm dní před začátkem

Pravidla pro testování před letními tábory se opět mění a vrací k původnímu návrhu. PCR testy bude možné si udělat až sedm dní před nástupem a během pobytu už další nebude nutný. Antigenní testy bude třeba opakovat nejpozději po sedmi dnech. Ministerstvo zdravotnictví změnu oznámilo po úterní kritice ze strany pořadatelů táborů.
16. 6. 2021|

Do stanu s testem, aktivity mimo sport s rouškou? Letní tábory neznají přesná omezení

Na letní tábory se podle provozovatelů chystá až 300 tisíc dětí, tedy podobný počet jako před pandemií. Pravidla pro organizování táborů se zatím rýsují. Podmínky pro ně by měly být podobné jako loni, přibude ale například povinnost vstupních testů. Naopak by už nemusela platit omezení v počtech dětí či zapojení do práce v kuchyni.
23. 5. 2021|

Přibývá důkazů, že se koronavirus může rychle šířit i mezi dětmi

Koronavirus se možná šíří snáz v prostředí škol a letních táborů, než se dosud předpokládalo. Vyplývá to ze zprávy Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), která prozkoumala údaje z nových ohnisek v americkém státě Georgia. A naznačuje to i několik dalších výzkumů.
6. 8. 2020|

O víkendu odstartovaly první letní dětské tábory. Omezují je hygienická opatření i velká voda

Na některých místech v Česku už začaly letní dětské tábory. Povolené jsou od 27. června za přísných hygienických opatření proti šíření koronaviru, které stanovilo ministerstvo zdravotnictví. Na táboře už jsou například děti ve Strachotíně u Nových Mlýnů, odjeli i mladí turisté z České Lípy. Pětačtyřicet dětí z tábora na Havlíčkobrodsku už ale museli hasiči preventivně evakuovat kvůli stoupající hladině řeky Doubravy.
29. 6. 2020|

Letní tábory můžou začít už na konci června. Cenu testů na covid-19 bude stát regulovat

Pokud se nezmění epidemiologická situace, mohou dětské letní tábory začít už od 27. června; zástupci organizátorů se na tom dohodli s hygieniky. Ministerstvo zdravotnictví také stanoví maximální cenu testu na covid-19 pro samoplátce a správní úřady.
14. 5. 2020Aktualizováno14. 5. 2020, 21:22|

Střevní potíže na táboře v Žerotíně způsobily bakterie v knedlících, zjistili hygienici

Za zažívacími potížemi desítek dětí na letním táboře na Lounsku stály podle hygieniků dopředu uvařené knedlíky a také nedostatečné mytí rukou. Výsledky z laboratoří ukázaly na bakterii Bacillus cereus v knedlících a také na znečištění střevními bakteriemi. Lékaři museli ošetřit třicítku lidí, žerotínský tábor hygienici uzavřeli. Nejde přitom o jediný tábor, který řešil střevní potíže. V minulém týdnu zůstaly prázdné stany v Rajnochovicích ve Zlínském kraji.
10. 7. 2019|

Dětské letní tábory jsou už nyní z poloviny zaplněné. Kdo si chce vybrat, měl by si pospíšit

Letní dětské tábory jsou už z poloviny obsazené, zjistila Česká televize u jejich organizátorů. Naplněné jsou zejména ty spojené s kroužky a všeobecně zaměřené tábory v přírodě. Pořadatelé doporučují podat přihlášky nejpozději do konce dubna. Později se může stát, že děti budou zapisovány jen jako náhradníci.
4. 4. 2019|