TÉMA

Indický národní kongres

„Proč mají všichni zloději příjmení Módí?“ zeptal se indický opoziční vůdce. Skončil před soudem

Indický parlament v pátek zbavil mandátu lídra opozice Ráhula Gándhího. Stalo se tak den poté, co byl odsouzen ke dvouletému vězení za urážku na cti. V jednom ze svých předvolebních projevů v roce 2019 se měl dopustit také pomluvy současného premiéra Naréndry Módího. Následník indické politické dynastie se proti rozsudku hodlá odvolat.
25. 3. 2023|

Ásám zavře muslimské školy. „Potřebujeme více doktorů, policistů, úředníků a učitelů než imámů“

Indický stát Ásám uzavře všechny muslimské náboženské školy, které působí na jeho území. Tamní parlament schválil zákon, který tento krok umožňuje, informovala agentura Reuters. Podle vládních politiků z Indické lidové strany (BJP) vyučování v náboženských školách nedosahuje požadované kvality a je málo zaměřené na praxi. Opozice mluví o útoku na muslimy.
30. 12. 2020|

Příznivci Módího slaví. Předběžné výsledky šestitýdenních voleb připisují jeho straně jasné vítězství

Vládní nacionalistická Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího se prohlásila vítězem parlamentních voleb. Podle předběžných výsledků zveřejněných volební komisí získala 300 z 543 volených křesel v dolní komoře parlamentu, což znamená, že si pohodlně zajistí většinu. Zatím ale není jasné, kolik z odhadovaných 600 milionů odevzdaných hlasů už bylo sečteno. Sčítání se může protáhnout až do pátku.
23. 5. 2019Aktualizováno23. 5. 2019, 15:23|

Největší volby na světě. Téměř miliarda Indů vybírá nový parlament

V Indii ve čtvrtek začínají největší demokratické volby na světě. Až 900 milionů voličů vybírá zástupce do dolní komory parlamentu a samotné hlasování potrvá 39 dní. Hlavním favoritem je současný premiér a vůdce nacionalistické Indické lidové strany (BJP) Naréndra Módí. O křeslo v čele vlády však usiluje také Ráhul Gándhí, vůdce opozičního Indického národního kongresu (INK).
11. 4. 2019|

Téměř miliarda voličů, více než sedmnáct set stran. Parlamentní volby v Indii potrvají přes měsíc

Indie stojí před parlamentními volbami, které začnou už ve čtvrtek. Voliči rozhodnou, jestli zemi s více než miliardou obyvatel povede dál premiér Naréndra Módí, nebo se k moci vrátí Indický národní kongres a jeho spojenci. Hlasování se ovšem bude od voleb v jiných zemích v mnoha ohledech lišit.
7. 4. 2019|