TÉMA

Národní filmový archiv

Divy veletoku Amazonky byly téměř sto let považovány za ztracené. Než je objevili v Česku

V roce 1918 natočil kameraman Silvino Santos němý dokument o Amazonii, který je pokládán za hodnotné dobové svědectví. Jenže filmový kotouč napřed někdo ukradl a pak zmizel ze světa úplně. Dokud jeho kopii neobjevili v Národním filmovém archivu (NFA) v Praze. Po více než sto letech od premiéry se tak Divy veletoku Amazonky opět dostávají k divákům. Nálezu si všimla i zahraniční média. Britský list The Guardian o snímku píše jako o „svatém grálu brazilské němé kinematografie“.
10. 10. 2023|

Digitalizované „oživené obrazy“ Jana Kříženeckého připomínají počátky české kinematografie

Výjezd hasičů, cyklisté na výletě nebo lidé na plovárně patří k historicky nejvýznamnějším materiálům ve sbírkách Národního filmového archivu. Dokládají totiž výjevy ze života na konci devatenáctého století, jak je tehdy zachytil průkopník české kinematografie Jan Kříženecký. Národní filmový archiv (NFA) díky digitalizaci zpřístupnil všechny dochované Kříženeckého snímky a chystá se je také uvést k výročí prvního promítání českých filmů.
29. 5. 2023|

Ukradená vzducholoď se po opravě vrací na plátna kin

Film Ukradená vzducholoď vstupuje v digitálně restaurované verzi do vybraných českých kin. Dobrodružný příběh natočil Karel Zeman v šedesátých letech na motivy jedné z knih Julese Verna. Ukradená vzducholoď je už čtvrtým restaurovaným snímkem ze Zemanovy filmografie.
4. 10. 2022|

Restaurovanému Uchu naslouchají v Benátkách i v českých kinech. Je stále aktuální výpovědí o strachu

Poměrně pravidelně se v programu filmového festivalu v Benátkách objevují restaurované snímky ze zlatého fondu československé kinematografie. Letos festivalové publikum zhlédlo Ucho. Psychologický thriller z dob politických procesů skončil hned po vzniku v roce 1969 v trezoru. Restaurovaná verze se záhy po skončení benátského festivalu dostane i do českých biografů.
8. 9. 2022|

Začátky kinematografie: veřejnost pobuřovaly recenze a literátům vadilo málo dobrých filmů

Když před sto deseti lety vyšel Kinobuch, byl film ještě mladý a němý, a především považovaný za podřadnou zábavu. Kniha filmových libret ukazuje, jak si možnosti kinematografie představovali tehdejší expresionističtí literáti. Přispěli třeba František Langer nebo Max Brod. V českém překladu původně německý Kinobuch nedávno vydal Národní filmový archiv s ilustracemi Alexeye Klyuykova.
24. 8. 2022|

Jak ochránit památky před útokem, řeší na Ukrajině i v Česku. Existují plány evakuace

Ukrajinské úřady a instituce, které mají na starosti kulturní dědictví, upozorňují, že ruští vojáci cíleně ničí památky a významné budovy. Česko nabídlo pomoc s ochranou významných staveb i děl. Ministerstvo kultury má plán i pro případ, že by se v ohrožení ocitly české památky.
7. 4. 2022|

Pozůstalost Ivana Passera se dostala do Česka, zahrnuje scénáře i golfové rady

Národní filmový archiv získal pozůstalost Ivana Passera, režiséra, dramaturga a scenáristy spojeného především s československou novou vlnou. Ze Spojených států, kde zemřel, byly do depozitářů NFA převezeny jeho scénáře, osobní deníky i třeba golfové karty.
18. 2. 2021|

Snažil se svět harmonizovat, místo aby ukazoval na jeho rozpory, hodnotí Menzela filmoví kritici

Jiří Menzel rozuměl hercům, uměl s nimi pracovat a sám byl vynikajícím hercem. Točil filmy proto, aby uspokojil svoje diváky. V Bohumilu Hrabalovi si našel silné postavy a situace, které dokázal lyrizovat, aby potěšil všechny. Tak slavného režiséra hodnotí filmoví kritici a historici. Václav Neckář na něj zase vzpomíná jako na perfektního režiséra, protože ho hlídal.
8. 9. 2020|

U Budila i v Hollywoodu. Vychází zapomenuté memoáry zapomenutého herce Vaverky

Jméno ani tvář Antonína Vaverky dneska pravděpodobně mnoha lidem příliš neřeknou, přestože filmová kariéra tohoto českého herce byla poměrně dobrodružná. Objevil se v desítkách epizodních rolí ve „filmech pro pamětníky“, na stará kolena ale také vyrazil zkusit štěstí v Hollywoodu. Vše si zapisoval, jeho memoáry nicméně vycházejí teprve osm desítek let po jeho smrti. Jsou vhledem do života na konci devatenáctého a začátku minulého století i do zákulisí tehdejšího divadla a kinematografie.
28. 11. 2019Aktualizováno28. 11. 2019, 17:55|

Festival v Benátkách zažije Extasi. Uvede restaurovaný film Gustava Machatého

Po pětaosmdesáti letech se na filmový festival v Benátkách vrací snímek Extase. Při promítání ve 30. letech způsobil na věhlasné přehlídce skandál kvůli odhaleným erotickým scénám. Teď se slavný film Gustava Machatého představí ve světové premiéře v digitálně restaurované podobě, na níž se podílí Národní filmový archiv. Promítat se bude 27. srpna, v předvečer zahájení festivalu.
11. 7. 2019|

Cesta do pravěku se vrací do kin. Mistrovské dílo Karla Zemana se představí v nové podobě

Baron Prášil, Vynález zkázy a nyní také Cesta do pravěku. Mimořádné filmy proslulého tvůrce Karla Zemana dostaly novou šanci vrátit se na velké plátno díky projektu Čistíme svět fantazie, na kterém se podílely Nadace české bijáky, Muzeum Karla Zemana a Česká televize. Cesta do pravěku, kterou většina diváků zná z vybledlých kopií, bude v nových barvách uvedena do kin 25. dubna.
4. 4. 2019|