TÉMA

Velvyslankyně

Plné členství Palestiny v OSN by bylo odměnou za útok ze 7. října, míní česká velvyslankyně

O plném členství Palestiny v OSN má tento týden jednat Rada bezpečnosti. Bezpečnostní analytik Josef Kraus z Masarykovy univerzity se domnívá, že jde pouze o politické gesto, které nepovede k žádnému výsledku. Podle velvyslankyně Česka v Izraeli Veroniky Kuchyňové Šmigolové by případné schválení bylo odměnou za říjnový útok teroristů z Hamásu na židovský stát. Oba byli hosty pořadu Události, komentáře, kde se věnovali i případné izraelské odpovědi na íránský útok.
včera|

Úder na humanitární konvoj je přes čáru, míní Filipi. Podle Schneidera Izraelcům došlo, že to je průšvih

„Propustit velitele je určitě to nejmenší, říct ‚omlouváme se‘ je také to nejmenší, protože ty škody se už nenapraví,“ soudí o izraelských krocích po úderu na humanitární konvoj bývalá velvyslankyně Česka v Libanonu, Turecku a Sýrii Eva Filipi. Bývalý český velvyslanec v židovském státě Jiří Schneider pak poznamenal, že jej reakce Jeruzaléma překvapila, označil ji za „pokornou a omluvnou“. O situaci v Pásmu Gazy debatovali v pořadu Události, komentáře.
7. 4. 2024|

Unijní velvyslankyní v Abú Dhabí bude Češka Lucie Berger, píší Seznam Zprávy

Velvyslankyní Evropské unie ve Spojených arabských emirátech se od září stane Češka Lucie Berger, která doposud působila jako koordinátorka politik v multilaterální sekci Evropské komise. Podle serveru Seznam Zprávy, který ve čtvrtek o personální změně informoval, se Berger stane šestým Čechem na postu ambasadora unijní diplomacie, jež v současné podobě funguje od roku 2010.
10. 8. 2023|

Velvyslankyně ve Švýcarsku Kateřina Fialková náhle zemřela

Ve věku 55 let v úterý v Bernu náhle zemřela velvyslankyně České republiky ve Švýcarsku a v Lichtenštejnsku Kateřina Fialková. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí. Podle české diplomacie patřila Fialková po sametové revoluci k vůdčím osobnostem, které přivedly Česko do mezinárodních organizací, a byla také první vysoce postavenou Češkou v Severoatlantické alianci (NATO), kde pracovala v kabinetu generálního tajemníka George Robertsona.
2. 11. 2022|

Rusko ve vodách u Krymu údajně střílelo na britský torpédoborec. Londýn to popírá

Plavidlo ruské pohraniční stráže ve středu vypálilo výstražné výstřely kvůli plavbě britského torpédoborce Defender u břehů Krymu. Oznámila to státní agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. K výstraze se podle ní připojil také ruský bombardér, který svrhl několik bomb v předpokládaném dalším směru plavby britské lodi. Podle ministerstva se tak stalo poté, co torpédoborec vplul asi tři kilometry hluboko do Ruskem přivlastněných vod. Londýn ale uvedl, že kvůli lodi královského námořnictva žádné výstřely ani bomby nepadly.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 20:57|

Rakouský prezident Van der Bellen podpořil Česko v roztržce s Ruskem

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen při návštěvě českého prezidenta Miloše Zemana ve Vídni podpořil Česko v jeho diplomatické roztržce s Ruskem. Vztahy Prahy a Moskvy ochladly v souvislosti s výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014, věc vedla k vzájemnému vyhoštění pracovníků ambasád. Kromě jednání s Van der Bellenem se Zeman ještě sešel s někdejším rakouským kancléřem Franzem Vranitzkym a bývalým prezidentem Heinzem Fischerem.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 19:10|

Babiš potvrdil jméno nového velvyslance při EU. Bude jím diplomatka Edita Hrdá

Novou velvyslankyní Česka při EU bude od října diplomatka Edita Hrdá. Na postu nahradí velvyslance Jakuba Dürra, který měl podle dřívějších informací předčasně opustit své místo do konce roku mimo jiné proto, že se s premiérem Andrejem Babišem (ANO) neshodl na přípravách na předsednictví ČR v EU za dva roky. Jmenování Hrdé už schválila vláda, informoval v neděli Deník N, kterému to potvrdil předseda vlády.
26. 7. 2020|

30 let zpět: „Tak tuto Plzeň eště nezažila"

Plzeň si připomíná osvobození jižních a západních Čech americkou armádou. Odhalení pomníku 2. pěší divize se zúčastnilo i několik desítek dojatých veteránů z jejích řad.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
5. 5. 2020|

30 let zpět: Magda Vášáryová velvyslankyní v Rakousku

Rozhovor s novou československou velvyslankyní v Rakousku Magdou Vášáryovou.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
23. 3. 2020|

Zeman vzbudil v Rakousku vášně kvůli slovům, že česká škola nedostala ani šilink. Omluvil se

Český prezident Miloš Zeman se omluvil bývalému starostovi Vídně Michaelu Häuplovi za to, že prohlásil, že za jeho vlády radnice neposlala vídeňské českojazyčné Komenského škole ani šilink. Omluvila se rovněž česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková, která Zemanovi poskytla nepřesné informace. Na Facebooku to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Prezident poznamenal, že je to teprve druhá omluva za třicet let působení v politice.
4. 4. 2019Aktualizováno4. 4. 2019, 16:59|