TÉMA

Göteborg

Norsko zažívá „krizi celostátních rozměrů“. Voda zatopila i elektrárnu, hlavní silnice z Osla jsou uzavřené

V Norsku se částečně zhroutila hráz přehrady u vodní elektrárny na největší řece Glomma. Obyvatele obcí pod přehradou v Braskereidfossu úřady včas dostaly do bezpečí. Elektrárna je zatopená a mimo provoz. Kvůli intenzivním dešťům byly během posledního dne evakuovány stovky lidí z regionu severně od Osla. Podle norského listu Aftenposten je v současné době téměř nemožné dostat se z východu na západ a z jihu na sever země. Pod vodou je i rybářský přístav ve švédském Göteborgu, píše agentura AP.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 22:08|

Výbuch v domě v Göteborgu si vyžádal přes dvacet zraněných. Podle policie zřejmě nešlo o nehodu

Více než dvě desítky zraněných si v úterý ráno ve švédském Göteborgu vyžádala exploze a následné požáry v několika obytných domech. Někteří jsou zraněni vážně. Co výbuch způsobilo, zatím není jasné, nicméně podle policie nešlo o nehodu, informovala švédská média.
28. 9. 2021|

Cestování: Přibyly další červené země, v cestě do Švédska zabránily naočkovaným Čechům aerolinie

K oblastem s vysokým rizikem a přísnějšími návratovými pravidly se od pondělí přidaly Kypr, Baleárské ostrovy a Portugalsko. Odběrová místa jsou pod náporem první vlny turistů vracejících se ze zahraničí. Testy jsou nyní povinné bez ohledu na destinaci, ze které se vrací. Náhlá změna řadu lidí mířících na dovolenou k moři zaskočila. Několika nebyl umožněn vstup do letadla navzdory platnému certifikátu o očkování.
13. 7. 2021|

Zatím vyhynulé druhy jsou jen špičkou ledovce. Když nic neuděláme, bude hůř, varují vědci

Nejméně 550 druhů savců by podle odhadů vědců mohlo v tomto století vyhynout, podobně jako v minulosti mamuti či šavlozubí tygři. S odvoláním na studii, kterou otiskl vědecký časopis Science Advances, o tom napsal zpravodajský web BBC. Počet druhů savců na světě se uvádí zhruba kolem 6500.
7. 9. 2020|

Starověcí šermíři ovládali pokročilé techniky boje s mečem, ukázal výzkum bronzových zbraní

Archeologové zjistili, že už bojovníci z doby bronzové ovládali řadu pokročilých šermířských technik. Podařilo se jim to potvrdit srovnáním stop na poškozených starých zbraních a na replikách, s nimiž trénovali moderní šermíři.
21. 4. 2020|

Utrum pro starší dieselová auta. Velká belgická města jim zakázala vjezd

Velká belgická města zakázala vjezd starším dieselovým vozům, uvedla rozhlasová stanice BRF. Do Bruselu, Antverp a Gentu nemohou od začátku letošního roku vjíždět auta, která nesplňují vyšší emisní normu než Euro 3, informovala agentura DPA.
2. 1. 2020|

Čína rychle snižuje znečištění přírody, tvrdí mezinárodní studie

Úroveň znečištění v Číně kopírovala po desítky let ekonomický růst. V posledních letech se to ale rychle mění a i asijský hospodářský gigant začíná být citlivější k životnímu prostředí. Upozornila na to mezinárodní studie, která vyšla v odborném časopise Science Advances.
16. 9. 2019|
Počasí

Vysoké teploty v Evropě ustupují, na západě Německa výheň trvá

Po čtvrtku, kdy teplota v Německu dosáhla rekordních 42,6 stupně Celsia, se v pátek mírně ochladilo, i tak ale teplota třetí den v řadě překonala 40stupňovou hranici. V Británii v pátek naměřili 38,7 stupně a pokud údaj meteorologové potvrdí, bude to absolutní teplotní rekord. Výrazně chladněji je už naopak ve Francii, ale také v Belgii či Nizozemsku.
26. 7. 2019Aktualizováno26. 7. 2019, 18:57|

Pracovat méně za stejný plat? Některé firmy už to zkoušejí

Kratší pracovní doba za stejné peníze? Odbory a sociální demokraté po tom volají, ekonomové a firmy se zdráhají. Přesto se však najdou už takové, které se rozhodly to zkusit a navzdory aktuálnímu nedostatku zaměstnanců těm svým dobu na pracovišti – na rozdíl od výplaty – dobrovolně zkrátily. A co víc, jejich první dojmy jsou pozitivní.
6. 4. 2019|