TÉMA

Marie Terezie

Chlouba Olomouce bude nejméně dva roky pod lešením. Sloup Nejsvětější Trojice čeká rekonstrukce

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, který je na seznamu památek UNESCO, čeká rekonstrukce. Oprava 32 metrů vysoké dominanty Horního náměstí má trvat až 990 dní. Sloup tak bude před zraky obyvatel a turistů zahalen nejméně dva roky. Na oplocení kolem sloupu budou instalovány fotografie a informace o této památce, popsal akademický sochař René Tikal, který zakázku na opravu získal.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 15:12|

Dělníci opravují brněnskou kapucínskou hrobku. Hrají o čas, mumie potřebují turisty

Začaly opravy Kapucínské hrobky v Brně. Jedna z nejstarších brněnských turistických atrakcí, ve které jsou uložené ostatky řeholníků, je tak uzavřená. Zejména podlaha už nebyla kvůli vlhkosti v dobrém stavu. Práce vyjdou na dva miliony korun, hotovo by mělo být na začátku sezony.
24. 1. 2024|

Česká televize na podzim uzavře Případy 1. oddělení. Chystá také komedie o zdraví a Zločin na hranicích

Česká televize prozradila seriálové a filmové novinky, které se objeví v podzimním programu. K divácky očekávaným patří poslední řada krimiseriálu Případy 1. oddělení. Kriminálního prostředí se více či méně týká také minisérie Pozadí událostí a v rakouské koprodukci natočený Zločin na hranicích. Zjištění, že „lékař léčí, láska uzdravuje“ spojuje čtyři nové televizní komedie o zdraví a nemoci. Pouze v iVysílání bude k vidění novinka Pět let o jednom pomaturitním vzpomínání.
21. 7. 2022|

Ke Snowboarďákům jsem cítil vzdor, dnes už ho ale nahradila nostalgie, říká Vojtěch Kotek

Herec a režisér Vojtěch Kotek nyní podle svých slov dostává jiné role, než jaké s ním mají diváci obvykle spojené. Objevil se jako manžel Marie Terezie František Štěpán, nyní hraje i zápornou roli v minisérii podle skutečných událostí Guru. V Interview ČT24 mluví o své rodině, plánech i další spolupráci s Jiřím Mádlem, s nímž si zahrál v teenagerské komedii Snowboarďáci.
17. 1. 2022|

Náročné bylo vytvořit pro Marii Terezii Rolls-Royce, přiznává kostýmní výtvarník. Minisérie se uzavře na Nový rok

Na Nový rok se na ČT1 vrátí Marie Terezie v páté části výpravné koprodukční minisérie inspirované životem i vladařením významné evropské panovnice. Režisér Robert Dornhelm titulní roli svěřil na závěr rakouské herečce Ursule Straussové. Jejího chotě Františka Štěpána Lotrinského hraje opět Vojtěch Kotek, který výrazně zestárl díky práci maskérů. Stejně jako předchozí díly i ten závěrečný si vyžádal náročnou výpravu.
16. 12. 2021|

Vánoční trhy letos začínají s rozpaky a kvůli covidu většinou bez kulturního programu

První adventní neděle nastvá sice až příští víkend, na řadě míst ale už teď začaly vánoční trhy. Většinou budou sice bez kulturního programu, ovšem s mnohem menším omezením než vloni. Vánoční sortiment, ale i jídlo a pití už nabízejí stánky například v Olomouci, Českých Budějovicích a částečně i v Praze. Konzumace jídla na vánočních trzích je sice v neděli ještě bez omezení, od pondělí ale bude nutné při ní mít doklad bezinfekčnosti.
21. 11. 2021|

Myšička i Trojan vyšetřují zločiny. Boží mlýny chtějí bavit, Docent čerpá ze zkušeností exšéfa mordparty

Česká televize začala vysílat kriminální komediální seriál Boží mlýny, v němž chytá zločince do pasti vyšetřovatel v podání Martina Myšičky. Vzniká i další krimi série, ve které hraje Ivan Trojan profesora z policejní akademie, jenž se musí vrhnout do praxe. Ve skanzenu Řepora na okraji Prahy začalo také natáčení poslední části televizní série Marie Terezie.
14. 4. 2021|

Reportéři ČT: Spory kolem sochy maršála Radeckého pokračují. Pro jedny „masový vrah“, pro jiné unikátní dílo

Jen co se trochu utišily kulturní války kolem sochy maršála Koněva, Mariánského sloupu a nejnověji Marie Terezie, je zde další spor o novou instalaci sochy česko-rakouského vojevůdce Josefa Václava Radeckého. Rodák ze středočeské Třebnice je známý jako vítěz nad Napoleonem v bitvě u Lipska, ale také jako potlačovatel italské národně osvobozenecké revoluce po roce 1848. Na to, kdo byl vlastně maršál Radecký, se pokouší v pořadu Reportéři ČT najít odpovědi David Vondráček.
13. 4. 2021|

Před 370 lety zmizela ze Staroměstského náměstí šibenice. Smrtí se však trestalo další staletí

Před 370 lety vydal císař Ferdinand III. příkaz k odstranění šibenice ze Staroměstského náměstí, v centru Prahy ji vystřídal Mariánský sloup. Jen nedlouho předtím se na náměstí odehrála poprava 27 českých pánů, během třicetileté války na popravišti potupili nepřátelští vojáci i jeden ze symbolů státnosti, Palladium země české. S odstraněním šibenice ale nezmizel trest smrti. Odnětím života trestali nacisté i komunisté a přes odpor jej několikrát podepsal Tomáš Garrigue Masaryk. K jeho zrušení došlo v roce 1990.
17. 12. 2020|

Sloup Nejsvětější Trojice je už 20 let na seznamu UNESCO. Hrdost Olomoučanů zažehl před 300 lety

Přesně před dvaceti lety, 2. prosince 2000, se jedna z nejvýraznějších olomouckých památek, barokní sloup Nejsvětější Trojice, dostala na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Sloup vysoký přes 32 metrů byl postaven v letech 1716 až 1754, jedná se o největší seskupení barokních soch v jedné skulptuře ve střední Evropě. Pro Olomoučany je památka výjimečná i tím, že se na její stavbě podíleli jenom místní umělci.
2. 12. 2020|

Komenský byl pedagogickým vizionářem. Prosazoval povinnou školní docházku a vzdělání pro všechny

Přezdívá se mu učitel národů, dost dobře by to mohl být ale i „renesanční“ člověk. Jan Amos Komenský byl výjimečným pedagogem, reformátorem evropského školství, filozofem, ale i teologem. V pedagogické praxi i teorii shrnul demokratické a humanistické myšlenky 17. století. Z dnešního pohledu jej chápeme jako zakladatele moderní pedagogiky. Po porážce českého povstání v bitvě na Bílé hoře se jako člen protestantské Jednoty bratrské musel v Čechách skrývat a v roce 1628 odešel natrvalo do exilu. Dlouhé roky žil v polském Lešně, pak se přesunul do Amsterdamu, kde v listopadu 1670 zemřel. Je tomu 350 let.
15. 11. 2020|

Marie Terezie, nezlob se. V Praze odhalili první tuzemskou sochu jediné panovnice na českém trůně

V pražském parku Marie Terezie odhalili v úterý pomník této habsburské vladařky. Jde o první tuzemskou sochu jediné ženy na českém trůně. Městská část se o umístění díla snažila od roku 2013. „Bude budit debaty,“ očekává místostarosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS).
20. 10. 2020|

Na Hradčanech se usazuje první socha Marie Terezie v Česku

Na Hradčanech začalo umisťování první sochy Marie Terezie v Česku. Pět a půl metru vysoký pomník odhalí městská část Praha 6 sedm let od prvotního nápadu. Zaplatí za něj přes tři a půl milionu korun. Instalaci provází diskuze o umístění sochy i o tom, nakolik si habsburská panovnice monument zaslouží.
27. 8. 2020|

Hranice Československa překreslil francouzský generál. Před sto lety k němu připojil Hlučínsko

4. února 1920 se Československo rozšířilo o území Hlučínska. Dnes sice oblast hraničí s Polskem, v historii spíš ale stálo na pomezí mezi Českem a Německem. Desítky tisíc lidí s českými kořeny se připojily k nově vzniklému slovanskému státu, mnozí z nich ale raději vzpomínali na doby, kdy patřili k pruskému království.
4. 2. 2020|
Komiks

Pomník Marie Terezie v Praze

První český pomník Marie Terezie odhalí letos Praha 6. I se stavebními úpravami vyjde na 4 miliony korun. Češi se tak pomalu vracejí k habsburské panovnici, jejíž příběh připomněla i populární série České televize. Záměr postavit památník ale zprvu vyvolal protesty.
23. 1. 2020|

V Praze vyroste první český pomník Marie Terezie. Měřit bude přes pět metrů

Vůbec první český pomník Marie Terezie letos odhalí jižně od parku Milady Horákové Praha 6. Socha by měla být hotova v září a i se stavebními úpravami vyjde na čtyři miliony korun. Češi se tak vrací k osvícenské habsburské panovnici a jediné ženě na českém trůně, záměr vztyčit vladařce pomník ale vyvolal i nevoli a proti instalaci sochy vzniklo několik petic.
12. 1. 2020|

Jáchymovský tolar dal jméno americkému dolaru. Jako stříbrná mince vznikl před 500 lety

Před půl tisíciletím, 9. ledna 1520, umožnil zemský sněm hraběti Štěpánu Šlikovi razit ze stříbra z jáchymovského dolu vlastní mince. Podle německého názvu města Joachimsthal se pro ně na evropských tržištích vžil název Thal, Thaler či Joachimsthaler, v českých zemích tolar. Právě tolary ukončily éru do té doby nejznámější české mince – pražského groše, kterým se v zemích Koruny české platilo od roku 1300 téměř dva a půl století. A také daly jméno americkému dolaru.
9. 1. 2020Aktualizováno9. 1. 2020, 15:12|

Místo milostného života války a reformy. Pokračování série představí vládu Marie Terezie

Jedna z nejvýznamnějších vladařek historie neprohrává jen na poli válečném, ale i ve vztahu s manželem Františkem Štěpánem Lotrinským. V této situaci zastihne Marii Terezii pokračování koprodukční minisérie, která nese jméno této panovnice. S jejím dalším osudem diváky seznámí program ČT1 ve středu 1. a v neděli 5. ledna, vždy od 20 hodin.
9. 12. 2019|

Vánoce na ČT budou obzvláště vypečené. Zadělává na ně Eben, Marie Terezie i amatérští cukráři

Česká televize uvede o letošních Vánocích čtyři nové pohádky. Prvního ledna pak představí pokračování výpravného koprodukčního filmu o Marii Terezii. Pečení ale nechává až po Novém roce, kdy začne vysílat nový formát, v němž své umění v troubě předvede dvanáct amatérských pekařů a cukrářů.
5. 11. 2019|

Od love story k politickému dramatu. Marie Terezie válčí nejen o manžela

Natáčení dalších dílů filmové minisérie Marie Terezie je za polovinou. Štáb koprodukčního projektu, na kterém se podílí i Česká televize, se v těchto dnech přesunul do brněnského Mahenova divadla. Děj se odehrává v letech 1741 až 1745, během válek o rakouské dědictví. Objeví se v něm řada nových postav i herců, a to včetně představitelky titulní hrdinky.
29. 6. 2019|

Marie Terezie se vrací do filmu, čeká ji bitva o trůn i manžela

Marie Terezie prohrává nejen válku o habsburské dědictví, ale i bitvu o osud svého manželství. Další chvíle ze života majestátní panovnice připomene nový dvoudílný film, který navazuje na snímek Marie Terezie, jejž Česká televize uvedla začátkem loňského roku. I pokračování historického dramatu vzniká v koprodukci čtyř zemí, včetně Česka, kde také před pár dny padla první klapka. Vhodné lokality našli filmaři na Znojemsku.
3. 4. 2019|