TÉMA

Pavel Růžička

Armádě podle náčelníka generálního štábu chybějí lidé. Nábory i podmínky služby chce změnit

Armáda v příštích letech zcela přezbrojí na moderní západní techniku, řekl v projevu na začátek velitelského shromáždění náčelník armádního generálního štábu Karel Řehka. Musí se podle něj připravit na digitalizaci, zaměřit se ale musí i na nábory. Vojáci podle něj stárnou a armáda není personálně naplněná. Řehka i ministryně obrany Jana Černochová (ODS) hovořili o nové pořizované výzbroji a také o podpoře Ukrajiny. Čeští vojáci podle nich v posledním roce vycvičili čtyři tisíce ukrajinských a letos by to mělo být podobné.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 22:49|

Nákup nových obrněnců může Česko stát o miliardy víc. Opozice to kritizuje

Nákup bojových vozidel pěchoty může stát až jednasedmdesát miliard korun. Podle resortu obrany jde o maximální částku, která zahrnuje i rizika, jako je inflace či vývoj kurzu koruny. A je to o jedenáct miliard víc, než činí smluvní cena. Kritizuje to sněmovní opozice, informace podle ní dosud chyběla.
1. 11. 2023|

Prioritou nové strategie Česka je příprava na dlouhou obrannou válku a odstrašení protivníka

Hlavní úlohou české obranné politiky je v důsledku rostoucí agresivity Ruska příprava na dlouhotrvající obrannou válku vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem vybaveným jadernými zbraněmi. Uvádí to nová obranná strategie, kterou ve středu schválila vláda.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 21:41|

Nákup letounů F-35 zajistí podle Žáčka bezpečnost Česka. Růžička se obává navýšení ceny

Nákup letounů F-35 zvýší podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Pavla Žáčka (ODS) bojeschopnost armády i efekt odstrašení. Vláda o něm má rozhodnout do měsíce. Přestože pořizovací cena vychází podle armády podobně jako u jiných typů letounů, místopředseda sněmovního výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO) upozornil v Událostech, komentářích na provozní náklady, které mohou být u F-35 daleko vyšší. Česko se Spojenými státy jedná o nákupu 24 kusů letadel, sloužit by měla aspoň čtyřicet let.
7. 9. 2023|

Česká armáda potřebuje další modernizaci, ne povinnou vojnu, shodli se poslanci

Českou armádu posílí americké vrtulníky, první z nich již ze Spojených států dovezl transportní letoun. „Je to technologicky obrovský krok vpřed,“ řekl v pořadu Události, komentáře bývalý náčelník generálního štábu a vedoucí katedry bezpečnostních studií CEVRO Institutu Jiří Šedivý. S potřebou modernizace souhlasí také předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) a místopředseda výboru Pavel Růžička (ANO). Shodli se i na tom, že pro Českou republiku by naopak nebylo vhodné zavedení základní vojenské služby. O té hovořila také poslankyně a členka zahraničního výboru Eva Decroix (ODS) v Interview ČT24.
28. 7. 2023|

Považovat nákup CV90 za kompenzaci pro Švédsko kvůli gripenům by podle Šedivého bylo slaboduché

Opozice je kritická k vládnímu rozhodnutí nakoupit 246 bojových vozidel CV90 od BAE Systems ze Švédska. Experti, kteří o nákupu diskutovali v Událostech, komentářích ale její výhrady, že je to stará konstrukce pouze obohacená o nové technologie, nesdílejí. Za zásadní považují, že si právě o tento typ řekli sami vojáci.
26. 5. 2023|

Na potřebu obranné smlouvy s USA ukázaly události ve světě, zní z vlády. ANO o podpoře diskutuje, SPD ji odmítá

Česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci (DCA), kterou podepsala ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se svým americkým protějškem Lloydem Austinem, budou brzy schvalovat čeští poslanci a senátoři. V obou komorách by měla díky většině vládních stran bez výraznějších problémů projít. Opoziční hnutí ANO ještě není rozhodnuté, zda smlouvu podpoří. Hnutí SPD je proti.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 23:14|

Babiš podal stížnost na rozsudek, podle nějž se má omluvit demonstrantce

Expremiér a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš podal ústavní stížnost ohledně sporu se svou kritičkou Janou Filipovou, které se podle pravomocného verdiktu soudu musí omluvit za výroky, že demonstranti byli za účast na protestech proti němu zaplaceni. Podání stížnosti je patrné z justičních databází, rozhodnutí ale zatím podle mluvčí soudu Kamily Abbasi dosud nepadlo.
22. 5. 2023|

Sněmovna schválila každoroční vynakládání aspoň dvou procent HDP na obranu

Česko bude zřejmě ze zákona vynakládat každoročně nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) na obranu. Vládní předlohu, která má vedle zakotvení obranných výdajů také zajistit stabilní financování nákladných obranných projektů k modernizaci armády, schválila sněmovna. Poslanci také odhlasovali, že mzdu kolem 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy v národním hospodářství mají mít od příštího roku zákonem zaručenu jen učitelé. Nebude se vztahovat na všechny pedagogické pracovníky, jak to navrhovala původně vláda.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 23:15|

Rusko by mělo dodržet závazky a nešířit jaderné zbraně do Běloruska, řekl Lipavský

Rusko by mělo dodržovat své mezinárodní závazky a nešířit jaderné zbraně do Běloruska. V pondělí po jednání s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem to řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Později během pondělí se ministr sešel i s eurokomisařem pro spravedlnost Didierem Reyndersem a hovořili o potrestání ruských válečných zločinů.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 22:29|

Nejvyšší soud potvrdil, že se Babiš měl omluvit za výroky o zaplacených demonstrantech

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) svými nepodloženými výroky o zaplacených demonstrantech zasáhl do práv Jany Filipové, jedné z účastnic protestů proti vládě v roce 2018. Potvrdil to Nejvyšší soud, který zamítl Babišovo dovolání. České televizi to sdělila Jolana Gistrová z okresního soudu pro Prahu-západ. Soud tak definitivně stvrdil Babišovu povinnost omluvit se Filipové za výrok o zaplacených demonstrantech. Ten tak dle nařízení pražského krajského soudu učinil už loni na podzim.
28. 2. 2023|

Peníze utratíme smysluplně, řekla Černochová k armádním zakázkám. Opozice bude nákupy kontrolovat, ujistil Růžička

Poslanci ve středu v úvodním kole podpořili vládní novelu, která Česko zavazuje vynakládat každoročně na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu. Po definitivním schválení předlohy by mohly příjmy obrany v roce 2024 vzrůst zhruba o dvacet miliard. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nyní resort připravuje velké strategické projekty, jde zejména o pořízení nových tanků nebo stíhaček. Opoziční hnutí ANO s navýšením rozpočtu na obranu souhlasí, nákupy techniky ale hodlá důkladně sledovat, dodal jeho poslanec a  místopředseda výboru pro obranu Pavel Růžička. O modernizaci armády spolu debatovali v Událostech, komentářích.
10. 2. 2023|

Na interpelace odpovídali jen tři ministři. Dopoledne sněmovna podpořila brannou novelu i dvě procenta HDP na obranu

Poslanci interpelovali členy vlády. Většinou však nedostali odpověď, mnoho ministrů se ze čtvrtečního jednání sněmovny omluvilo. Přítomen nebyl ani premiér Petr Fiala (ODS). Před ústními interpelacemi sněmovna v úvodním kole podpořila vládní novelu, podle které by mohli lidé získat další možnost, jak se zapojit do obrany Česka. Prvním čtením prošel také zákonný závazek ke každoročnímu vynakládání dvou procent hrubého domácího produktu na obranu.
9. 2. 2023Aktualizováno9. 2. 2023, 19:12|

Závazky Česka jako člena NATO platí, ujišťují politici po výroku Babiše. Podle ANO byl nedorozuměním

Závazky vyplývající ze členství Česka v Severoatlantické alianci podle vládních politiků platí a Praha je dodrží, bude-li třeba. Odmítli tvrzení kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), který řekl, že by byl jako hlava státu proti vyslání vojáků na pomoc Polsku či pobaltským zemím, kdyby byly napadeny. Slova, která pronesl v předvolební debatě České televize, Babiš později korigoval. Podle jeho spolustraníků je to nedorozumění.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 12:11|

Andrej Babiš je v exekuci. Dostatečně se neomluvil za své výroky o zaplacených demonstrantech

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se za své výroky o zaplacených demonstrantech stále neomluvil tak, jak se od něj očekávalo. Omluvu po bývalém premiérovi požadovala jedna z demonstrantek Jana Filipová, u soudu uspěla. Babiš jí sice písemnou omluvu zaslal, zároveň v ní ale uvedl, že s uvedeným soudním rozhodnutím nesouhlasí. Filipová s omluvou nebyla spokojena, na Babiše tak podala takzvanou nepeněžitou exekuci. Babiš sice nemá obstavený majetek, ale dokud se neomluví, bude od exekutora dostávat pokuty. Exekuce byla zahájena ve středu, Andrej Babiš ale tvrdí, že o tom neví. Pro 168 hodin natáčel David Sebíň.
17. 10. 2022|

Babiš se brání rozhodnutí ohledně jeho výroků o zaplacených demonstrantech. Případ jde k Nejvyššímu soudu

Bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO) podal dovolání v případu jeho výroků o zaplacených demonstrantech ze srpna 2018. České televizi potvrdil informaci právní zástupce expremiéra Jiří Urbánek. Babiš se brání rozsudku Krajského soudu v Praze, který letos v červenci potvrdil uloženou povinnost se omluvit demonstrantce Janě Filipové, která předsedu hnutí ANO žalovala. Babiš už dříve řekl, že s rozhodnutím soudu nesouhlasí a žaloba podle něj není důvodná. Zároveň ale zdůraznil, že chce respektovat rozsudek a právní stát, a proto se dopisem Filipové omluvil.
12. 10. 2022|

Černochová: Spojené státy dají Česku zdarma osm vrtulníků

Česká republika dostane od Spojených států šest bojových vrtulníků a dva transportní, uvedla v Událostech, komentářích ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Tyto stroje věnuje americká strana tuzemsku nad rámec objednávky dvanácti vrtulníků, které Česko od USA kupuje.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 23:24|

Babiš se musí omluvit za výroky o zaplacených demonstrantech, rozhodl soud

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se musí omluvit za své výroky o tom, že byli demonstranti na protestech z roku 2018 proti jeho vládě zaplacení. Pravomocně rozhodl pražský krajský soud. Žalobu na Babiše podala jedna z demonstrantek, Jana Filipová z Domažlicka. Babiš sdělil, že mu nezbývá než respektovat pravomocné rozhodnutí. Věcně ale nesouhlasí, nevyloučil dovolání.
13. 7. 2022Aktualizováno13. 7. 2022, 15:33|

Zástupci sněmovních stran podpořili pomoc Ukrajině. Zvažují omezení činnosti ruské ambasády

Vláda se v pátek zavázala k humanitární pomoci a podpoře lidí prchajících před konfliktem. Zároveň přijala kroky, které mají zajistit i bezpečnost v tuzemsku. V pořadu Události, komentáře o postupu kabinetu debatovali zástupci všech sněmovních stran – místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), člen sněmovního zahraničního výboru Jaroslav Bašta (SPD), předseda senátorského klubu STAN Petr Holeček, ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09), předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, místopředseda sněmovního výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO) a místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost a člen výboru pro obranu Pavel Žáček (ODS).
26. 2. 2022|

„Všem nám jde o to, aby nebyla válka.“ Politici doufají v mírové řešení konfliktu Rusko–Ukrajina, expert je skeptičtější

Napětí mezi Kyjevem a Moskvou se už několik týdnů stupňuje a znepokojuje jak evropské státy, Česko nevyjímaje, tak politiky na druhé straně Atlantiku. Otevřeně se hovoří o možnosti, že ruská armáda znovu vtrhne přes hranice na Ukrajinu, i když to Kreml vytrvale odmítá. Tématu se věnovalo úterní vydání pořadu 90' ČT24 i Události, komentáře, o krizi debatovali jak čeští poslanci, tak novinář či bezpečnostní analytik.
26. 1. 2022|

Soud přiznal poslanci Růžičkovi odškodnění půl milionu korun. Byl stíhán nezákonně

Obvodní soud pro Prahu 2 přiznal poslanci Pavlu Růžičkovi (ANO) odškodnění ve výši půl milionu korun za nezákonné trestní stíhání v kauze Postoloprty. Proti rozhodnutí se nebude odvolávat. Informuje o tom server Česká justice.
29. 9. 2021|

Česko evakuace z Afghánistánu ukončilo, dobrovolníci shání místa v cizích letadlech

Dostat se z Afghánistánu je v těchto dnech zájmem statisíců lidí. Návrat extremistického hnutí Taliban je hrozbou nejen pro všechny, kdo spolupracovali s minulým režimem, ale i pro ty, kdo odmítají přísná náboženská pravidla. Česko s dalšími spojeneckými zeměmi se pokusilo zachránit své spolupracovníky, je to však jen část těch, kterým hrozí smrt. O situaci v Afghánistánu pro Reportéry ČT natáčeli Markéta Kutilová a Tomáš Vlach.
30. 8. 2021|

Summit NATO řešil i ekonomické závazky členských zemí. Splnění je pro Česko nutnost, zní z opozice

V Bruselu skončil summit Severoatlantické aliance (NATO). Lídři zemí se na něm zavázali ke zvyšování výdajů na obranu. V závěrečném usnesení také prohlásili, že Moskva ohrožuje bezpečnost spojenců z Aliance. Česka se přímo týká právě vztah k Rusku i požadavek dvou procent z hrubého domácího produktu na obranu. Poslanci Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Pavel Žáček (ODS) vidí ve splnění závazku nutnost. Pro navýšení rozpočtu na obranu je i šéf resortu Lubomír Metnar (za ANO), podle něj ale musíme také brát v potaz ekonomickou realitu.
15. 6. 2021|

Už žádné Vejprty. Poslanci mají na stole novelu o lepší protipožární ochraně

Starší domy sociálních služeb by měly mít povinně požární hlásiče. Za připojení k dispečinku hasičů by navíc nemusely platit. Počítá s tím novela o požární ochraně, kterou vláda poslala do sněmovny. Návrh reaguje na lednový tragický požár ve Vejprtech.
14. 11. 2020|