TÉMA

Devizové rezervy

Peněz na dopravní stavby bude dále přibývat, slíbil Kupka. Podle ekonoma by se daly užít biliony na účtech ČNB

Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury nebude v příštích letech klesat, i když by se to mohlo ze střednědobého rozpočtového výhledu zdát. V Otázkách Václava Moravce o tom ujistil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), podle nějž je nutné, aby se politici – nejen ti vládní, ale i opoziční – dohodli na způsobech, kterými stát sežene na dopravní stavby peníze. Podle Kupkova předchůdce, nynějšího opozičního poslance Karla Havlíčka (ANO) ale vláda nevyužívá ani všechny nástroje, které má nyní. Zmínil se o dlouhodobých dluhopisech a penězích z penzijních fondů. Ekonom Tomáš Havránek v Otázkách upozornil, že by stát mohl mimo jiné na financování dopravních staveb nepřímo použít tři biliony korun, které bez užitku leží na účtech centrální banky.
5. 11. 2023|

Koruna vůči euru vykazuje nejlepší výsledky od léta 2011

Koruna do nového roku vstoupila v silné pozici. Vůči evropské měně vykazuje nejlepší výsledky od léta 2011. Jedno euro se obchoduje zhruba za 24 korun a 17 haléřů. Loni na jaře po začátku invaze Ruska na Ukrajinu přitom kurz oslabil až téměř k 26 korunám.
2. 1. 2023|

Česká národní banka intervenuje na devizovém trhu, po jejím zásahu koruna posílila

Bankovní rada České národní banky na mimořádném měnovém zasedání rozhodla kvůli výraznému oslabení kurzu koruny z posledních dní zahájit intervence na devizovém trhu. Banka o tom informovala na webu.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 23:36|

Rusové bombardovali nemocnici u oceláren Azovstal v Mariupolu, uvedla ukrajinská agentura Unian

Rusové bombardovali nemocnici u oceláren Azovstal v Mariupolu, uvedli Ukrajinci. Liší se však jejich informace, zda pod troskami jsou, nebo nejsou lidé. Ocelárny jsou podle obránců zcela zničené a vojáci z trosek vytahují lidi. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že cílem současné operace je kompletní „osvobození“ samozvaných útvarů Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Na tamní frontě ruské síly obsadily město Kreminna, ukrajinský generální štáb naopak hlásí úspěšný protiútok u Marjinky. USA vidí aktuální ruské snahy na východě Ukrajiny jako předehru k mnohem výraznější eskalaci konfliktu. Tam, kde boje skončily, se sčítají mrtví, v Kyjevské oblasti našli už přes tisíc těl civilistů.
19. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 00:07|

Česká národní banka intervenuje proti oslabování koruny, její kurz ovlivňuje krize na Ukrajině

Česká národní banka (ČNB) začala intervenovat na devizovém trhu proti oslabování koruny. ČNB má v mezinárodním srovnání vysoké devizové rezervy, jejichž využití ve výjimečné situaci, v jaké se momentálně nacházíme, je plně opodstatněné, uvedla banka na svém webu. Guvernér ČNB Jiří Rusnok následně uvedl, že tento krok má zabránit nestabilitě a znehodnocení. Koruna po intervencích ČNB začala posilovat k euru i dolaru.
4. 3. 2022Aktualizováno4. 3. 2022, 22:12|

Česká národní banka po devíti letech obnoví odprodej části výnosů z devizových rezerv

Česká národní banka od ledna začne opět prodávat části výnosů z devizových rezerv. Program, jehož cílem je zpomalit nárůst jejich objemu, banka obnovuje po devíti letech. Ve čtvrtek o tom rozhodla bankovní rada.
21. 10. 2021|

Koruna je na úrovni jako před intervencemi. Optimistickému očekávání ČNB o posílení se vzpouzí

Před dvěma roky přišel český průmysl o měkký polštář. ČNB skončila s intervencemi, kterými oslabovala českou měnu vůči euru na úrovni 27 korun za euro. Zatímco pro exportní firmy je slabší domácí měna výhodou, pro nakupování v zahraničí je to naopak. Ovšem výraznější posílení měny od té doby nenastalo. A nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo změnit.
5. 4. 2019|