TÉMA

Sakkára

Čeští egyptologové našli ztracenou hrobku vlivného úředníka. Přežil pět vládců a vzal si královskou dceru

Čeští vědci z Českého egyptologického ústavu v Praze po několikaletém pátrání našli v Sakkáře hrobku, kterou v 19. století objevil francouzský archeolog a pak zmizela pod pískem. Obsahuje celou řadu důležitých artefaktů a patřila byrokratovi, který byl jednou ze zásadních osobností své doby.
25. 9. 2023|

Egyptologové v odkryté faraonově hrobce našli možná nejstarší mumii

Egyptologové nedaleko Káhiry odkryli faraonovu hrobku, v níž našli zachovalou mumii, která je možná vůbec nejstarší nalezenou v Egyptě. S odkazem na archeologický tým, který vykopávky vedl, o tom informuje agentura Reuters.
26. 1. 2023|

Čeští egyptologové našli hrobku prvního známého uctívače boha Usira

Českým egyptologům pod vedením Miroslava Bárty se podařil výjimečný úspěch. Znovuobjevili hrobku starou 4400 let, která patřila významnému velmoži starověké říše.
10. 11. 2022|

Egypt představil unikátní výstavu 250 skvěle zachovaných sarkofágů s mumiemi

Egypt v pondělí představil artefakty staré dva a půl tisíce let z nedávných archeologických vykopávek na pohřebišti v Sakkáře. Na výstavě zřízené provizorně u Džoserovy stupňovité pyramidy je k vidění 250 malovaných sarkofágů, uvnitř nichž jsou stále dobře zachované mumie.
30. 5. 2022|

Čtyřmetrový papyrus s Knihou mrtvých, sarkofágy i starověká deskovka. Egypt vydal další poklady

Egyptští archeologové představili další významné nálezy z vykopávek na pohřebišti v Sakkáře nedaleko Káhiry. Jsou mezi nimi například zdobené sarkofágy, pohřební masky, čtyřmetrový svitek papyru s jednou z kapitol knihy mrtvých nebo exemplář oblíbené deskové hry senet. Nálezy pocházejí z období Nové říše a vědci je datují lety 1550 až 1070 před naším letopočtem, uvedla agentura DPA.
18. 1. 2021|
Doporučujeme

Egyptští archeologové představili vzácný nález. Ukázali stovku nově objevených sarkofágů

Egyptští archeologové představili další cenný nález z pohřebiště v Sakkáře nedaleko Káhiry, kde se podařilo objevit stovku sarkofágů většinou i s mumiemi uvnitř a asi čtyři desítky zlacených sošek. Ministr pro památky a cestovní ruch Chálid Anání řekl, že barevné zapečetěné sarkofágy pocházejí zejména z pozdní doby starověkého Egypta a následující Ptolemaiovské dynastie, a jsou tedy staré zhruba 2500 let.
16. 11. 2020Aktualizováno21. 11. 2020, 13:54|

V Egyptě vyzdvihli 59 sarkofágů zakopaných před 2600 lety

Archeologové odhalili celkem 59 sarkofágů zakopaných před více než 2600 lety na pohřebišti v Egyptě. Nález učinili ve třech pohřebních šachtách v Sakkáře asi 30 kilometrů jižně od metropole Káhiry. Informoval o tom egyptský ministr pro památky a cestovní ruch Chálid Anání.
5. 10. 2020|

Egyptští archeologové vyzvedli ze země 27 sarkofágů uložených před 2500 lety

Archeologové odhalili sedmadvacet starověkých sarkofágů zakopaných před více než 2500 lety na starodávném pohřebišti v Egyptě. Výjimečný nález učinili v nově objevené studni v Sakkáře asi třicet kilometrů jižně od metropole Káhiry.
21. 9. 2020|

Výjimečný nález českých egyptologů. Objevili hrobku hodnostáře a neznámou královnu Setibhor

Tým českých egyptologů odkryl v egyptské jižní Sakkáře hrobku hodnostáře Chuyho, který žil na konci 5. dynastie na sklonku Staré říše. Objev hrobky vyzdvihuje význam vlády krále Džedkarea a období pozdní 5. dynastie. Dále expedice nalezla doklady o Setibhor – doposud neznámé královně z konce 5. dynastie.
3. 4. 2019|