TÉMA

Wolfgang Sobotka

Vídeň přivítala Pavla s vojenskými poctami. Prezident ocenil rakouskou pomoc Ukrajině

Českého prezidenta Petra Pavla ve vídeňském Hofburgu s vojenskými poctami přijal jeho rakouský protějšek Alexander Van der Bellen. Pavel po jednání prohlásil, že vztahy Česka a Rakouska jsou mimořádné dobré a ocenil rakouskou pomoc Ukrajině. Česko nabídlo Vídni  spolupráci při modernizaci výcvikové letky rakouské armády. Podle médií jde o stroje L-39NG z Aera.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 18:23|

Je potřeba zbavit se závislosti na autoritářských a totalitních režimech, prohlásil Vystrčil

Předsedové evropských parlamentů budou i nadále podporovat Ukrajinu v boji proti ruské agresi; vyjádřili ochotu další humanitární či vojenské pomoci napadené zemi. Na těchto závěrech se shodli účastníci konference v Praze, které prezentovali předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 14:32|

Vídeň pozvala sankcionované Rusy na schůzi OBSE. Delegáti opouštěli sál a tasili ukrajinské vlajky

V předvečer prvního výročí zahájení velké ruské invaze na Ukrajinu začalo ve Vídni za účasti ruských poslanců dvoudenní zasedání Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Mnoho delegátů na protest opustilo sál poté, co se chystal začít mluvit ruský politik Vladimir Džabarov. Jiní v solidaritě s Kyjevem vyvěsili ukrajinské vlajky. Účast Rusů pobouřila spojence Kyjeva, Ukrajina a Litva schůzi zcela bojkotují. Vídeň politicky stojí za Ukrajinou a posílá jí humanitární pomoc, zároveň však zdůrazňuje nutnost diplomacie a odmítá dodat Kyjevu zbraně.
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 15:51|

„Věděl o podvodech a nebyl sám.“ Bývalý spolupracovník přiživil korupční aféru rakouského exkancléře Kurze

V Rakousku se po delší době opět dostává pozornosti korupční kauze lidoveckého exkancléře Sebastiana Kurze. Bývalý předseda vlády a několik dalších lidí v ní čelí obvinění, že si za peníze daňových poplatníků kupovali pozitivní mediální obraz. Trestně stíhaný je v případu i Kurzův bývalý blízký spolupracovník Thomas Schmid, který se rozhodl vypovídat. Exkancléři Kurzovi i dalším lidem by jeho svědectví mohlo výrazně přitížit. Kurz vinu odmítá.
21. 10. 2022|

Koridory vedoucí pouze do Ruska jsou podle Fialy nepřijatelné. Hrad vyvěsil ukrajinskou vlajku

Premiér Petr Fiala (ODS) považuje za naprosto nepřijatelné zprávy o tom, že koridory na Ukrajině mohou civilisté odejít pouze do Ruska. Na Twitteru to označil za další nemorální a odsouzeníhodný akt ze strany Ruska. Podle map zveřejněných ruskými médii některé koridory vedou jen do Ruska a Běloruska, což podle agentury Reuters také ukrajinský prezidentský mluvčí označil za „naprosto nemorální“. Česko zároveň prosazuje podle resortu zahraničí co nejrychlejší dokončení odpojení Ruska od systému SWIFT. Pražský hrad na znamení solidarity vyvěsil ukrajinskou vlajku.
7. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 17:20|

EU chystá případné zablokování Nord Streamu 2 i dalších nových ruských projektů, tvrdí FT

Země Evropské unie jsou připraveny obětovat v případě ruské invaze na Ukrajinu dodávky plynu, které mají začít proudit přes plynovod Nord Stream 2. Politici z dosud skeptických zemí jako Německo či Rakousko se v posledních dnech přidávají na stranu zastánců zablokování projektu, na což naléhají i Spojené státy. Diplomatické zdroje obeznámené s aktuální přípravou sankcí podle listu Financial Times tvrdí, že postihy by se vedle toho měly týkat i dalších nových plynových projektů v Rusku. Lídři EU a USA se shodli, že Američané pomohou Evropě zajistit plyn pro případ ruské invaze.
28. 1. 2022Aktualizováno28. 1. 2022, 16:44|

Rakousko otevřelo v Osvětimi novou výstavu, připomíná spoluvinu na holocaustu

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen otevřel v bývalém koncentračním a vyhlazovacím táboře v Osvětimi novou rakouskou expozici. Ta připomíná rakouské oběti nacistů, ale zároveň poprvé ukazuje spoluvinu a zodpovědnost Rakouska za zločiny národního socialismu. „Všichni známe historii, a přece bylo dlouho státní doktrínou, že Rakousko se stalo první obětí národního socialismu,“ prohlásil při slavnostním otevření expozice Van der Bellen.
4. 10. 2021|

Zemana přijal rakouský prezident, o kanálu Dunaj-Odra-Labe ale Van der Bellena nepřesvědčil

Českého prezidenta Miloše Zemana ve středu ve svém vídeňském sídle Hofburgu uvítal s vojenskými poctami prezident Rakouska Alexander Van der Bellen. Česká hlava státu přijela k jižním sousedům poprvé od loňského znovuzvolení. V Rakousku se snaží najít i podporu pro výstavbu vodní cesty mezi Dunajem a Odrou.
3. 4. 2019Aktualizováno3. 4. 2019, 14:32|