TÉMA

Jakub Frydrych

Po zákazu jedné psychoaktivní látky se objeví další, míní Vobořil. Frydrych prosazuje zákaz HHC a podobných

„Problém je, že zakážeme jednu látku, místo abychom ji dobře zregulovali, a už je nachystaná další látka, která je ještě potentnější,“ uvedl v 90' ČT24 národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil v souvislosti s případem otrav žáků základní školy v Karlových Varech. Předávkovali se bonbony obsahujícími HHC a skončili v nemocnici. Zákon, který má prodej výrobků s HHC omezit, je nyní ve sněmovně. Šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych míní, že čím více času se trhu nechá, tím více bude narůstat uživatelů těchto látek. Podle něj by se zakázat měly.
31. 1. 2024|

168 hodin: „Zombie droga“ fentanyl už se šíří i v Česku

Droga fentanyl, která je stokrát silnější než heroin, zachvátila Spojené státy a nyní děsí i Evropu. V Česku už má první oběti. Odborníci před ním varují dlouhodobě. Na černém trhu se zatím prodávají jen fentanylové náplasti z nemocnic, nabídka se ale rozšiřuje. O fentanylu natáčeli pro 168 hodin Jaroslav Hroch a Darina Vlková.
15. 1. 2024|

Kokain získává v Česku na oblibě, řekl Frydrych po zadržení 12,5 kilogramu v Praze

Pražští kriminalisté zadrželi ve středu dva muže, kteří v hlavním městě prodávali a dalším dealerům dodávali desítky kilogramů kokainu ročně. Při domovních prohlídkách našli 12,5 kilogramu této drogy a 14 milionů korun. Šlo o největší zásah s největším množstvím zajištěných drog v metropoli za několik posledních let. Ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych v Interview ČT24 práci kolegů z krajského ředitelství v Praze ocenil. Zároveň mimo jiné konstatoval, že vzhledem ke zvýšené dostupnosti získává kokain v Česku na oblibě.
5. 1. 2024|

Zbytečně kriminalizujeme uživatele psychoaktivních látek, říká Mravčík. Frydrych se obává dopadů nové legislativy

Prohibice psychoaktivních látek zbytečně kriminalizuje uživatele, řekl v Událostech, komentářích vědecký poradce Národního koordinátora pro protidrogovou politiku Viktor Mravčík. Cílem nové právní úpravy pro tyto látky je podle něj vytvořit jasný, regulovaný a legální prostor. Zavádíme tady novou závislostní kategorii, které dáváme komerční rozměr, varuje ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.
9. 8. 2023|

Legalizace konopí oslabí zločin, věří Michailidu. Jen málo, kontruje Frydrych

Na úřadu vlády minulý týden zasedla skupina, jež chystá uvolnění trhu s konopím. To by dle návrhu bylo možné koupit v certifikovaných prodejnách a v omezeném množství jej pěstovat. Podle zástupkyně ministra pro legislativu a členky Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jany Michailidu (Piráti) však nejde o totální legalizaci. „Chceme, aby si lidé mohli regulovaně pořídit konopí mimo černý trh,“ říká. I částečná legalizace má však podle ředitele Národní protidrogové centrály (NPC) Jakuba Frydrycha svá rizika. „Návrh mění paradigma postoje ke konopí,“ myslí si. Ačkoliv potenciál pro zasažení černého trhu podle něj existuje, protiprávní nakládání s konopím bude existovat i po legalizaci.
29. 11. 2022|

„Práci“ dealerům drog znesnadňují elektronické recepty i policisté z 11. oddělení

Od ledna se musí elektronicky evidovat takzvané recepty s modrým pruhem, tedy na opiátové léky. Policisté si od novinky slibují, že více zabrání zneužívání předpisů na trhu s drogami. V Praze proti dealerům zasahuje speciálně vytvořený tým.
2. 1. 2022|

Česko je úspěšné v odhalování varen pervitinu. V Praze se radili odborníci, jak postupovat dál

V Evropě se v posledních letech zvyšuje zájem o pervitin. Trh zásobují gangy z Íránu, Afghánistánu i Mexika. Dřív detektivové na starém kontinentu zadrželi ročně zhruba kolem tuny této látky, nyní jsou to desítky tun. Ani Česku se problém nevyhýbá. I proto je součástí mezinárodní skupiny policistů, žalobců a celníků, která se na boj proti drogám zaměřuje. A ve středu jednala v Praze.
22. 9. 2021|

Policisté rozkryli síť obchodníků s hormonálními látkami z Asie. V Česku obvinili šest lidí

Čeští policisté spolu se zahraničními kolegy rozkryli rozsáhlou mezinárodní síť obchodníků se zakázanými látkami s hormonálním účinkem. Skupina podle kriminalistů organizovala dovoz účinných látek, ze kterých hormonální látky vyráběla a následně je distribuovala zejména ve sportovních zařízeních v různých zemích.
9. 4. 2021|

Česko vydalo Dánsku programátora, který údajně vytvořil velké digitální drogové tržiště

Čeští detektivové zatkli devatenáctiletého správce mezinárodního virtuálního tržiště Altayo, na kterém až 450 tisíc lidí z celého světa obchodovalo se zbraněmi a dalším nelegálním zbožím a službami. České televizi to řekl ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych. Ve spolupráci s dánskou policií Národní protidrogová centrála zabavila také server, na kterém byl web provozován, a přerušila jeho provoz. Českého programátora úřady vydaly k trestnímu stíhání do Dánska.
31. 7. 2020Aktualizováno31. 7. 2020, 10:33|

Prodávat drogy, vydělávat a donášet. Nový seriál Zrádci vede do středu drogové mafie

Šestidílnou kriminální sérii Zrádci, která mapuje práci protidrogové policie, bude od příští neděle vysílat Česká televize. Režíroval ji Viktor Tauš, scénář napsal Miro Šifra. Seriál vznikl na základě zkušeností policistů z terénu. Spolupracovala na něm i Národní protidrogová centrála. Hrají Václav Neužil, Lenka Krobotová nebo Cyril Dobrý.
16. 2. 2020|

Policie odkryla prodej drog přes „darknet“. Pachatelé je posílali do celého světa

Národní protidrogová centrála ve spolupráci s celníky a Českou poštou odkryla dva případy prodeje drog přes skrytou část internetu, takzvaný darknet. Drogy posílali pachatelé „ve velkém rozsahu“ z území České republiky do celého světa. Používali při tom virtuální měny a šifrovanou komunikaci. Oznámil to ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Měsíčně podle něj rozeslali řádově kilogramy drog.
22. 1. 2020Aktualizováno22. 1. 2020, 17:02|

Pokud bude v Česku normální, že děti pod 18 let pijí alkohol, sebelepší zákony nepomůžou, míní šéf protidrogové policie

Jak upozorňují autoři čerstvě představené národní protidrogové strategie, je Česko v užívání většiny drog nad průměrem Evropské unie. Podle ředitele policejní Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha je ale neméně důležité, že se složení drog užívaných v Česku od západních zemí výrazně liší. Domnívá se, že ke všeobecnému zlepšení mohou přispět dlouhodobé kampaně, jaké proběhly v jiných zemích a částečně pomohly.
16. 5. 2019|

Český program ve službách Interpolu. Policisté na celém světě dokážou porovnat drogové „otisky prstů“

Interpol nasadí do boje proti drogám nový český program Relief. Software, na jehož vytvoření spolupracovala Národní protidrogová centrála, Kriminalistický ústav a Policejní prezidium, cílí na drogové zásilky a pašeráky. Výhradně česká metoda bude do systému Mezinárodní organizace kriminální policie nasazena poprvé v historii.
3. 4. 2019|