TÉMA

Tušimice

V Temelíně by mohl stát první malý modulární reaktor v Česku

Malé modulární reaktory jako součást budoucnosti energetiky. Společnost ČEZ chce mít do konce tohoto roku jasno o firmě, která v Česku postaví vůbec první takové zařízení. Plánuje, že v Temelíně by měl menší reaktor stát v polovině třicátých let.
31. 3. 2024|

Malé modulární reaktory by mohly být v Temelíně, Prunéřově nebo Dukovanech. Cena je nejasná

Malé modulární reaktory by podle ČEZu mohly být v Temelíně, Tušimicích, Prunéřově, Ledvicích, Poříčí, Dětmarovicích a Dukovanech. Jde o místa, kde jsou nyní uhelné či jiné elektrárny. První takový reaktor by měl stát už v roce 2032 v Temelíně, řekla ředitelka útvaru ČEZ pro rozvoj malých modulárních reaktorů Silvana Jirotková. Kolik bude stavba reaktoru stát, ale nikdo ze zástupců ČEZ neuvedl.
15. 2. 2023|

Ve čtvrtek padly teplotní rekordy, o víkendu bude o deset stupňů méně

Čtvrteční počasí přepsalo teplotní rekordy na několika místech Česka a vysoko nad tropickou třicítkou se budou hodnoty pohybovat i v pátek. Meteorologové ale už na pátek předpovídají i bouřky. Během pátečního odpoledne se mohou začít tvořit první přeháňky a bouřky na západě Čech a na Šumavě. Bouřky přinesou začátkem víkendu až desetistupňové ochlazení, letní hodnoty si ale počasí zachová i dál.
4. 8. 2022Aktualizováno4. 8. 2022, 21:03|

Na bývalém odkališti u tušimické elekrárny se daří vzácnému motýlovi. Pomáhá mu pastva

Kriticky ohroženého motýla zachraňuje na bývalém odkališti pastva ovcí a koz. Pomoci k dalším populacím okáče metlicového má na zrekultivované ploše tušimické elektrárny hlavně pohyb tamních stád.
9. 8. 2021|

30 let zpět: Surrealistický pomník československo-sovětské spolupráce

Odsiřovací zařízení, které Československo před listopadem 1989 zakoupilo od Sovětského svazu pro uhelnou elektrárnu Tušimice II, se i po letech pokusů o zprovoznění ukázalo jako zcela nefunkční. Z reportáže se dozvíte mimo jiné i to, kolik prostředků komunistický režim na bezvýsledný projekt vynaložil, nebo jak se k celému případu v rámci protokolu o ukončení spolupráce z října 1990 stavěla sovětská strana.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
26. 11. 2020|

Elektrárna Počerady vypustila loni tolik emisí jako všechna nákladní auta v Česku

Hnědouhelná elektrárna Počerady vypustila v roce 2018 do atmosféry nejvíce oxidu uhličitého z českých zdrojů, přes 5,5 milionu tun. Na druhém místě skončila další elektrárna společnosti ČEZ Tušimice II s více než 4,4 milionu tun CO2, třetím největším znečišťovatelem byla elektrárna Chvaletice skupiny Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače.
2. 4. 2019|