TÉMA

Mexický záliv

Hurikány sílí. Zaveďme pro ně šestou kategorii, navrhují vědci

Nebezpečnost hurikánů se měří na Saffirově-Simpsonově stupnici, která má pět bodů. Jenže v posledních letech přibývá bouří, které jsou tak silné, že si podle vědců zaslouží kategorii novou – šestý stupeň.
12. 2. 2024|
Doporučujeme

Past pokroku: Žízeň po levném benzinu téměř zničila Mexický záliv

Když 20. dubna 2010 došlo k výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu, zahynulo při něm tehdy 11 lidí. Ale to byl teprve začátek mnohem větší tragédie.
29. 11. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 12:27|

V Mexiku se během bohoslužby zřítila střecha kostela. Zemřelo devět lidí, zraněných jsou desítky

Nejméně devět lidí zemřelo při nedělní mši v severomexickém státě Tamaulipas, když se zřítila střecha kostela. S odkazem na mexické úřady a média to napsala agentura Reuters. Zraněných je podle agentury AP dalších padesát. Záchranáři v sutinách pátrají po přeživších.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 06:42|

Na Floridu a Georgii udeřil silný hurikán Idalia, při nehodách způsobených počasím zemřeli dva lidé

Západ amerického státu Florida zasáhl silný hurikán Idalia, který hnal vodu z moře do nízko položených oblastí a způsobil rozsáhlé výpadky proudu. Obyvatelé nejvíce zasažených oblastí dostali pokyn k evakuaci. Podle agentury AP byly některé domy u moře zatopeny téměř až po střechu. Kvůli počasí zemřeli ve státě dva lidé. Hurikán se přesunul do sousedního státu Georgie, v noci na čtvrtek zřejmě zasáhne už jako tropická bouře také Severní a Jižní Karolínu.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 20:39|

Z tropické bouře Idalia je hurikán, který ve středu nejspíš zasáhne západ Floridy

Tropická bouře Idalia v úterý zesílila na hurikán nad jihovýchodní částí Mexického zálivu a blíží se k západnímu cípu Floridy. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na americké Národní hurikánové středisko (NHC), podle kterého živel pravděpodobně zasáhne floridské pobřeží ve středu.
29. 8. 2023|

V Arizoně je tak horko, že skomírají i kaktusy. Spalující vedro nemá polevit ani v srpnu

Nepolevující vlny veder, které letos v létě neopouštějí jihozápad Spojených států, trápí nejen lidi, ale i přírodu. Dosáhly tak extrémních rozměrů, že už je nezvládají ani rostliny, které by měly být ideálně adaptované právě na horko a sucho – kaktusy.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 21:33|

Texaské pobřeží zaplavily desítky tisíc uhynulých ryb. Může za to příliš teplá voda

Desítky tisíc uhynulých ryb vyplavilo o víkendu moře na pobřeží amerického státu Texas. Rozkládající se mršiny donutily místní úřady, aby vydaly varování před návštěvami pláží a koupáním.
13. 6. 2023|

El Niño je tady, oznámil NOAA. Zemi asi čekají nejteplejší roky v dějinách

Klimatický jev El Niño, který bývá spojován se zvyšováním teplot, oficiálně začal, oznámil ve čtvrtek americký Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA). Nejspíš přinese extrémy počasí, které lidstvo zatím nezažilo.
8. 6. 2023|

Obrovská chaluhová skvrna přináší na floridské pláže nebezpečné bakterie

Floridské pláže zaplavují chuchvalce ze zhruba osm tisíc kilometrů široké chaluhové masy, která pluje Atlantským oceánem. Hromady rozkládajících se řas představují vážná zdravotní rizika. Jsou totiž plné bakterií z rodu Vibrio, které mohou způsobit sepsi a následně i odumírání měkkých tkání. Znepokojivé zjištění může také ohrozit letní turistickou sezonu, hroudy nahnědlých rostlin totiž provází štiplavý zápach podobný hnijícím vejcím.
5. 6. 2023|

První let kosmické lodi Starship skončil neúspěchem, Muskova raketa explodovala

Obří dopravní systém Starship od společnosti SpaceX se pokusil o svůj první let. Odstartoval z kosmodromu na jihu amerického státu Texas poté, co se v 15:28 SELČ otevřelo 62minutové okno. Krátce po startu ale byla raketa zničena. SpaceX na Twitteru uvedla, že systém potkalo „rychlé neplánované rozložení“ a že technici budou nyní vyhodnocovat data ve snaze připravit další zkoušku. Ta by podle zakladatele společnosti Elona Muska mohla přijít „za pár měsíců“.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 17:18|

Hladina oceánu stoupá v Americe rychleji, než se čekalo

Podle nové analýzy jsou pobřežní města na jihu USA, včetně Miami, Houstonu a New Orleans, ohrožená vzestupem hladiny oceánu víc, než se vědci dosud obávali.
13. 4. 2023|

K Floridě míří obrovská chaluhová skvrna, je největší v dějinách pozorování

Na hladině Atlantského oceánu se letos podle expertů vytvořila rekordně velká masa mořských řas, které by v létě mohly zavalit pláže amerického státu Florida. Pás nahnědlých rostlin o šířce okolo 8800 kilometrů míří do Mexického zálivu a už nyní znepříjemňuje pobyt na mexických plážích. Příčina masivního rozmnožení chaluh není zcela jasná, vědci podle médií spekulují o vlivu klimatické změny nebo znečištění.
20. 3. 2023|

Část USA zasáhly silné bouře, zemřelo nejméně deset lidí

Jižní část Spojených států zasáhly v pátek bouře, tornáda a silné srážky. Úřady ve státech Alabama, Kentucky, Tennessee, Mississippi a Arkansas hlásí nejméně deset mrtvých. Velké problémy způsobily popadané stromy. Bez proudu byl v noci na sobotu zhruba milion odběratelů.
4. 3. 2023|

Sériové hurikány budou častější. Výzkum varuje před katastrofami, které půjdou těžko řešit

Když nějakou oblast zasáhne hurikán, je to dost zlé. Nový výzkum Princetonské univerzity ale ukazuje, že v příštích desetiletích se v mnoha oblastech mohou běžně vyskytovat i dva hurikány za sebou. Podle autorů bude velmi složité se na to adaptovat.
28. 2. 2023|

Američtí těžaři se mohou vrátit do Venezuely. Na příjmy ale Madurův režim nedosáhne

Venezuelská vláda a opozice se v sobotu vrátily k rozhovorům, které loni v říjnu uvázly na mrtvém bodě. Washington v reakci povolil americkému ropnému gigantu Chevron částečně obnovit své aktivity ohledně těžby ropy ve Venezuele. Chevron tam přestal těžit kvůli sankcím, které vůči autoritářskému režimu prezidenta Nicoláse Madura zavedla vláda předchozího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informují o tom zahraniční tiskové agentury.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 19:58|

Po asteroidu přišla kilometr vysoká tsunami. Vědci popsali, jak vypadal den zániku dinosaurů

Podle nové studie asteroid, který před 66 miliony let zasáhl Zemi a vedl k masovému vymírání, vyvolal také celoplanetární vlnu tsunami. Na svém začátku měla na výšku více než jeden kilometr a byla dostatečně velká na to, aby narušila oceánské dno tisíce kilometrů od místa dopadu na mexickém poloostrově Yucatán.
7. 10. 2022|

Hurikán Ian dorazil k pobřeží Jižní Karolíny. Zprávy o počtu obětí na Floridě se různí

Bouře Ian dorazila k pobřeží Jižní Karolíny jako hurikán prvního stupně z pěti s rychlostí větru 136 kilometrů v hodině. Bez proudu je nyní podle monitorovacího serveru PowerOutage přes 180 tisíc odběratelů. Prezident Joe Biden vyhlásil v pátek na žádost guvernéra Henryho McMastera v Jižní Karolíně stav nouze. Na rozdíl od Floridy, kde Ian udeřil výrazně větší silou, úřady v Jižní Karolíně nevydaly plošné nařízení k evakuaci. Domovy ale opustili lidé v nejvíce rizikových záplavových oblastech.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 20:52|

K novému terminálu na LNG v Nizozemsku dorazil první tanker. Jde o historický moment, řekl Fiala

K novému terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v nizozemském přístavu Eemshaven ve čtvrtek dorazil první tanker s plynem. Podle energetické společnosti Gasunie už posádka plavidla zahájila vykládku. Asi třetinu kapacity si v terminálu pronajala Česká republika. Premiér Petr Fiala (ODS) při slavnostním zahájení provozu prohlásil, že jde o historický moment, kterým se Česko zbavuje energetické závislosti na Rusku.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 20:22|

U Mexika objevili stejnonožce příbuzného našim svinkám. Měří čtvrt metru

Vědci objevili nový druh mořského stejnonožce, který patří mezi bathynomy. Tito příbuzní svinek a stínek žijí v nejhlubších částech oceánu, kde mohou dosahovat na souši neobvyklých rozměrů. Platí to i o novém zástupci této skupiny, který dostal jméno Bathynomus yucatanensis. Měří čtvrt metru.
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 13:00|

Biden vydal exekutivní příkaz na boj s klimatickou krizí. Naráží ale na odpor republikánů

Americký prezident Joe Biden varoval, že klimatické změny ohrožují existenci Spojených států i celého světa. Jeho administrativa proto podle exektutivního příkazu uvolní v přepočtu pětapadesát miliard korun na vybudování infrastruktury, která má zmírnit následky extrémního počasí i přírodních katastrof.
21. 7. 2022|

Americká města budou v polovině století čelit ničivým záplavám. Do konce století stoupne hladina oceánu o dva metry

Oficiální zpráva americké organizace NOAA varuje, že hladina moří na americkém pobřeží stoupne v příštích třiceti letech o tolik, o kolik stoupla za celé 20. století. To znamená, že velká města na východním pobřeží USA budou pravidelně postihována stále horšími záplavami.
22. 2. 2022|

Zimní tornáda jsou velmi nezvyklá. Ta, která zasáhla USA, byla výjimečná

Uplynulý víkend označují meteorologové v USA jako historický pro mimořádný výskyt prosincových tornád na americkém Středozápadě. Celkem bylo ohlášeno nejméně padesát tornád v Kentucky, Arkansasu, Illinois, Missouri a Tennessee a některá z nich dokonce zabíjela. Na tom měl zřejmě významný podíl i noční výskyt tornád. Zřítily se stovky budov a miliony lidí zůstávají bez proudu.
15. 12. 2021|

Do moře u Floridy dosedla vesmírná loď Crew Dragon se čtyřmi astronauty z ISS

Ve vodách poblíž Floridy v úterý krátce po půl půl páté ranní přistála vesmírná loď Crew Dragon společnosti SpaceX se čtyřmi astronauty, kteří strávili posledních dvě stě dní na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Američané Shane Kimbrough a Megan McArthurová, Francouz Thomas Pesquet a Japonec Akihiko Hošide byli na cestě z oběžné dráhy asi osm hodin. Na ISS se brzy vydá nová čtyřčlenná posádka, jejich raketa by při přízni počasí a techniky mohla odletět již ve čtvrtek ráno SEČ.
9. 11. 2021|

Astronauti se budou z ISS vracet kvůli bouři později. Navíc s plenami, porouchala se jim toaleta

Silný vítr u pobřeží Floridy si vyžádal odklad návratu čtveřice astronautů z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), kde pobývají od jara. Američtí astronauti Shane Kimbrough a Megan McArthurová, Francouz Thomas Pesquet a Japonec Akihiko Hošide se původně měli vrátit na Zemi v pondělí, místo toho přistanou v oblasti Mexického zálivu až v úterních časných ranních hodinách.
8. 11. 2021|