TÉMA

Kosmický let

Utrpení šimpanze Enose otevřelo Američanům dveře do kosmu. Před 60 lety jimi vykročil John Glenn

Letu prvního Američana kolem Země, který se odehrál přesně před šedesáti lety, předcházelo nesmírné utrpení astronauta šimpanzího. Jeho bolest navíc byla zbytečná – celý experiment nepřinesl prakticky žádné výsledky.
20. 2. 2022|

Ruský Mir otevřel dveře pro fungování ISS. Před 20 lety se zřítil na Zemi

Ruská vesmírná stanice Mir přesně před dvaceti lety, krátce před 07:00 SEČ ukončila svoji misi a zanikla v zemské atmosféře. Laboratoř na oběžné dráze pomohla sovětskému, ruskému i světovému výzkumu.
23. 3. 2021|

Jan Kolář: Když se řeší havárie tři sta tisíc kilometrů od Země. Zamyšlení o Apollu 13

Když v druhém dubnovém týdnu v roce 1970 odstartovala posádka kosmické lodi Apollo 13 ke třetí výpravě lidí na Měsíc, bylo znát, že zájem o jejich cestu je ve společnosti mnohem menší než před devíti měsíci. Dostavil se známý efekt, že nejen opakovaný vtip přestává být tím, čím byl napoprvé, píše expert na kosmický výzkum Jan Kolář.
14. 4. 2020|

Od turistiky až po těžbu na asteroidech. Výstava chce ukázat plány na komerční využití kosmu

Lety do vesmíru a jeho zkoumání jsou stále častěji doménou soukromých společností. Plány na komerční využití kosmu hodlá představit výstava Národního muzea letectví a kosmonautiky ve Washingtonu. Pionýři soukromých vesmírných letů mu darovali první artefakty.
30. 10. 2019|

Jan Kolář: Před 50 lety jsem komentoval přistání na Měsíci. Událost, kterou nic nepřekoná

Když před padesáti lety přistávalo Apollo 11 na Měsíci, událost přenášela i Československá televize. Svými odbornými poznatky, načerpanými výhradně díky celoživotnímu zaujetí a vášni pro kosmonautiku, jej provázel Jan Kolář. Záznam přenosu se v archivu Československé televize nedochoval, historickou událost Jan Kolář popisuje v následujícím příspěvku.
19. 7. 2019|

Technologický pokrok nejen pro astronauty. Přínosy vesmírných letů jsou znát u jídla i v autě

Půl století po přistání Apolla 11 na Měsíci se v běžném životě využívá řada materiálů a technologií, které původně vznikly právě pro cesty do kosmu. Další vynálezy jako teflon nebo suchý zip našly díky kosmonautice širší využití.
18. 7. 2019|

Trosky sestřeleného indického satelitu ohrožují ISS. Je to nepřijatelné, říká šéf NASA

Indická zkouška sestřelu satelitu byla strašnou věcí, neboť tak vzniklo nejméně 400 kusů trosek, z nichž některé ohrožují posádku Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Prohlásil to šéf amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Jim Bridenstine. Takovéto testy označil za nepřijatelné, neboť ohrožují bezpečnost pilotovaných kosmických letů.
2. 4. 2019|