TÉMA

Mars Science Laboratory

Lidstvo poprvé uslyší hlas Marsu. NASA už nabízí ochutnávky, třeba jak by tam zněl ptačí zpěv

Další robotické vozítko amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Perseverance, které se má na Marsu přidat ke svým starším „kolegům“ už 18. února, bude na rudé planetě sbírat nejen obrázky a vzorky povrchu. Mezi daty, která pošle na Zemi, mohou být také zvukové záznamy, informovala Laboratoř tryskového pohonu (JPL) NASA, která misi řídí.
15. 1. 2021|

NASA vyslala na Mars další sondu, poprvé s helikoptérkou. Bude tam pátrat po životě

Největší automatický vědecký rover určený k výzkumu Marsu, který dosud sestavil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), odstartoval ve čtvrtek z Mysu Canaveral do vesmíru na raketě Atlas V. Robotické vozítko Perseverance (Vytrvalost), jež by mělo přistát v únoru příštího roku, má hledat známky možného minulého života, ale také vyzkoušet nové technologie pro případné budoucí lidské průzkumné výpravy na tuto planetu.
30. 7. 2020Aktualizováno30. 7. 2020, 14:44|

Sonda Curiosity se vydala na velkou letní výpravu. Cílem jsou stopy života na Marsu

Robotická laboratoř by měla ujet během léta asi 1,6 kilometru – na konci této cesty by se měla dostat k další části pět kilometrů vysoké marsovské hory, kterou zkoumá už od roku 2014. Pátrá tam po podmínkách, které mohly podporovat existenci mikrobiálního života.
8. 7. 2020|

Na Mars poletí vozítko Perseverance. Jméno mu vybrali američtí studenti

Další průzkumné vozítko amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) s pracovním názvem Mars 2020 zamíří letos na rudou planetu pod jménem Perseverance (vytrvalost). NASA to oznámila na svém webu. O novém názvu rozhodla celoamerická soutěž vypsaná úřadem pro děti a žáky od mateřských po střední školy.
6. 3. 2020|

Americký robot má na Marsu pátrat po stopách dávného života

Robotické vozítko, které bude příští rok vysláno na Mars, nebude pouze pátrat po stopách života, ale poslouží také jako předvoj pro cestu člověka na povrch rudé planety. V pátek to uvedli vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), když svůj nový přístroj představovali médiím. Vozítko prozatímně označované jako Mars 2020 je podle agentury Reuters téměř hotové a jeho mise má podle aktuálních plánů začít v červenci.
28. 12. 2019|

Na Marsu je hmyz, překvapil kolegy vědce americký entomolog. Věří, že důkazy našel na fotografiích

Emeritní profesor William Romoser z Ohijské univerzity představil v úterý na setkání Americké entomologické společnosti výsledky svého několikaletého výzkumu. Analyzoval snímky povrchu Rudé planety a tvrdí, že na Marsu žije nebo v minulosti žil hmyz.
20. 11. 2019|

Kyslík na Marsu zamotal vědcům hlavu. Nedokážou vysvětlit, proč ho na jaře přibývá

Množství kyslíku u povrchu Marsu se mění způsobem, který nedokáže současná chemie vysvětlit. Na zvláštní procesy narazili vědci díky datům získaným sondou Curiosity, která se pohybuje po povrchu Rudé planety.
15. 11. 2019|

Na Marsu je opravdu metan, prokázalo dvojí měření. Je možné, že ho vytvořily živé organismy

Vědci poprvé z nezávislého zdroje potvrdili, že na povrchu Marsu se vyskytuje metan, tedy plyn, který je považován za možnou známku existence živých organismů. Podle studie, kterou astronomové zveřejnili v odborném časopise Nature Geoscience, výskyt metanu dokládají měření ze dvou zdrojů – z evropské sondy ExoMars a amerického vozítka Curiosity.
2. 4. 2019|