TÉMA

Kotva

Kotva po téměř půl století zavřela. Obchodní dům čeká proměna

Po 49 letech zavřela pražská Kotva. Ikonický obchodní dům manželů Machoninových čeká velká rekonstrukce. V nižších patrech se po ní usídlí obchody známých značek, nad nimi pak kanceláře a restaurace. Výrazně se promění i veřejný prostor kolem. Přestavba by měla být hotová do tří let.
1. 2. 2024|

Rusko, Čína a Balticconnector. Plynovod poškodila kotva nákladní lodi, vyvstávají další otázky

Plynovod na dně Finského zálivu poškodila kotva nákladní lodě NewNew Polar Bear čínské společnosti, oznámili finští vyšetřovatelé. Zda to byla nehoda nebo záměrná sabotáž, však stále není jasné. Posádka na pokusy o kontakt nereaguje. Podle námořníků je „nemožné“, aby za sebou loď táhla masivní kotvu bez povšimnutí. Experti proto spekulují o tom, kdo by mohl mít na poškození Balticconnectoru zájem – a jejich pohledy při tom směřují na Východ.
7. 11. 2023|

Elektrárny v Baltském moři před útoky nikdo nehlídá. Ať se činí vlády, žádají provozovatelé

Větrné elektrárny v Severním moři by měly do roku 2030 dodávat elektřinu až stu milionů domácností. Většina z nich ale není téměř vůbec chráněna před případným útokem. Obavy o bezpečnost podmořské klíčové infrastruktury vzrostly na začátku měsíce, kdy došlo k poškození plynovodu Balticconnector a dvou komunikačních kabelů v Baltském moři. Provozovatelé elektráren chtějí, aby ostrahu zajistily vlády. Infrastrukturu by mohly hlídat třeba senzory nebo podmořské drony.
28. 10. 2023|

Platnost očkovacích certifikátů se zkrátí

Platnost očkovacích certifikátů proti covidu se od ledna 2022 zkrátí na devět měsíců. Pro jejich prodloužení je nutné, aby si lidé nechali aplikovat posilující dávku. Pokud tak neučiní, certifikát jim po devíti měsících přestane platit, řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Resort také vyzve k přeočkování ty, kterým uplynuly dva měsíce od aplikace vakcíny Janssen. Podle kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by se mělo očkování touto jednodávkovou vakcínou omezit.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 20:03|

Ropa možná uniká z protrženého ropovodu u Kalifornie už rok, říkají vyšetřovatelé

Rozsáhlá ekologická katastrofa, kterou způsobilo protržení ropovodu u kalifornského pobřeží, může mít jiný původ, než doposud naznačovalo vyšetřování.
11. 10. 2021|

30 let zpět: Mycí prostředky ze syrovátky

Že se dají čisticí prostředky vyrábět i ze syrovátky se redaktorka Československé televize dozvěděla v obchodním domě Kotva. Tam představila rakouská firma Molkeproduct své výrobky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
4. 4. 2020|

Kotva přivítala před 45 lety první zákazníky. Nedávno se stala památkou a příští rok se plánuje rekonstrukce

Otevření legendárního obchodního domu Kotva na pražském náměstí Republiky 10. února 1975 asistovali vojáci z nedalekých kasáren. Ti museli zadržovat davy lidí zvědavých na nabídku zboží. Teď obchodní dům plánuje zahájit v příštím roce rekonstrukci.
11. 2. 2020|

Pražský obchodní dům Kotva je opět prohlášen kulturní památkou

Ministerstvo kultury znovu prohlásilo pražský obchodní dům Kotva kulturní památkou. Odbor památkové péče ministerstva dospěl ke stejnému závěru jako v předešlém rozhodnutí, že Kotva splňuje nutná kritéria.
11. 4. 2019|

Prohlášení Kotvy kulturní památkou se zadrhlo. Změnil se vlastník a nedal vědět úřadu

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) zrušil loni v prosinci prohlášení pražského obchodního domu Kotva za kulturní památku. Podle úřadu tak učinil proto, že během řízení, které o přidělení památkové ochrany rozhoduje, se změnil vlastník domu. Jenže ministerstvo o změně neinformoval původní ani nový vlastník. Staněk vrátil věc ministerským památkářům, ti by měli brzy znovu rozhodnout o památkové ochraně. Podle vnoučat architektů je zrušení ochrany zvůli ministra .
2. 4. 2019Aktualizováno2. 4. 2019, 18:52|