TÉMA

Ciudad Juárez

Mexická Chihuahua chce pokutovat za zpěv písní nenávistných vůči ženám

Vedení mexického města Chihuahua zakázalo při úředně povolených akcích zpívat písně, které mají text nenávistný vůči ženám. Podle televize CNN k tomu tamní radnici přivedla vysoká míra domácího násilí ve městě. Není ale přesně jasné, kdo a jak bude hudební produkci posuzovat.
3. 8. 2023|

Při požáru v zařízení pro migranty v Mexiku zemřely desítky lidí

Zařízení pro migranty v mexickém městě Ciudad Juarez nedaleko hranic se Spojenými státy zachvátil požár, při kterém zemřelo 39 lidí a 29 se zranilo. Informuje o tom agentura EFE a mexický úřad INM. Na místě zasahují hasiči, policie a armáda. Podle médií požár propukl po střetech mezi migranty a zaměstnanci migračního úřadu.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 13:24|

Mexiko vyslalo do města Ciudad Juárez armádu, má pomáhat v boji se zločinem

Mexické ministerstvo obrany oznámilo, že do města Ciudad Juárez na hranicích se Spojenými státy vyslalo dvě stě vojáků, aby tam pomáhali v boji proti organizovanému zločinu. Stalo se tak několik dní poté, co z místní věznice uprchlo množství vězňů včetně známého narkobarona. Ve středu o tom informovala agentura Reuters.
4. 1. 2023|

Při útoku na věznici v mexickém Ciudad Juárez zemřelo devatenáct lidí, z toho deset dozorců

Při nedělním útoku na věznici v mexickém městě Ciudad Juárez, které leží na hranici se Spojenými státy, zemřelo 19 lidí, z toho deset dozorců, informovala agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Během útoku se dostalo na svobodu 25 lidí, včetně známého narkobarona odsouzeného k 200 letům vězení.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 22:03|

Počet pokusů o ilegální vstup do USA klesl. Podle lidí z pohraničí to ale není díky Trumpově zdi

Poprvé za rok a půl v úřadu vyrazil mexický prezident Andrés Manuel López Obrador na oficiální návštěvu do zahraničí. Ve Washingtonu bude jednat s Donaldem Trumpem o nové dohodě o volném obchodu mezi USA, Mexikem a Kanadou. Podle Bílého domu ale přijde řeč také na zajištění bezpečnosti společné hranice.
8. 7. 2020|

Uzavření hranic USA s Mexikem by zkomplikovalo obchod za 14 bilionů korun ročně

Nejen život běžencům, ale také přeshraniční obchod v přepočtu v bilionech korun mohou zkomplikovat snahy o uzavření hranice mezi USA a Mexikem. Současně podle amerických úřadů extrémně narůstá počet ilegálních imigrantů i žádostí o azyl.
2. 4. 2019|