TÉMA

Tomáš Nidetzký

Inflace dále zmírňuje, meziměsíčně ceny klesly o 0,4 procenta

Spotřebitelské ceny v Česku v prosinci meziročně stouply o 6,9 procenta, tempo růstu zpomalilo z listopadových 7,3 procenta. Meziměsíčně ceny klesly o 0,4 procenta. Průměrná míra inflace činila loni 10,7 procenta, což bylo o 4,4 procentního bodu méně než o rok dříve, kdy ovšem byla druhá nejvyšší inflace od vzniku samostatné České republiky, informovali statistici. Růst cen zpomalil více, než předpokládali analytici i Česká národní banka, zejména díky cenám potravin, které poprvé v loňském roce meziročně klesly.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 21:20|

ČNB je opatrná, ale všichni už vidí světlo na konci tunelu, říká Švejnar

Česká národní banka (ČNB) si chce být jistá, že jakmile začne úrokové sazby snižovat, tak v tom bude i pokračovat, řekl ve čtvrtečním Byznysu ČT24 Speciál ředitel Centra pro globální hospodářskou politiku Jan Švejnar. Bankovní rada ČNB se ve čtvrtek opět rozhodla ponechat základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Předseda představenstva Národní rozvojové banky a bývalý viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký se domnívá, že rada na jednání řešila otázku budoucího vývoje ekonomiky, ale také lednové inflace.
3. 11. 2023|

Meziroční inflace v červenci stoupla na 17,5 procenta. Vrchol je blízko, věří bývalý viceguvernér ČNB

Meziroční inflace v červenci potřinácté v řadě zrychlila. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 17,5 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu více než v červnu. Nejvíce zdražily energie a potraviny. Ve srovnání s červnem stouply ceny o 1,3 procenta, což byl nejmírnější meziměsíční nárůst od letošního února. Informoval o tom Český statistický úřad. Analytiky červencová čísla překvapila menším růstem, domnívají se, že inflace nadále poroste. Bývalý viceguvernér České národní banky (ČNB) Tomáš Nidetzký věří, že se blíží vrchol současné vlny zdražování.
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 22:54|

Bez zvyšování úrokových sazeb by inflace dosáhla 24 procent, míní bývalý viceguvernér Nidetzký

Česko se potýká s prudkým zdražováním, další růst inflace se Česká centrální banka (ČNB) pokouší krotit zvyšováním úrokových sazeb. I když jde o nepříjemné opatření pro obyvatele i firmy, v dlouhodobém měřítku by mělo zabránit dalšímu růstu cen, věří bývalý viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký. Je to právě nezávislá centrální banka, která musí přijímat nepopulární rozhodnutí, jež si do volebního programu nikdo nenapíše, členové rady musí mít odvahu taková opatření přijímat, řekl v Událostech, komentářích.
5. 7. 2022|

ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 bodu na sedm procent

Rada ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na sedm procent. Důvodem je vývoj inflace a rostoucí inflační očekávaní. Pro rozhodnutí opět hlasovalo pět ze sedmi členů rady. Dva hlasovali pro ponechání sazeb beze změny. Takto vysoko byla základní úroková sazba naposledy v roce 1999. Zároveň šlo o sedmé nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 22:49|

Češi začali šetřit. Kvůli inflaci omezují výdaje za potraviny i cestování, ukázal průzkum

Kvůli vysokým cenám lidé stále více šetří. Podle průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi každý druhý obyvatel v současnosti omezuje výdaje na cestování, potraviny a také útraty v restauracích.
12. 6. 2022|

Inflace bude dál stoupat, předpokládá viceguvernér ČNB. Očekává se i zvýšení úrokových sazeb

Meziroční inflace v Česku v květnu dosáhla šestnácti procent. Vzrostla z dubnových 14,2 procenta. Ekonomové očekávají, že ceny porostou i v dalších měsících. Podle viceguvernéra České národní banky Tomáše Nidetzkého inflace dosáhne možná až osmnácti procent. Změnu v trendu lze předpokládat až na podzim. Podle predikcí bude růst cenové hladiny na konci roku ale stále dvouciferný. Centrální banka proto nejspíš znovu zvedne úrokové sazby.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 22:20|

V bankovní radě ČNB nově usednou Zamrazilová, Kubelková a Frait. Jmenoval je prezident

Od poloviny roku usednou do bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová, Karina Kubelková a Jan Frait. Ve středu odpoledne je jmenoval prezident republiky Miloš Zeman. Zamrazilová bude také viceguvernérkou – v této funkci bude první ženou. Ze tří dosavadních členů, kterým končí mandát, tedy nezůstane v bankovní radě ČNB žádný.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 22:52|

Zemanův výběr členů vedení ČNB přinese kontinuitu i vyváženost, míní Fiala

Při personálních změnách v České národní bance by měla být zachována kontinuita rozhodování i vyváženost jejího vedení, prohlásil po pondělním rozhovoru s prezidentem Milošem Zemanem premiér Petr Fiala (ODS). Novinářům po pravidelné schůzce v Lánech řekl, že s prezidentem probral reakce na jmenování nového guvernéra centrální banky Aleše Michla. Prezident je podle Fialy přesvědčen o Michlově kompetenci, a to jak teoretické, tak praktické. Jména kandidátů na místa ve vedení banky Fiala neuvedl.
16. 5. 2022|

Zeman jmenoval Aleše Michla novým guvernérem České národní banky

Prezident Miloš Zeman ve středu dopoledne jmenoval novým guvernérem České národní banky (ČNB) Aleše Michla. Ten střídá Jiřího Rusnoka, kterému v červnu končí druhý mandát ve funkci a znovu kandidovat nemůže. Michl se funkce ujme od července.
11. 5. 2022Aktualizováno11. 5. 2022, 19:55|

Rusko „krachuje seshora“, míní Sedláček. Moskva se už podle Nidetzkého potýká s velmi bolestivými sankcemi

Rubl zažívá historický pád. Kvůli západním sankcím vůči Rusku oslabil za pondělí k dolaru o víc než pětinu. Podle viceguvernéra ČNB Tomáše Nidetzkého je zmrazení devizových rezerv pro Kreml bolestivou sankcí, ekonom ČSOB Tomáš Sedláček si myslí, že sankce už jsou takřka na „plné palebné síle“. Oba také v pořadu Události, komentáře mluvili o tom, jak krize ovlivní ceny energií.
1. 3. 2022|

ČNB zvedla úrokovou sazbu na 4,5 procenta, je nejvýše za posledních dvacet let

Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek rozhodla o zvýšení základních úrokových sazeb o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. Jsou tak na nejvyšší úrovni za posledních dvacet let. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Důvodem růstu sazeb je nadále vysoká míra inflace a s tím spojená snaha centrální banky ji tlumit. Česká národní banka také v nové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok, uvedl na tiskové konferenci její guvernér Jiří Rusnok.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 23:00|

Vývoj pandemie naznačuje delší útlum ekonomiky, vyplývá z jednání rady České národní banky

Podle většiny členů Bankovní rady České národní banky (ČNB) současný vývoj pandemie naznačuje ve srovnání s aktuální prognózou delší útlum ekonomiky, což by mohlo vést k pomalejší a delší normalizaci měnové politiky, tedy zvyšování úrokových sazeb. Podle většiny členů rady je větším rizikem zvýšit sazby předčasně než opožděně. Vyplývá to ze zveřejněného záznamu z jednání bankovní rady ČNB ve středu 24. března.
6. 4. 2021|

Česká národní banka očekává recesi. Výrazně snížila základní úrokovou sazbu

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek jednomyslně rozhodla o snížení základní úrokové sazbu o 0,75 procentního bodu na jedno procento. ČNB čeká silnou recesi, ve které česká ekonomika setrvá po zbytek roku.
26. 3. 2020|

Hypotéky: poslanci navrhují úlevy pro mladé rodiny

Poslanci rozpočtového výboru se v pátek opět zabývali novelou zákona, která posiluje roli centrálních bankéřů určovat pravidla pro poskytování hypoték. Jednali s akademiky i se zástupci České národní banky. Podali také první pozměňovací návrhy, například některé úlevy pro mladé rodiny. Novela zákona už prošla prvním čtením.
21. 2. 2020|
OVM

„Hypotéky, to není jako výroba hraček, rizika jsou u bank i spotřebitelů,“ říká ekonom Mejstřík

Ceny bytů rostou. Meziročně se v posledním čtvrtletí loňského roku zvedly v průměru o deset procentních bodů. Zrychlení růstu je pro analytiky překvapením, vzhledem k tomu, že Česká národní banka (ČNB) právě na začátku posledního čtvrtletí zpřísnila regulaci hypoték. Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký a ekonom Michal Mejstřík však v nedělních Otázkách Václava Moravce kroky ČNB obhajovali. Podle nich centrální banka hájí i spotřebitele.
5. 5. 2019|

Zákazníci směnáren mají silnější pozici. Novela jim umožňuje odstoupit od smlouvy

Možnost odstoupit do tří hodin od provedení výměny peněz, to je hlavní změna, kterou od 1. dubna přináší novela zákona o směnárenské činnosti. Celkově pak má přinést posílení práv zákazníků a větší transparentnost do výměnných obchodů. Některé směnárny získaly v minulosti velmi špatnou pověst, byly opakovaně kontrolovány a pokutovány.
1. 4. 2019|