TÉMA

Malostranská beseda

Pravda někdy bývá nudná, říká cimrmanolog Petr Brukner

Petr Brukner zůstal padesát pět let věrný Divadlu Járy Cimrmana. Začínal v něm nejprve jako kulisák, postupně se zpoza opony dostal na jeviště a také do filmu. Některé jeho role se staly nepřehlédnutelnými, byť nejsou delší než pár vět. „Divadlo léčí,“ uvedl v Interview ČT24 ke svému jedinému divadelnímu angažmá, v němž chce zůstat i po více než půlstoletí. Je ale také fotografem a výtvarníkem.
12. 12. 2022|
90‘ ČT24

Zástupci kultury: Vládní omezení vyvolávají nejistotu, lidé se bojí koupit vstupenky

Od pondělí 5. října začnou spolu s nouzovým stavem platit nová omezení a zákazy dotýkající se i kultury. Následujících čtrnáct dní se například nemohou odehrát muzikálová a operní představení i koncerty, při nichž se zpívá. Podle zástupců umělecké branže, které oslovil pořad 90' ČT24, jsou provozovatelé, publikum i umělci unaveni z neustále se měnící situace v kultuře. Nejistota zasahuje velké i malé scény a má prý za následek, že se lidé obávají do divadel či hudebních klubů chodit.
1. 10. 2020|

Leporela, jaká svět viděl... československé děti ale ne

Jeho prostorová leporela vycházela po celém světě, v Československu byl ale Rudolf Lukeš zakázaným autorem. Teprve před pár lety začal jeho knížky vydávat Albatros. Lukešova leporela představuje do konce června také výstava v pražské Malostranské besedě.
9. 4. 2019|
Hyde Park Civilizace

Cimrman by nemohl vzniknout v národě, který se neosvobodil od nacionalismu, řekl Zdeněk Svěrák

„Největším světovým spisovatelem, vynálezcem, malířem, fyzikem, lyžařem a filosofem za posledních sto let byl český velikán Jára Cimrman,“ říká Jára Cimrman v komedii Jára Cimrman ležící, spící. Fiktivního velikána světové vědy spoluobjevil Zdeněk Svěrák, který byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
1. 4. 2019|