TÉMA

Jára Cimrman

Mnichov je dle britského diplomata bolestivou lekcí. Pokud necháte na holičkách přátele, ustupujete zlu, říká Field

Když britský velvyslanec v České republice Matthew Field nastoupil do funkce, stanovil si čtyři priority. Jedou z nich je i společná podpora Ukrajiny. Češi i Britové byli jedni z prvních, kteří Ukrajině poskytli pomoc, řekl. Podle něj je to mimo jiné dáno zkušeností obou zemí s ruskou agresí, ale také tím, že Ukrajina bojuje i v jejich zájmu. V souvislosti s tím hovořil i o Mnichovské dohodě a politice appeasementu 30. let 20. století, která je dle něj bolestivou lekcí. „Pokud necháte na holičkách přátele, tak ustupujete zlu, ale vy si nepomůžete,“ upozornil v Interview ČT24.
9. 9. 2023|

Válka, StB a exekuce, ale i Cimrman a hospody. Česká televize odvysílá nové dokumenty

Dokumentární detektivka o exekuci, příběhy pěstounů, pohled do zákulisí válečných reportérů, stopy Járy Cimrmana, portréty herce Jaromíra Hanzlíka či návrhářky Hany Podolské, skrytý svět Planety Praha a také dvacetidílný projekt o Státní bezpečnosti. Nová dokumentární tvorba, kterou Česká televize připravila do vysílání, je rozmanitá formou i tématy.
26. 1. 2023|

Pravda někdy bývá nudná, říká cimrmanolog Petr Brukner

Petr Brukner zůstal padesát pět let věrný Divadlu Járy Cimrmana. Začínal v něm nejprve jako kulisák, postupně se zpoza opony dostal na jeviště a také do filmu. Některé jeho role se staly nepřehlédnutelnými, byť nejsou delší než pár vět. „Divadlo léčí,“ uvedl v Interview ČT24 ke svému jedinému divadelnímu angažmá, v němž chce zůstat i po více než půlstoletí. Je ale také fotografem a výtvarníkem.
12. 12. 2022|

Na jaře se ČT pobaví na účet vysílání z Brna, otevře Místo zločinu České Budějovice a vrátí se Kukačky

Česká televize už připravila program na začátek nového roku a na jaro. Hned od 2. ledna začne vysílat krimiseriál Místo zločinu České Budějovice. Do vyšetřování se nově pustí také Docent v podání Ivana Trojana. Dvě novinky nahlédnou do televizního zákulisí. Minisérie Volha je příběhem udavače z dob normalizační Československé televize, komediální seriál Dobré ráno, Brno! si zase dělá legraci z prostředí současného ranního vysílání. Divákům už jsou známé Kukačky, příběh o záměně dětí se na obrazovky vrátí v dalších třinácti dílech. Filmoví fanoušci se mohou těšit na televizní premiéry sedmnácti snímků dosud uvedených jen v kinech.
6. 12. 2022|

Na Madeiře roste špička Cimrmanova. Nový druh houby pojmenovala brněnská mykoložka

Mykologové na portugalském ostrově Madeira objevili nový druh houby, která dostala název špička Cimrmanova po fiktivním českém géniovi Járovi Cimrmanovi. Jméno vybrala mykoložka Moravského zemského muzea v Brně Hana Ševčíková.
14. 10. 2022|

Před pětapadesáti lety uvedl Cimrman první hru. Cimrmanologové se teď vydali po jeho stopách

Nový šestidílný cestopis se vydá po Stopách Járy Cimrmana. Průvodcem budou i cimrmanologové, kteří nedoceněného geniálního všeuměla znají nejlépe. Česká televize pořad dotočila těsně před pětapadesátým výročím první hry, kterou Divadlo Járy Cimrmana uvedlo. Akt měl premiéru 4. října 1967. Stejně jako dalších čtrnáct her je stále na repertoáru a svým humorem oslovuje stále nové generace diváků.
4. 10. 2022|

Natáčí se Stopy Járy Cimrmana, vydává se po nich herec Táborský

Z dílny České televize vzniká dokumentární hraný cyklus Stopy Járy Cimrmana o místech spojených se životem a dílem tohoto českého génia. Štáb natáčí na pětadvaceti místech po celé republice, nedávno například ve Staré Huti na Příbramsku. Do šestidílné cestopisné série se zapojí všichni členové jeho divadla. Roli průvodce má Miroslav Táborský, režisérem dokumentu je Patrik Ulrich.
19. 8. 2022|

ČT točí o Kocábovi či Cimrmanovi. Nové dokumenty také zjistí, jak se dělá exekuce nebo škola

Česká televize pracuje na výrobě nových dokumentů, které diváci uvidí na obrazovkách v následujících měsících a letech. Dokumentární cykly rozeberou témata adopce, exekuce či proměny školního vzdělávání. Celovečerní filmy přiblíží osobnosti, jakými jsou básník Jaroslav Seifert, hudebník a politik Michael Kocáb či génius Jára Cimrman.
11. 4. 2022|

Vydavatelství Supraphon neuspělo s odvoláním, Smoljakovu synovi musí zaplatit za desky

Firma Supraphon musí zaplatit synovi Ladislava Smoljaka Filipovi 58 tisíc korun s úroky za to, že bez jeho souhlasu vydala limitovanou edici desek k 50. výročí Divadla Járy Cimrmana. V pondělí o tom pravomocně rozhodl pražský vrchní soud, který zamítl odvolání hudebního vydavatelství. Soudní senát se ztotožnil s tím, že Filip Smoljak je společně se svými třemi sourozenci dědicem nejen autorských práv svého otce, ale i práv výkonného umělce.
20. 9. 2021|

Přehrajte si v iVysílání: Zdeněk Svěrák jako cimrmanolog, textař, zpěvák i autor pohádek

Zdeněk Svěrák slaví 85. narozeniny. Jeho tvorba si nachází fanoušky divadla, filmu, hudby a také příznivce z řad těch nejmenších. Podívejte se prostřednictvím iVysílání na jeho filmové role a oceňované scénáře nebo hry Divadla Jára Cimrmana, které zakládal před více než 50 lety. Nechybí ani čtení z jeho pohádkové knížky a ohlédnutí za písničkami, ke kterým napsal text a až na výjimky je i nazpíval.
28. 3. 2021|

Syn Ladislava Smoljaka Filip dostane 93 tisíc za divadelní hry. Svěráka vztah s dědicem práv mrzí

Žižkovské divadlo Járy Cimrmana zaplatí synovi herce, režiséra a scenáristy Ladislava Smoljaka Filipovi téměř 88 tisíc korun za hry fiktivního zneuznaného českého génia, které odehrálo v letech 2015 až 2017. Dalších 5 tisíc korun muž dostane za svůj hudební výkon v představení Posel z Liptákova. Strany se na tom v pondělí dohodly u pražského městského soudu, kde uzavřely smír. Podle Smoljaka skončil spor remízou. Právní zástupce divadla František Vyskočil uvedl, že je se závěrem spokojen.
8. 2. 2021|

Nosil by Cimrman roušku? Jako jeden z prvních, říká Zdeněk Svěrák. Po pauze se vrací na jeviště

Koronavirová pandemie ovlivnila i česká jeviště, Divadlo Járy Cimrmana nevyjímaje. Scéna na Žižkově ale první červnový den opět otevírá. Chybět u toho samozřejmě nebude ani duchovní otec, autor několika her a představitel řady rolí Zdeněk Svěrák. „Byl to smutný půst,“ říká o současné situaci. Těší se na interakci mezi herci a diváky.
1. 6. 2020|

V Zábřehu otevřeli výstavu o Eskymo Welzlovi. Muzeum muselo kvůli expozici zvětšit prostory

Muzeum v Zábřehu otevřelo expozici věnovanou nejznámějšímu rodákovi města, polárnímu cestovateli, náčelníkovi Eskymáků a dobrodruhovi Janu Eskymo Welzlovi. Výstava nabízí řadu dobových fotografií, návštěvníci si mohou také prohlédnout interiér srubu nebo prolistovat některou z knih o cestovateli.
13. 5. 2020|

Romeo, Cimrman i Škola, základ života. Sledujte divadlo v iVysílání

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v množství záznamů pomůžou tipy webu ČT24, zaměřené zejména na kulturní pořady. Na úvod zveme diváky do divadla – na činohru, balet i nový cirkus.
12. 3. 2020|
Doporučujeme

Čeští vědci pomocí genetických nůžek upravili slepice. Ty jsou teď odolné vůči neléčitelné nemoci

Vědci z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd (AV) a společnosti Biopharm geneticky upravili slepice, aby byly odolné vůči viru nevyléčitelné aviární leukózy. Výzkumníci změnili jejich genom a linii pojmenovali Zora po pokusné slepici Járy Cimrmana. Informovala o tom Akademie věd.
12. 2. 2020Aktualizováno15. 2. 2020, 17:06|

Teď tu byl. Zemřel Jaroslav Weigel, jeden z Cimrmanů

Divadlo Járy Cimrmana opustil další dlouholetý člen. Ve věku 88 let zemřel výtvarník a herec Jaroslav Weigel. Příznivci cimrmanovského humoru ho znají jako otce Žílu ve hře Akt nebo děda Vševěda v netradiční pohádce Dlouhý, Široký a Krátkozraký. Byl také autorem scénografie a většiny grafických prvků divadla. Vedle toho si zahrál i v několika filmech dvojice Smoljak a Svěrák.
5. 9. 2019Aktualizováno5. 9. 2019, 17:42|
Hyde Park Civilizace

Cimrman by nemohl vzniknout v národě, který se neosvobodil od nacionalismu, řekl Zdeněk Svěrák

„Největším světovým spisovatelem, vynálezcem, malířem, fyzikem, lyžařem a filosofem za posledních sto let byl český velikán Jára Cimrman,“ říká Jára Cimrman v komedii Jára Cimrman ležící, spící. Fiktivního velikána světové vědy spoluobjevil Zdeněk Svěrák, který byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
1. 4. 2019|