TÉMA

Japonci

Rusové, vraťte se domů, dokud to ještě jde, vyzval Volodin. Reagoval na výroky Pavla

Předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Vjačeslav Volodin vyzval Rusy žijící v exilu, aby se vrátili do vlasti, dokud to ještě jde. Reagoval tak na výroky českého prezidenta Petra Pavla z rozhovoru pro rozhlasovou stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) o potřebě přísnějšího dohledu nad Rusy žijícími na Západě. Podle Volodinovy interpretace, citované ruskými médii, „český prezident navrhl Rusy žijící v zahraničí zavřít do koncentračních táborů“.
19. 6. 2023|

Závod o zřícenou supermoderní stíhačku. USA a Japonsko mají obavy, aby F-35 nenašli jejich rivalové

V Tichém oceánu probíhá od úterý pátrání po zřícené stíhačce F-35, označované za nejmodernější armádní letoun světa. Američané i Japonci se obávají, že se k cenné technologii v Pacifiku dostanou jako první jejich největší protivníci – Čína a Rusko. Proč se stíhačka zřítila, se zatím neví. Japonsko je dočasně vyřadilo z provozu.
13. 4. 2019|

Končí éra „všudypřítomného míru“, začíná epocha harmonie. V Japonsku míří na trůn nový císař

Japonsko se připravuje na další éru související s nástupem nového císaře na trůn. Od května bude tato epocha známá pod jménem Reiwa. Název se dá přeložit jako harmonie, pokoj nebo řád. Oznámení živě přenášela japonská televize. Současný císař Akihito skončí na trůně za měsíc, v čele země stál tři dekády.
1. 4. 2019Aktualizováno1. 4. 2019, 20:16|