TÉMA

Epilepsie

Z Ukrajiny do Česka přišly tisíce lidí s handicapem. Potřebují bydlení bez bariér či naučit znakový jazyk

Zvlášť komplikovaně si zvykají na život v Česku uprchlíci z Ukrajiny s handicapem. Ti, kdo mají potíže s pohybem a jsou odkázáni na vozík, si museli po příjezdu začít hledat ne jakékoliv bydlení, ale bydlení bezbariérové nebo alespoň nějaké s minimem bariér. Ti, kdo neslyší, se musí začít učit zcela nový znakový jazyk a třeba rodiče dětí s epilepsií musí kromě všech ostatních nezbytností hledat i péči a úlevu pro ně.
23. 2. 2024|

Patnáctiletý Michael trpěl epileptickými záchvaty, díky moderní léčbě může už brzy hrát fotbal

Léčba epilepsie je díky technologickému pokroku a lepší diagnostice stále účinnější. Například u mladého pacienta Michaela lékaři využili technologii starou sotva rok. A díky ní mu mohli pomoct výrazně účinněji. V Česku trpí epilepsií přibližně 80 tisíc lidí, z toho zhruba 20 tisíc dětí.
6. 7. 2023|

V krvi řidiče kamionu, který při nehodě v Nizozemsku zabil šest lidí, byl kokain

V krvi španělského řidiče kamionu, který při nehodě v Nizozemsku na konci srpna najel do sousedské sešlosti a zabil šest lidí, byl kokain. Vyplývá to z výsledků toxikologického vyšetření, uvedl podle agentury DPA soud v Haagu. Na konci srpna se španělský kamion zřítil z hráze v obci Nieuw-Beijerland poblíž Rotterdamu. Zemřelo šest dospělých, včetně těhotné ženy, dalších sedm osob bylo zraněno.
23. 9. 2022|

Přísné podmínky od nákupu legální marihuany neodrazují. Uruguay je pionýrem nekonvenčních řešení, říká expert

Bez kapuce na hlavě a s biometrickou fotkou se dospělí obyvatelé Uruguaye už pět let mohou vydávat do speciálních lékáren pro marihuanu pro rekreační užití. Šlo o první zemi na světě, která takovou věc povolila. Podle českého národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila díky tomu v Uruguayi ustoupil černý trh. Podobnou cestou se vydávají i další státy. Experti ale varují před přílišnou liberalizací.
19. 7. 2022|

Neurolog Martin Tomášek dostal podmíněný trest za gynekologická vyšetření, ordinuje dál

Soud v úterý pravomocně uložil pražskému neurologovi Martinu Tomáškovi půlroční podmínku za to, že gynekologicky vyšetřoval epileptické pacientky bez jejich náležitého souhlasu. Léčit mu nezakázal, ačkoliv to požadovala státní zástupkyně. Čtveřici poškozených žen, které podle znalců trpí posttraumatickou stresovou poruchou, odkázal trestní soud s jejich nároky na milionové odškodné do občanskoprávního řízení.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 11:25|

Kardiostimulátor by mohl nahradit implantát dobíjený červeným světlem. Pracují na něm vědci v Brně

Implantáty, které vyvíjejí vědci z CEITEC VUT v Brně, budou moci v budoucnu nahradit například běžné kardiostimulátory. Dobíjet by se měly červeným světlem. Výzkum je krytý prestižním grantem Evropské výzkumné rady, která podporuje projekty posouvající hranice stávajícího poznání.
14. 1. 2022|

Speciální náramek usnadní život epileptikům. Upozorní na blížící se záchvat, zavolá blízké

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně testuje náramky se speciálními elektronickými senzory, které mají pomoct pacientům s epileptickými záchvaty. Náramek informuje rodinu i lékaře nemocného, čímž se snižuje riziko, že si pacient ublíží. Lékaři také data z náramku vyhodnotí pro úpravu další léčby.
13. 7. 2020|
Hyde Park Civilizace

Epileptický záchvat se bude předpovídat jako počasí, věří profesor Jiruška

Epilepsie je druhým nejčastějším neurologickým onemocněním. I když na ni mají lékaři přes dvacet léků, ty vždy jen tlumí projevy a neřeší samotnou příčinu. Na přelomový objev se teprve čeká. Podle profesora Přemysla Jirušky z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR by v budoucnu mohlo být předpovídání záchvatů podobné předpovědi počasí. Řekl to v pořadu Hyde Park Civilizace.
6. 5. 2019|

Velmistři čichu. Psi vycítí pach epileptického záchvatu, potvrdil výzkum

Psi jsou schopni vycítit zápach spojený s příchodem epileptických záchvatů, potvrdil rozsáhlý výzkum. Vědci doufají, že by toho mohli využít pro výcvik psů, kteří by mohli dát lidem s epilepsií větší svobodu a také lepší kontrolu nad chorobou.
1. 4. 2019|