TÉMA

Anna Durnová

Pavlová v roli první dámy může svým příběhem oslovit a nemusí dělat charitu, shodují se odborníci

Česko bude mít 9. března novou hlavu státu a s tím i novou první dámu. Eva Pavlová už dřív uvedla, že chce být ve své funkci aktivní. Chce se zaměřit třeba na téma rovnosti žen a mužů, na problematiku rodin a podporu samoživitelů a samoživitelek. Sama v takové situaci byla. O roli první dámy diskutovali v Událostech, komentářích politoložka Anna Durnová a bývalý diplomat a poradce prezidenta Václava Havla Michael Žantovský.
4. 2. 2023|

Kniha uvádí děti do politologie a sociologie. Nejtěžší bylo vysvětlit, proč tolik pracujeme, říká autorka

Politoložka Anna Durnová, která působí na Vídeňské univerzitě, vydává dětskou knížku o základech politologie a sociologie. Dětem se v ní snaží vysvětlit složité pojmy i obecné principy toho, jak funguje svět, ve kterém žijeme. Například proč musí rodiče chodit do práce, proč lidé chodí k volbám nebo – jak zní název celé knihy – proč existují sprostá slova, když se nesmějí používat.
1. 11. 2022|

Jak spojit rozdělený národ? Návody hledali hosté pořadu Fokus Václava Moravce

Co společnost rozděluje a co ji může spojit? Na otázky týkající se stále větší polarizace společnosti hledal odpovědi Fokus Václava Moravce. V pořadu s podtitulem „Jak usmířit národ?“ diskutují historik Tomáš Petráček, filozofka Tereza Matějčková, politoložka Anna Durnová, právní filozof Jiří Přibáň, antropoložka Marie Heřmanová a psycholog Tomáš Vašák.
20. 9. 2022Aktualizováno20. 9. 2022, 22:01|
Otázky Václava Moravce

Nesledujme Westminster, ale společnost. Pak pochopíme brexit, říká politoložka Durnová

Ve středu britští poslanci odmítli všech osm alternativních návrhů na odchod Spojeného království z Evropské unie a zároveň odložili původní termíny obchodů. Premiérka Theresa Mayová by mohla vypsat předčasné volby, pokud se jí v pondělí v parlamentu nepodaří prosadit její už třikrát odmítnutý návrh dohody. Ve hře je podpora celní unie s EU. O brexitu debatovali v Otázkách Václava Moravce politoložka Anna Durnová, právník Jiří Přibáň a slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda.
31. 3. 2019|