TÉMA

Arcibiskup

Josef Nuzík se ujal úřadu olomouckého arcibiskupa

Olomoucký arcibiskup Josef Nuzík se v katedrále svatého Václava v Olomouci před zraky několika tisíc věřících ujal svého úřadu, do kterého jej při bohoslužbě uvedl apoštolský nuncius v Česku Jude Thaddeus Okolo. Nuzík se stal 15. arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským. Inauguraci nového olomouckého arcibiskupa zažili věřící na Moravě naposledy v roce 1992 s Nuzíkovým předchůdcem Janem Graubnerem, který se v roce 2022 stal arcibiskupem pražským.
13. 4. 2024Aktualizováno13. 4. 2024, 13:49|

Papež jmenoval olomouckým arcibiskupem biskupa Josefa Nuzíka

Olomouckým arcibiskupem jmenoval papež František biskupa Josefa Nuzíka, administrátora olomoucké arcidiecéze. V katedrále svatého Václava v Olomouci to oznámil apoštolský nuncius v Česku arcibiskup Jude Thaddeus Okolo. Do úřadu bude Nuzik uveden v sobotu 13. dubna, oznámil mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Místo metropolity moravského bylo uvolněné po odchodu Jana Graubnera, který se stal v polovině roku 2022 primasem českým.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 12:48|

O hlavu pravoslavné církve v Česku se zajímá policie. Daroval nemovitosti pochybnému spolku

Policie prověřuje arcibiskupa české pravoslavné církve Michala Dandára kvůli majetkovým převodům. Trestní oznámení na něj podal duchovní správce českobudějovické pobočky. Bez jeho vědomí měly být z církve vyvedeny nemovitosti včetně kaple. Vedení v čele s arcibiskupem čelí kritice kvůli hospodaření dlouhodobě.
17. 10. 2023|

Arcibiskupství chce prodat městu Jindřišskou věž za sto milionů, Vatikán souhlasí

Pražské arcibiskupství dostalo souhlas z Vatikánu, aby mohlo prodat středověkou Jindřišskou věž v Praze hlavnímu městu, řekl pražský arcibiskup Jan Graubner. Arcibiskupství podle něj čeká na další jednání pražského zastupitelstva, jestli prodej schválí. Arcibiskupství se podle Graubnera také rozhodlo prodat za 308 milionů korun hotel Clara Futura v Dolních Břežanech.
20. 9. 2023|

Papež vyzval Graubnera, aby setrval ve funkci pražského arcibiskupa

Papež František přijal rezignaci pražského arcibiskupa Jana Graubnera, kterou mu předložil u příležitosti svých 75. narozenin. Papež zároveň Graubnera vyzval, aby v úřadě nadále setrval, a to až do chvíle, než učiní jiné rozhodnutí. Na webu to v úterý uvedlo pražské arcibiskupství. Hlava katolické církve tak rozhodla stejně jako před pěti lety v případě Graubnerova předchůdce Dominika Duky. Graubner po loňském jmenování řekl, že je připraven úřad vykonávat několik let.
5. 9. 2023|

Špičky české pravoslavné církve se fotily s Nočními vlky, sklidily za to kritiku

Vedení české pravoslavné církve se minulý týden zúčastnilo v západních Čechách akce spolu se zástupci motorkářského klubu Noční vlci. Arcibiskup Michal Dandár s nimi pózuje i na společných fotkách. Část věřících i duchovních za to vedení církve kritizuje. Noční vlci totiž čelí kvůli podpoře Putinova režimu unijním sankcím.
4. 7. 2023|

Česká pravoslavná církev má ekonomické problémy. Část duchovních viní její vedení

Česká pravoslavná církev se podle řady duchovních dostala do vážných ekonomických problémů. Propustí desítky lidí. Část věřících a kněžích viní ze špatného hospodaření vedení církve. Kritizují ho také za to, že jim neumožňuje dostatečný přístup k dokumentům o hospodaření.
27. 11. 2022|

Pravoslavná církev v Česku čelí kritice, že odvolává z funkce duchovní z Ukrajiny

Část duchovních i věřících kritizuje vedení pravoslavné církve v Česku za to, že zbavuje funkcí představené původem z Ukrajiny. Zprávu o odvolání dostali třeba ti z kláštera v Loděnici u Prahy. Arcibiskup je chce nahradit zástupkyní proruské pravoslavné církve z Karlových Varů, která má podle zjištění ČT vazby na podnikatele z Ruska.
15. 10. 2022|

30 let zpět: Novým olomouckým arcibiskupem se stal Jan Graubner

Papež Jan Pavel II. jmenoval v Římě nového olomouckého arcibiskupa. Stal se jím Jan Graubner, který do té doby působil jako administrátor olomoucké arcidiecéze. Ve funkci 14. olomouckého arcibiskupa zůstal tři dekády, než jej v roce 2022 papež František jmenoval arcibiskupem pražským.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 9. 2022|

Kontakty vedení české pravoslavné církve s proruskými duchovními pobuřují věřící

Část věřících i duchovních české pravoslavné církve kritizuje své vedení za to, že se opakovaně schází s proruskými duchovními ze zahraničí. Česká televize zjistila, že se český arcibiskup Michal Dandár před několika týdny sešel v Maďarsku s biskupem Ilarionem Alfejevem, který donedávna patřil k blízkým spolupracovníkům moskevského patriarchy Kirilla. Schůzka s lidmi napojenými na ruskou část církve se o víkendu uskutečnila i v Praze.
9. 9. 2022|

Olomoucká arcidiecéze zvolila svým správcem Josefa Nuzíka. Řídit ji bude do jmenování nástupce Graubnera

Olomoucké biskupství bude dočasně řidit jeho dosavadní pomocný biskup Josef Nuzík. Rada konzultorů složená ze zástupců místních duchovních ho zvolila administrátorem biskupství v tajném hlasování v pondělí v poledne. Proces volby administrátora v diecézi proběhl naposledy před více než třiceti lety, tehdy byl zvolen Jan Graubner. Nuzík bude diecézi řidit do doby, než papež vybere nového arcibiskupa olomouckého a metropolitu moravského.
4. 7. 2022|

Novým apoštolským nunciem v Česku je arcibiskup Okolo, jmenoval ho papež

Novým apoštolským nunciem v Česku se stal arcibiskup Jude Thaddeus Okolo, který se narodil v severonigerijském státě Kano. Po jmenování papežem Františkem jeho jméno oznámilo tiskové středisko Vatikánu, sdělila Česká biskupská konference (ČBK). Papežský nuncius zastupuje v Česku Vatikán. Pětašedesátiletý Okolo na této pozici vystřídá Charlese Daniela Balva, kterého papež počátkem roku jmenoval zástupcem Svatého stolce v Austrálii.
1. 5. 2022|

Kritika pravoslavné církve v Česku. Někteří duchovní žádají, aby její vedení odsoudilo ruskou agresi

Někteří duchovní pravoslavné církve kritizují její české vedení. Vadí jim, že se důrazně nedistancovalo od ruské agrese na Ukrajině. Výtky zaznívají i na adresu arcibiskupa a jeho tajemníka, kteří figurují v seznamech Státní bezpečnosti (StB) a mají vazby na Moskvu. Poukazují také na podezřelé hospodaření pravoslavné církve v Česku, jako příklad uvádějí zchátralý zámek v obci Brnky.
11. 4. 2022|

Tříkráloví koledníci opět vyrazili do ulic. Dárci můžou stejně jako loni přispět i on-line

V Česku začal už 22. ročník tradiční Tříkrálové sbírky pořádané Charitou České republiky na pomoc lidem v nouzi. Na rozdíl od loňského ledna, kdy se kvůli epidemické situaci akce konala výhradně on-line, letos do ulic opět vyrážejí koledníci přestrojení za trojici biblických panovníků. Lidé mohou přispět i do pokladniček umístěných v některých úřadech, kostelech či obchodech. Loni Tříkrálová sbírka vynesla 81,5 milionu korun.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 19:03|

Ostatky arcibiskupa Matochy se možná vrátí do Olomouce. Komunisté ho 11 let drželi v izolaci

V Pitíně na Uherskohradišťsku si v sobotu připomněli 60 let od úmrtí olomouckého arcibiskupa Josefa Matochy. Kněz závěr svého života strávil v domácím vězení ve své rezidenci v Olomouci, kde byl 11 let bez kontaktu s okolním světem. Pochován je právě v Pitíně, komunisté totiž zakázali, aby byly jeho ostatky uloženy tam, kde spočívají ostatní olomoučtí arcibiskupové – v katedrále svatého Václava.
6. 11. 2021|

Kauza zakládacích listin Univerzity Karlovy u soudu. Podle žalobce starožitník věděl, že jsou kradené

Obvodní soud pro Prahu 1 ve čtvrtek projednával případ prodeje listin ze 14. století Univerzitě Karlově. Podle obžaloby byly zakládací dokumenty papeže Klimenta VI. ukradeny v 19. století ze zemského archivu. Před třemi lety získal listiny pražský starožitník, který je obratem prodal univerzitě za 20 milionů. Podle policie tím porušil zákon a vysokou školu okradl. Starožitník to odmítá.
24. 6. 2021|

Arcibiskupský palác v Olomouci veřejnosti poprvé v historii ukáže své vzácné sbírky

Návštěvníci Arcibiskupského paláce v Olomouci budou moci od čtvrtka nahlédnout do třísetleté historie uměleckého sběratelství a mecenátu olomouckých biskupů a arcibiskupů. Ve slavnostním sále se otevře výstava s názvem K oslavě a potěše, která poprvé v historii arcibiskupství nabídne pohled do části sběratelské kolekce touto formou. Kromě obrazů či porcelánu nabídne i ukázky ze sbírky zbraní a unikátní sběratelské kousky ze slonoviny. Galerie bude otevřena do 28. září.
16. 6. 2021|

30 let zpět: Nový arcibiskup Vlk se chce zasadit o prohloubení dialogu mezi lidmi

Miloslav Vlk převzal v katedrále sv. Víta berlu svatého Vojtěcha a ujal se tak úřadu pražského arcibiskupa. V poselství k divákům Československé televize potom vyzýval k toleranci mezi lidmi a ochotě vzájemně si naslouchat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 6. 2021|

Francouzská policie zadržela po útoku v Nice dalšího člověka. Proti karikaturám se vymezil toulouský arcibiskup

Třetího člověka zadržela francouzská policie v souvislosti s teroristickým útokem v bazilice v Nice. Policie jej přistihla na místě, kde bydlí další ze zadržených. Při čtvrtečním útoku zahynuli tři lidé, muž podezřelý z jeho spáchání je ve vážném stavu v nemocnici. Kritiku zatím vzbudila slova toulouského arcibiskupa, podle kterého by měla mít svoboda slova hranice a karikatury islámského proroka by se neměly používat při výuce ve škole.
31. 10. 2020|

Stará Boleslav si připomněla svatého Václava, program byl kvůli covidu-19 omezený

Lidé v Česku si v pondělí připomněli národního světce a patrona Václava. Národní svatováclavskou pouť ve Staré Boleslavi letos provázala přísná opatření kvůli koronaviru. Centrum města, které v jiných letech zaplnily tisíce poutníků, bylo ráno nezvykle prázdné. Větší hloučky přicházely na náměstí až před slavnostní mší, kterou sloužil kardinál Dominik Duka. Účast byla však proti minulým rokům výrazně nižší. Akci poznamenalo také deštivé počasí.
28. 9. 2020Aktualizováno28. 9. 2020, 20:15|

Papež přijal rezignaci lyonského arcibiskupa Barbarina. Čelil obvinění, že tajil zneužívání dětí

Papež František přijal rezignaci lyonského arcibiskupa Philippa Barbarina, kterého ve Francii soudili kvůli obvinění, že zatajoval sexuální zneužívání nezletilých jiným duchovním. Informovala o tom agentura AFP. Soud přitom na konci ledna kardinála obvinění zprostil. Barbarin ve videu, v němž komentuje svůj odchod z funkce, vyjádřil naději, že krok umožní francouzské římskokatolické církvi otevřít „novou kapitolu“.
6. 3. 2020|

Duka zakročil v kléru. Kvůli podezření ze sexuálního zneužívání odvolal kněze

Pražský arcibiskup Dominik Duka v sobotu odvolal ze služby kněze podezřelého z toho, že sexuálně zneužíval svinařského zastupitele Jiřího Kylara v době jeho dospívání. O kardinálově kroku informoval mluvčí pražské arcidiecéze s tím, že se Duka rozhodl na základě důvodného podezření.
31. 3. 2019|