TÉMA

Tasmánie

Australané v referendu odmítli větší práva pro původní obyvatele

Australané v referendu odmítli reformu, která by původním obyvatelům Austrálie poskytla uznání v ústavě a větší práva, například poradní orgán v parlamentu, informovala agentura AFP. Ze sečtených 45 procent hlasů bylo proti 57,35 procenta voličů. Ke změně ústavy musí vládní návrh získat podporu více než padesáti procent voličů celonárodně a také většiny voličů nejméně ve čtyřech ze šesti australských států.
14. 10. 2023|

Líza Dobrodružka porodila trojčata. Ekologové jsou nadšení z naděje pro ďábla

V Austrálii vyhynuli tasmánští čerti (správně ďábli medvědovití) asi před třemi tisíci lety. Roku 2020 tam přírodovědci zkusili tyto vačnatce vrátit a po třech letech mají dobrou zprávu: samice Adventurous Lisa neboli Líza Dobrodružka porodila v přírodě tři mláďata. Podle vědců to představuje nadějný symbol, že by se tato zvířata mohla na kontinentu znovu rozšířit.
19. 5. 2023|

Nový projekt doufá, že se mu podaří vzkřísit vyhynulého tasmánského tygra

Australští a američtí vědci se pustili do nákladného projektu, jehož cílem je vzkřísit vyhynulého tasmánského tygra, informovala BBC. Poslední tasmánský tygr neboli vakovlk tasmánský, uhynul ve 30. letech minulého století. Podle týmu vědců by však bylo možné tento druh znovu vytvořit pomocí kmenových buněk a technologie úpravy genů. Do přírody by se podle nich první tasmánský tygr mohl vrátit za deset let. Jiní odborníci jsou však skeptičtí a tvrdí, že oživení vyhynulých druhů je pouhé sci-fi.
20. 8. 2022|

V Austrálii se kvůli poryvu vichru vznesl hrad na skákání, pět dětí zemřelo

Pět dětí přišlo o život v Austrálii, když se při poryvu větru zvedl do vzduchu nafukovací hrad na skákání. Pět dalších školáků se zranilo a čtyři z nich zůstávají v kritickém stavu v nemocnici, informovala agentura AP. Neštěstí se stalo při školní oslavě konce roku ve městě Devonport ve státu Tasmánie.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 11:41|

Pražská zoo chce jako první v zemi chovat tasmánské vombaty. Sameček Cooper už se zabydluje

V expozici Darwinův kráter v pražské zoologické zahradě budou nově k vidění vombati obecní. Zoo v Troji se chce soustředit na chov tasmánského poddruhu. Zatím do Prahy přicestoval ze zoologické zahrady v Hannoveru roční sameček Cooper, přibýt by měla i samice přímo z Tasmánie. Její příjezd zkomplikovala a zpozdila pandemická situace.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 18:51|

V Austrálii se ve volné přírodě narodila mláďata ďáblů medvědovitých. Poprvé za tři tisíce let

V kontinentální Austrálii se poprvé po zhruba třech tisícíletích narodili ve volné přírodě tasmánští čerti. Masožravý vačnatec známý též jako ďábel medvědovitý vymizel z divoké přírody pevninské Austrálie podle vědců nejspíše kvůli psům dingo, původním obyvatelům a devastujícímu suchu, do volné přírody byl vrácen před rokem.
26. 5. 2021|

Australské úřady kvůli záplavám evakuovaly šest tisíc obyvatel, dva lidé zemřeli

V Austrálii bylo za posledních 24 hodin evakuováno dalších šest tisíc lidí kvůli záplavám ve státě Nový Jižní Wales. Metropole státu Sydney se ve středu nicméně poprvé po několika dnech probudila do jasného dne, hladina řek ale v některých oblastech stále stoupá, informovala ve středu agentura Reuters. Policie ohlásila dva mrtvé, jednoho v Novém Jižním Walesu, druhého v Queenslandu.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 16:09|

Austrálie otevře první útulek pro ptakopysky, vymírají kvůli změnám klimatu

Austrálie má v plánu otevřít první útulek pro ptakopysky, kterým kvůli opakovaným lesním požárům a změnám klimatu hrozí zařazení mezi ohrožená zvířata. Zařízení pro tyto podivuhodné živočichy, kteří jako jeden ze dvou druhů žijících savců kladou vejce, se má otevřít příští rok. Bude se starat o zraněná zvířata a pokusí se také o odchov ptakopysků v zajetí. Napsala o tom agentura Reuters.
7. 3. 2021|

Tasmánští aktivisté zveřejnili video, které má dokazovat, že vakovlk nevymřel. Experti jsou skeptičtí

Organizace Thylacine Awareness Group of Australia zveřejnila záběry, které podle ní jasně prokazují, že vakovlk, přezdívaný i tasmánský tygr, nevymřel, ale dodnes žije v přírodě. Na videu by měla být vidět celá vakovlčí rodina, včetně mláděte.
1. 3. 2021|

Mořská tráva umí odstranit ze Středozemního moře miliony plastových částeček

Přírodovědci poprvé popsali, jak se může plastový odpad přirozeně dostat z mořských ekosystémů. Ve Středozemním moři začal jeden druh mořské trávy v pobřežních oblastech zachycovat plastové znečištění v přírodních svazcích vláken známých jako „Neptunovy koule“.
19. 1. 2021|

Mláďata vakovlka se více podobala vlkům než ostatním vačnatcům

Nová analýza lebek ukázala, že vakovlčí mláďata se více než ostatním vačnatcům podobala geneticky vzdálenějším vlkům. Výzkum byl publikovaný v časopise Communications Biology. Zvíře, kterému se říká také tasmánský tygr, ve volné přírodě vyhynulo už na počátku minulého století.
12. 1. 2021|

Ptakopyskům hrozí v Austrálii vyhynutí, ohrožuje je nadměrné čerpání vody z řek

Vědci se obávají o budoucnost ptakopyska podivného, malého obojživelného savce, jenž obývá řeky a toky některých australských oblastí a Tasmánie.
24. 11. 2020|

Rostoucí hladiny oxidu uhličitého přinesly Austrálii častější horka a požáry, varují vědci

Roky stoupající hladiny oxidu uhličitého (CO2) v atmosféře způsobily v Austrálii stále častější vlny veder, varovala nová zpráva dvou vládních agentur. Rostoucí teploty přitom mají za následek například větší počet nebezpečných lesních požárů.
14. 11. 2020|

Ďáblové se vrací. V australské divočině opět žijí tasmánští čerti

Do australské přírody vypustili ochránci celkem 26 tasmánských čertů. Draví vačnatci, kteří jsou známí také jako ďáblové medvědovití, se tak na tamní pevninu vrací po třech tisících letech. Odborníci doufají, že se tomuto ohroženému druhu podaří v divočině rozmnožit.
7. 10. 2020|

Australští záchranáři se snaží pomoci stovkám uvázlých velryb. Šanci mají jenom několik dní

Ochránci přírody se u břehu australského ostrova Tasmánie snaží zachránit životy obřího hejna velryb, které čítá zhruba tři sta kytovců. Velryby uvázly v mělkých pobřežních vodách a zhruba třetina už uhynula. Záchranáři se je teď snaží dostat na volné moře. K unikátní záchranné operaci se přidali i tamní policisté a místní rybáři.
23. 9. 2020|

Vakovlci byli hubení a slabí, ukazuje analýza. Připomínali spíš lišku než vlka

Vakovlci, neboli tasmánští tygři, byli mnohem menší, než se traduje. A zdaleka nešlo o tak nebezpečné predátory, jak se v době, než vymřeli, lidé domnívali. Prokázala to rozsáhlá analýza jejich dochovaných pozůstatků.
25. 8. 2020|

Pražská zoo otevřela nový pavilon, už po poledni ale musela zavřít. Přišlo příliš návštěvníků

Pražská zoologická zahrada před polednem otevřela návštěvníkům novou expozici Darwinův kráter. Lidé mají možnost se v ní seznámit s více než 20 druhy australské fauny. Kvůli velkému zájmu návštěvníků a současným protikoronavirovým opatřením musela ale zoo zavřít už ve 13 hodin. Počet návštěvníků totiž dosáhl 8500, což je v tuto chvíli povolené maximum.
30. 5. 2020|

V pražské zoo budou k vidění tasmánští čerti. S další dvacítkou zvířat budou obývat Darwinův kráter

Pražská zoologická zahrada se chystá v sobotu 30. května otevřít veřejnosti expozici australské a tasmánské fauny. Darwinův kráter představí dvacítku druhů zvířat z Austrálie. Jedněmi z nových obyvatel zoo budou draví vačnatci ďábli medvědovití. Zoo je získala přímo z Tasmánie v rámci záchranného programu ohroženého druhu takzvaných tasmánských čertů.
27. 5. 2020|
Doporučujeme

Dekády po vyhynutí. V Austrálii byly zveřejněny nové záběry posledního známého tasmánského vakovlka

Australský národní filmový a zvukový archiv (NFSA) zveřejnil nové video posledního známého vakovlka, který uhynul v roce 1936. Samec pojmenovaný Benjamin na záběrech zmateně pobíhá ve své kleci v zoologické zahradě v Hobartu. Zvíře, jemuž se přezdívá tasmánský tygr, ve volné přírodě vymřelo už počátkem minulého století. Za vyhynulý byl druh prohlášen v roce 1982.
21. 5. 2020Aktualizováno24. 5. 2020, 09:54|

Nejničivější sezona. Požáry připravily za půl roku Austrálii nejméně o pětinu lesů

Nedávné australské požáry zničily více než pětinu všech lesů na tomto světadílu. Podle vědců jde o globálně bezprecedentní jev, který nastal po více než rok trvajícím suchu. Nyní zkoumají jeho rozsah i příčiny.
25. 2. 2020|

Kvůli požárům a horku ruší v Canbeře i jinde ohňostroje. Slavnou show v Sydney brání australský premiér

Situace v Austrálii sužované horkem a požáry se zhoršuje. Teploty se ve všech australských státech dostaly přes čtyřicet stupňů Celsia, upozornila BBC. Celkový počet mrtvých v souvislosti s požáry už dosáhl deseti, poslední obětí je dobrovolný hasič, který s živlem bojoval v Novém Jižním Walesu. Situace také vyvolala debatu o pořádání novoročních ohňostrojů. Proti efektní show, která se tradičně koná v Sydney, vznikla petice.
30. 12. 2019Aktualizováno30. 12. 2019, 16:30|

Praha má vlastní ďábly. Stanou se hvězdami australské expozice v zoo

Do pražské zoo dorazili z Tasmánie ohrožení ďáblové medvědovití. Vačnatci známí také jako tasmánští čerti budou do konce března v přísné karanténě a zatím je není možné natáčet. Od jara se ale mají stát hlavním lákadlem chystaného australského pavilonu. Umisťování čertů do světových zoologických zahrad je součástí plánu na jejich záchranu.
8. 12. 2019|

Tasmánský ráj seniorů vymírá. Ostrůvek chce nalákat mladé podnikatele

Tasmánský ostrov Flinders bojuje o přežití. Místní populace totiž stárne a ostrovu chybí mladí podnikaví lidé. Komunita proto rozhodla, že potenciální podnikatele podpoří a pokusí se nalákat zpět rodáky, kteří ostrov opustili.
20. 11. 2019|
Doporučujeme

Australská vláda oznámila osm hlášení o pozorování vakovlka. Vymřít měl před osmdesáti lety

Tasmánský úřad, který má za úkol sledovat přírodu, vodní zdroje a životní prostředí (DPIPWE) zveřejnil dokument, v němž různě detailně popisuje osm údajných setkání s vakovlkem. Šelma přezdívaná také tasmánský tygr přitom vyhynula ve volné přírodě na počátku minulého století, poslední exemplář zemřel v zoologické zahradě roku 1936 a za vyhynulého byl prohlášen roku 1982.
23. 10. 2019Aktualizováno28. 10. 2019, 16:07|