TÉMA

Pisárky

V Brně se v pondělí otevře nový tramvajový tunel. Linka číslo 1 se vrátí na svou trasu

V Brně se po otevření půlkilometrového tramvajového tunelu v Žabovřeské ulici vrátí po téměř dvou a půl letech na svou trasu tramvaj číslo 1. Od pondělí 1. května se kvůli tomu budou měnit jízdní řády tramvajových linek 3 a 10, linka 11 zanikne. Výstavba tramvajového tunelu ve skále pod Wilsonovým lesem byla součástí rozšíření Žabovřeské ulice na čtyři pruhy. Úsek velkého městského okruhu má být v této části dokončen příští rok v srpnu či v září, řekli dopravní ředitel dopravního podniku (DPMB) Jan Seitl a ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala.
28. 4. 2023|

První tramvaj projede novým tunelem později. Termín dokončení brněnského okruhu to nezmění

Tramvajový tunel podél Žabovřeské ulice v Brně by se měl pro cestující otevřít příští rok v dubnu. Zhruba čtvrtroční zpoždění proti původnímu plánu je dané mimo jiné tím, že se měnilo zabezpečení tunelu. Celkový termín dokončení stavby to ohrozit nemá a nová čtyřpruhová silnice by se měla zprůjezdnit na konci roku 2024.
9. 9. 2022|

Část velkého městského okruhu v Brně je hotová. Následovat bude tunel pro tramvaje

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo první etapu stavby velkého městského okruhu v brněnské Žabovřeské ulici. Novým úsekem projedou řidiči ve čtyřech pruzích ve čtvrtek zhruba od 18:00. Otevřena už je i lávka pro pěší, která usnadní cestu přes frekventovanou silnici mezi Žabovřeskými loukami a zastávkou Bráfova. První etapa okruhu bude úplně hotová až v březnu příštího roku, chybí ještě chodníky či sadové úpravy.
17. 12. 2020|

V noci svítí a má akustiku jako koncertní sál. Brno otevřelo novou halu pro údržbu tramvají

Brněnský dopravní podnik začal využívat novou halu denního ošetření a očisty tramvají v pisárecké vozovně. Díky tomu, že jsou v ní dvě koleje, se dvojnásobně zrychlí pohyb vozidel při večerním příjezdu do vozovny. Zároveň jsou zde nejmodernější technologie a součástí bude i diagnostika technického stavu tramvají.
19. 5. 2020|

Most v Kníničské ulici v Brně je znovu průjezdný v obou směrech. Řidičům se uleví, ale jen na čas

Přes most v Kníničské ulici v Brně projedou řidiči opět bez omezení. Opravami procházel od konce března letošního roku a v první fázi byl zavřený úplně. Od září tudy mohli řidiči projet alespoň jednosměrně od Bystrce. Všechny stavební práce jsou součástí první etapy výstavby Velkého městského okruhu v úseku Žabovřesky.
19. 11. 2019|

V brněnských Pisárkách budou pečovat o tramvaje. Dopravní podnik dokončuje novou halu

Stavbu haly pro denní ošetření a očistu tramvají dokončuje v pisárecké vozovně brněnský dopravní podnik. Až bude hala hotová, zastřeší se kolejiště mezi novou a starou halou. Poté se bude opravovat stará hala a vybaví se novými technologiemi včetně myčky. Podnik za stavbu zaplatí zhruba 400 milionů korun.
19. 10. 2019|

Brňanům se uleví. S prázdninami skončí část uzavírek

Většina prázdninových dopravních uzavírek v Brně do začátku září zmizí. Dělníci už pomalu končí s pracemi v Husovickém tunelu i s opravami tramvajových tratí. V Žabovřeské ulici ale částečné omezení zůstane. A od září dokonce jedno přibude.
23. 8. 2019|

Na dva roky. Dostavba velkého městského okruhu zablokuje dopravu v Brně

Brno čeká dvouletá výluka nejdelší tramvajové linky. Jednička nebude od září 2020 obsluhovat městské části Bystrc a Komín. Dočasně ustoupí stavbě velkého městského okruhu (VMO) u Žabovřeské ulice. Plán ve středu schválila rada města, projekt by jinak přišel o peníze z Evropské unie. Délka stavby čtyřproudové silnice se díky tomu zkrátí o třetinu na necelé čtyři roky. Auta budou místem projíždět i během stavby.
24. 7. 2019|

Stavební povolení pro městský okruh v Žabovřeské ulici v Brně platí. Silnice se rozšíří o dva pruhy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má pravomocné stavební povolení pro hlavní trasu Velkého městského okruhu v Brně v úseku Žabovřeská. Loni v červenci ho napadl spolek Voda z Tetčic. Silničáři kvůli tomu začali stavět pouze v bezprostředním okolí silnice. Ministerstvo dopravy odvolání zamítlo. Silnice se bude rozšiřovat ze dvou pruhů na čtyři.
31. 5. 2019|

Řidiče v Brně čekají další komplikace. Od soboty bude uzavřený most přes Žabovřeskou ulici

S výraznými dopravními komplikacemi musí od soboty počítat řidiči v Brně. Uzavře se tam most přes Žabovřeskou ulici. Opravy mimoúrovňové křižovatky potrvají pět měsíců. Oprava mostu je součástí další etapy výstavby Velkého městského okruhu.
29. 3. 2019|