TÉMA

RegioPanter

Nové vlaky pro Moravskoslezský kraj mají zpoždění. Provoz se kvůli tomu prodraží

Moravskoslezskému kraji se od letošního prosince prodraží provoz vlaků na lince z Ostravy-Svinova do Opavy, a to o 30 korun za kilometr. Kvůli pozdnímu dodání vlaků ze strany Škoda Transportation přijdou České dráhy o dotaci 227 milionů korun určenou na deset let provozu. Informoval o tom server Zdopravy.cz.
26. 7. 2023|

Drážní úřad chce, aby nové vlaky vozily cestující až po kompletním schválení. Zanikl by zkušební provoz

Vozit cestující vlaky, které ještě nejsou plně schváleny, možná přestane být možné. Drážní úřad se chystá zpřísnit pravidla po problémech, které se v poslední době při zkušebním provozu objevují. Pokud úřad takovou změnu prosadí u zákonodárců, bude to ovšem znamenat, že by se mohla zpomalit obměna vozového parku.
9. 4. 2023|

Uplynulé desetiletí českou železnici proměnilo, mizejí malé motoráky i koženky. Zrychlení ale nepřišlo

Desetiletí uplynulo od doby, kdy začal velký přerod české železnice z hlediska vozového parku. Po dlouhé době ustrnutí, kdy provoz závisel na starých „koženkových“ vagonech a zcela nevhodných malých motorových vozech, začaly přicházet zcela nové a koncepčně moderní vlaky. Loni oslavily deset let od svého schválení k provozu motorové jednotky Regio Shark, letos budou mít první kulatiny Regio Pantery, které významně proměnily podobu cestování osobními vlaky na elektrizovaných tratích.
20. 2. 2023|

Z budějovického nádraží vyrazily nové regiopantery. Do konce léta mají v regionu přibýt další

České dráhy (ČD) ve čtvrtek poprvé vypravily z českobudějovického nádraží čtyři nové vlakové soupravy RegioPanter. Jde o součást smlouvy s Jihočeským krajem. V regionu má do září jezdit celkem deset těchto nových elektrických souprav, cena jedné je 117 milionů korun. Poprvé vyjely do Veselí nad Lužnicí, Borovan, Číčenic a Kaplice. Nové vlaky nyní pokryjí tři čtvrtiny elektrické regionální dopravy v kraji.
2. 6. 2022|

V Plzni vyrostla moderní hala pro opravu vlaků. Vejdou se do ní větší soupravy, výhodou je i automatika

České dráhy (ČD) v Plzni otevřely novou halu pro opravy vlaků. Národní dopravce tím reaguje na rostoucí počet nových souprav v regionu a potřebu najít pro ně lepší zázemí. Pro železničáře to bude znamenat například to, že nebudou muset vlaky rozpojovat, aby se do haly vešly. V minulosti se totiž stávalo, že vlaky, které není možné rozpojit, museli pracovníci drah opravovat venku, a to za jakéhokoli počasí. Nová opravárenská hala přišla na 200 milionů korun.
21. 2. 2022|

České dráhy koupí od Škody 55 regionálních vlaků. Zaplatí za ně sedm miliard korun

České dráhy koupí od konsorcia Škoda Transportation-Škoda Vagonka až 55 vlaků přibližně za sedm miliard korun. Prvních 31 souprav se už začne vyrábět. V provozu by měly být na jaře 2021. Dopravce je využije na regionálních tratích. Dráhy plánují i další investice do vozového parku.
29. 3. 2019Aktualizováno29. 3. 2019, 14:26|