TÉMA

George Orwell

Velký bratr sleduje Švandovo divadlo

Antiutopický román 1984 spisovatele George Orwella už téměř tři čtvrtě století slouží jako varování před totalitními režimy a stále vybízí k novým adaptacím. Divadelní verzi jedné z nejzásadnějších knih aktuálně připravilo pražské Švandovo divadlo. Drží se předlohy, v silné výpovědi podle režiséra a autora adaptace Dodo Gombára není žádný posun třeba.
3. 2. 2023|

Speciální operace či zpomalení útoku. Armádní newspeak naplno ovládá ruská média a je terčem vtipů

Už několik let se oficiální ruské komunikační kanály ve spojitosti s úsilím své armády vyhýbají slovním spojením, která by situaci na bojišti mohla popisovat v neprospěch ruských tažení. Propagandistický newspeak, sloužící hlavně k bagatelizaci vojenských neúspěchů, podle analytiků ovládl ruská média od začátku války na Ukrajině v plné míře. A stále častěji se také stává terčem vtipů ukrajinské strany i ruské opozice.
7. 11. 2022|

Bělorusko zakázalo román 1984. Orwellova antiutopie o totalitě vadila i v Československu či Thajsku

„Vyřadit z prodeje všechna vydání Orwellovy knihy 1984. Splnění pokynu hlásit do 19. května,“ cituje běloruský opoziční list Naša Niva nařízení, jímž tamní úřady údajně zakazují prodej slavného románu. Antiutopickou vizi totalitního světa, který ovládá člověka včetně jeho myšlení, napsal anglický spisovatel George Orwell pár let po druhé světové válce. Román byl zakázán v Sovětském svazu, jehož režim byl pro autora jednou z inspirací, i v dalších zemích ovládaných komunisty. Československo nevyjímaje.
19. 5. 2022|

Začal festival proti totalitě. Připomíná oběti nacismu a komunismu

S tématem „právo na právo“ začal festival proti totalitě Mene Tekel. Týden výstav, promítání a hudby tradičně připomene oběti nacismu a komunismu, mimo jiné dokumentem ATA o vykonstruovaném procesu z počátku padesátých let. Právě jeho premiéra Mene Tekel v pondělí podvečer slavnostně zahájila. Podle dramaturgyně Daniely Řeřichové je festival „záležitost, která oslovuje velkou šíři lidí napříč generacemi, napříč sociálním spektrem a spojuje lidi dobré vůle,“ jak uvedla v pořadu Události, komentáře.
12. 10. 2021|

Portrétoval královnu, s princem Williamem si hrál. Sochař Franta Bělský se dostal z Brna až k nejslavnější rodině světa

Reportážní dokument České televize Portrétoval jsem anglickou královnu od londýnského zpravodaje ČT Bohumila Vostala odhaluje strhující osud českého sochaře Franty Bělského, který bojoval s nacisty i komunisty a za studené války trávil s královnou Alžbětou II. a její rodinou dlouhé hodiny.
1. 4. 2021|

Orwella může vydat každý. Uvolnění práv ke kanonickým dílům je příležitostí pro knižní byznys

Novou vlnu zájmu nakladatelů o díla anglického spisovatele a novináře George Orwella přineslo uvolnění práv k jeho dílům. Loni uplynulo sedmdesát let od jeho smrti, a od začátku letošního roku tak Orwellova díla může vydávat kdokoliv. V Česku už vyšel nový překlad jeho nejslavnějšího románu 1984, ve kterém varoval před totalitami. Podobná literární „uvolnění“ se však netýkají jen Orwella. Navíc se k nim v Evropě i v Americe vážou jiná pravidla.
6. 3. 2021|

Anticenu Velký bratr obdržely BIS, Avast a PRE. Za sledování, nahrávání i prodej osobních dat

Největšími „slídily“ v minulém roce byly Bezpečnostní informační služba (BIS) a společnosti Avast a Pražská energetika (PRE). Anticenu Velkého bratra jim udělila nezisková organizace Iuridicum Remedium. U BIS porotcům vadilo nekontrolovatelné využití technologie na rozpoznávání obličejů, Avast cenu dostal za prodej dat svých klientů a PRE za nahrávání zákazníků při jednání na pobočkách. BIS a PRE kritiku odmítly, Avast dle svých slov už prodej údajů ukončil.
4. 3. 2020|

Festival Mene Tekel připomene únor 1948 a zaměří se na odkaz George Orwella

V Praze začíná týdenní festival proti totalitě Mene Tekel. Zájemcům nabídne tematické výstavy, projekce filmů či rozhovory s pamětníky. Jako hlavní téma letošního 14. ročníku zvolili organizátoři Memento George Orwella. Festival Mene Tekel se koná vždy v týdnu kolem 25. února, kdy v roce 1948 převzala moc Komunistická strana Československa.
24. 2. 2020Aktualizováno24. 2. 2020, 17:44|

Filmová upoutávka týdne: Osmdesátková nostalgie strhla Wonder Woman

V příštím roce se dočká pokračování úspěšný komiksový film, který na plátně poprvé představil slavnou superhrdinku Wonder Woman. Komiksová amazonka s tváří Gal Gadotové minule vyprávěla příběh z časů první světové války, tentokrát se přesune do nedávné doby – osmdesátých let minulého století.
14. 12. 2019|

Hollandová vysílá do kin Občana Jonese, aby informoval o ukrajinském hladomoru

Režisérka Agnieszka Hollandová si pro silné filmové příběhy ráda vybírá skutečné události. Výjimkou není ani její nejnovější snímek Občan Jones. Politický thriller sleduje britského novináře, který se ve třicátých letech minulého století snažil podat zprávu o ukrajinském hladomoru. Západní svět ale jeho článkům nevěřil. Film začnou 25. října uvádět polská kina, česká premiéra zatím není známa.
23. 10. 2019|

Tři roky a půl milionu mrtvých. Před 80 lety skončila španělská občanská válka

1. dubna 1939 je pro Španěly symbolické datum. V zemi totiž po třech letech krutostí skončila občanská válka. Na jejím počátku stál odpor armády v čele s generálem Franciskem Frankem proti nově zvolené levicové vládě. Na jejím konci bylo více než půl milionu obětí a statisíce utečenců. Válku nazývají někteří i jakýmsi vojenským výcvikovým prostorem Německa, Itálie a Sovětského svazu pro následující světovou válku.
1. 4. 2019|