TÉMA

Azbest

Azbest už není v kurzu. Kanadské městečko se raději stane Údolím pramenů

Obyvatelé kanadského města Asbestos si v referendu vybrali nové jméno svého bydliště. Ve snaze zbavit se sepětí s karcinogenním azbestem, který se zde těžil od 19. století, ponese město se sedmi tisíci obyvateli do budoucna název Val-des-Sources. Poslední důl na azbest se zde uzavřel v roce 2011.
20. 10. 2020|

V Želešicích naměřili azbest. Podle odborníků pochází z kamenolomu

Nebezpečná azbestová vlákna ve vzduchu naměřili inspektoři v Želešicích na Brněnsku. Hlavním zdrojem je podle odborníků lom, který těží kámen s přirozeným obsahem azbestu. Jihomoravský kraj teď jedná s provozovatelem o zpřísnění podmínek provozu.
17. 10. 2019|

Brněnské Kino Art slaví sto let. Po dlouhé rekonstrukci přivítá první diváky

Po více než dvouleté pauze se legendární brněnské Kino Art opět vrátilo do původní funkcionalistické budovy. Termín dokončení její rekonstrukce se několikrát posunoval, ve stěnách bylo více azbestu, než stavební firma počítala, uvnitř pak byla ještě staticky narušená stěna. Rekonstrukce se kvůli tomu prodražila o osm milionů korun.
13. 9. 2019|

Kámen s obsahem azbestu vozí v Želešicích přímo centrem obce. Místní se bojí o zdraví

Obyvatelé Želešic na Brněnsku se obávají nebezpečného azbestu, který obsahuje kámen těžený v nedalekém kamenolomu. Firma ho převáží nákladními auty přes obec. Spolek Želešice bez azbestu proto inicioval měření, které by mělo určit množství nebezpečné látky ve vzduchu. Těžební společnost tvrdí, že díky přijatým opatřením se do vzduchu dostává azbestu jen minimum.
12. 9. 2019|

Lidé na Vinohradech se bojí rakovinotvorného azbestu z bouraného Transgasu

Obyvatelé pražské Vinohradské třídy a jejího okolí se obracejí na úřady s dotazy ohledně demolice budovy Transgasu. Mají obavy, aby při bourání neunikal do ovzduší rakovinotvorný azbest. Vlastník ujišťuje, že nic takového nehrozí, podle posudku je azbest v malém množství pouze v suterénu. Někteří odborníci však posudky zpochybňují.
28. 3. 2019|