TÉMA

IPhone

Firma Apple vyhověla tlaku Evropské unie. Dalším trablům ale musí čelit ve Francii a Číně

Americká technologická společnost Apple se v posledním týdnu dostala několikrát do světových zpráv. Jednak představila novou řadu chytrých telefonů iPhone 15, kde přešla z vlastního nabíjecího konektoru na rozšířenější systém USB-C, jehož jednotné používání prosazuje Evropská unie. Zároveň však musí firma čelit tomu, že ve Francii budou přechodně staženy z prodeje telefony iPhone 12,  protože vyzařují příliš silné elektromagnetické vlny. Navíc se spekuluje o zhoršené pozici Applu u čínské administrativy.
13. 9. 2023|

Čína přitvrdila v cenzuře sdílení souborů. Vadí jí šíření informací z demonstrací

Cenzoři v Číně cílí na technologie pro sdílení souborů mezi cizími lidmi. Chtějí tím především bránit rychlému šíření informací z nepokojů, jako byly loňské protesty proti covidovým uzávěrám. V zemi funguje jeden z vůbec nejdůkladnějších kontrolních a sledovacích systémů. Přezdívá se mu Velká zeď čínského internetu.
19. 7. 2023|

Apple a Amazon omezily hospodářskou soutěž, španělský úřad jim uložil milionové pokuty

Španělský antimonopolní úřad v úterý vyměřil americkým společnostem Amazon a Apple pokuty v celkovém objemu 194,1 milionu eur (zhruba 4,6 miliardy korun) kvůli omezování hospodářské soutěže v internetovém prodeji zařízení Applu ve Španělsku.
18. 7. 2023|

Francouzský soud snížil Applu rekordní pokutu za porušování pravidel hospodářské soutěže

Soud ve Francii výrazně snížil pokutu americké společnosti Apple za porušování pravidel hospodářské soutěže. Podle zdroje agentury Reuters je snížena na 372 milionů eur (9,1 miliardy korun) z původně vyměřené sankce 1,1 miliardy eur. Apple v prohlášení uvedl, že soud měl zrušit rozhodnutí antimonopolního úřadu v celém rozsahu a že se odvolá.
6. 10. 2022|

Europoslanci v Polsku zkoumali zneužití špionážního systému, objevili „šokující informace“

Ve Varšavě je od pondělí delegace deseti poslanců Evropského parlamentu (EP), kteří zjišťují, zda nebyla použitím špionážního softwaru Pegasus porušena legislativa Evropské unie. Podezírají totiž vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS), že jej nasadila na opoziční politiky, ale i právníky a státní zástupce. Lídr delegace Jeroen Lenaers na závěr dvoudenní mise ve středu uvedl, že návštěva přinesla „šokující informace“ o používání sledovacího softwaru.
21. 9. 2022|

„Lidé přicházejí o mzdu, posílají je na dovolenou.“ ČT hovořila s Rusem postiženým sankcemi

Sankce a odchody firem z ruského trhu dopadají především na Rusy ve městech. Moskvan, s nímž hovořila Česká televize, se například obává postupného propouštění. Kvůli bezpečnosti vystupuje v textu a reportáži pod změněným jménem.
15. 3. 2022|

Apple se stal první firmou, jejíž tržní hodnota vystoupila na tři biliony dolarů

Americká technologická společnost Apple se stala prvním podnikem na světě, jehož tržní hodnota dosáhla tří bilionů dolarů (zhruba 66 bilionů korun). Cena akcií Applu se během obchodování vyšplhala až na rekordních 182,88 dolaru za kus. Investoři věří, že spotřebitelé budou nadále ochotni utrácet za produkty Applu, mezi které patří například chytré telefony iPhone či služby Apple TV a Apple Musics.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 22:16|

Aplikace Tečka má novou verzi. Nabízí další funkce, zatím ale funguje jen v systému Android

Mobilní aplikace Tečka v pátek začala fungovat v nové verzi pro telefony s operačním systémem Android. Na schválení pro operační systém iOS, který využívají telefony iPhone, se zatím čeká. Nová verze umí například zkontrolovat, zda očkování proti covidu-19 platí uživateli v zahraničí. Na Twitteru o tom informovala Chytrá karanténa. Počátkem listopadu využívalo aplikaci denně asi 600 tisíc lidí.
26. 11. 2021|

Těžba bitcoinů je zodpovědná za masivní množství elektroodpadu

Podle nové zprávy expertů z univerzit v Amsterdamu a Mnichově vytváří těžba bitcoinů a dalších kryptoměn značné množství elektronického odpadu, který „představuje rostoucí hrozbu pro životní prostředí“, varují autoři.
20. 9. 2021|

Čína zakáže novou funkci Applu, která chrání soukromí uživatelů

Společnost Apple na své výroční konferenci vývojářů představila vedle nových verzí operačních systémů i řadu opatření na ochranu soukromí. Zahrnují i funkci „private relay“, která skrývá chování uživatele na internetu před Applem, poskytovateli internetu a inzerenty. Tato novinka ale nebude kvůli regulačním opatřením dostupná uživatelům v Číně, která je pro Apple jedním z nejdůležitějších trhů, upozornila agentura Reuters i některá další média.
8. 6. 2021|

Apple vede soudní spor s tvůrci Fortnite. Viní ho z monopolu na prodej aplikací

Ve Spojených státech začal soudní proces ohledně sporu mezi technologickým gigantem Apple a tvůrcem videoher Epic Games. Ten si už dlouho stěžuje na poplatky, které nadnárodní firma od prodejců her vybírá prostřednictvím své platformy App Store, přes kterou si zájemci videohry stahují. Jde o jeden z nejdůležitějších soudních sporů v historii Applu, podle expertů je v sázce i budoucnost App Store.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 21:29|

Evropská komise obvinila Apple z porušování antimonopolních zákonů

Evropská komise (EK) v pátek obvinila americkou technologickou společnost Apple z porušování antimonopolních zákonů. Zaslala firmě seznam námitek a požaduje po ní, aby vysvětlila, jakým způsobem uplatňuje pravidla ve svém internetovém obchodě App Store. Komise má totiž podezření, že Apple zneužívá svého dominantního postavení na trhu streamování hudby tím, že zavádí restriktivní pravidla pro vývojáře. Americká firma, kterou už Brusel v minulosti trestal vysokými pokutami za jiné praktiky, vybírání poplatků od konkurence hájí.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 15:29|

Hodnota Applu jako první americké firmy přesáhla dva biliony dolarů

Apple se stal první americkou firmou, jejíž tržní hodnota přesáhla dva biliony dolarů (44 bilionů korun). Hranici jednoho bilionu překonal výrobce iPhonů teprve před dvěma roky. Letos si jeho akcie připsaly už téměř 60 procent a investoři věří, že firmě se v pokoronavirovém světě bude dařit ještě lépe, napsala agentura Reuters.
20. 8. 2020|

Chyba u iPhonů a iPadů zřejmě umožňovala hackerům krást data

Společnost Apple plánuje opravit chybu, která podle bezpečnostní firmy možná způsobila, že více než půl miliardy iPhonů se mohlo stát terčem hackerů. Chybu, která se objevila také u iPadů, objevila společnost ZecOps, když vyšetřovala sofistikovaný kybernetický útok na jejího klienta, který se uskutečnil koncem roku 2019, napsala agentura Reuters.
22. 4. 2020|

Saúdskoarabský korunní princ se zřejmě naboural do mobilu miliardáře Bezose, tvrdí experti OSN

Saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán čelí podezření ze strany expertů OSN, že se podílel na kybernetickém útoku proti Jeffu Bezosovi. Podle předběžných závěrů vyšetřování dostal miliardář od prince zprávu se škodlivým softwarem, který umožnil se do Bezosova mobilu nabourat. Kauza může mít spojitost s vraždou novináře Džamála Chášakdžího, který psal do Bezosem vlastněného listu The Washington Post kritické články o saúdskoarabské vládnoucí rodině.
24. 1. 2020|

Jako čekání na nový iPhone. Trump oznámí kandidaturu pro rok 2020, jeho příznivci stanují před halou

Americký prezident Donald Trump oficiálně zahájí kampaň za své znovuzvolení. Úvodní mítink pořádá v hale v Orlandu na Floridě, do které se vejde dvacet tisíc lidí. Podle televize Fox News atmosféra připomíná premiéru pokračování filmové série Hvězdné války či představení nového iPhonu. Lidé stanují před halou, aby se dostali dovnitř. Na místě platí přísná bezpečnostní opatření. Trumpovi odpůrci chystají v době mítinku demonstrace.
18. 6. 2019Aktualizováno18. 6. 2019, 19:28|

Legendární aplikace iTunes jde ke dnu. Nahradí ji trojlístek Apple Music, Podcast a Apple TV

Po osmnácti letech skončil v pondělí program Tunes, který byl pro každého „jablíčkáře“ nutností, protože sloužil jako nástroj pro kupování a pouštění hudby, filmů a seriálů. Apple se jej rozhodl nahradit triem aplikací Music, Podcast a TV. Toto nové řešení představil na vývojářské konferenci WWDC v San José. Stejně jako třeba novinku iPadOS, nový operační systém, který má tablet přiblížit plně funkčnímu PC při zachování jednoduchosti mobilního prostředí iOS.
4. 6. 2019|

Firma Apple zažila nejhorší den za šest let. Investoři mají strach o zdraví globální ekonomiky

Akcie technologické společnosti Apple ve čtvrtek zažily nejhorší den za šest let. Upozornil na to server finanční televize CNBC. Šlo o reakci na varování, že finanční výsledky nebudou až tak dobré kvůli prodejům v Číně. Ovšem Apple zažívá výrazný sestup od října, kdy jeho tržní hodnota dosáhla vrcholu ve výši 1,1 bilionu dolarů, ale do začátku ledna přišel o 450 miliard. Pro Apple podobně jako další podniky, které postihuje i současná obchodní válka USA a Číny, tak bude důležité, jak dopadnou jednání mezi Washingtonem a Pekingem.
4. 1. 2019|

Apple poprvé od uvedení iPhonu varoval, že tržby nenaplní očekávání. Akcie v USA klesly

Americký technologický gigant Apple snížil odhad tržeb za své první fiskální čtvrtletí, které skončilo 29. prosince. Za zhoršením odhadu stojí zejména slabý prodej telefonů iPhone v Číně. Tato zpráva spolu se statistikou o vývoji zpracovatelského průmyslu výrazně oslabila akcie v USA. Index technologického trhu Nasdaq končil čtvrteční obchodování níže o 3,04 procenta, Dow Jones klesl o 2,83 procenta a širší index Standard & Poor's 500 ztratil 2,48 procenta.
3. 1. 2019Aktualizováno3. 1. 2019, 22:52|