TÉMA

Tendr

Zrušený tendr na druhý úsek metra D zpozdí stavbu minimálně o rok

Představenstvo pražského dopravního podniku zrušilo výběr vítěze zakázky na stavbu druhého úseku trasy metra D v souladu s tím, co už předtím rozhodl i antimonopolní úřad. Tendr původně vyhrálo sdružení firem v čele se společností Subterra. Důvodem zrušení jsou chybějící reference, které by prokazovaly zkušenost s takovými technologickými postupy. Rozporovaná zakázka se týká úseku mezi budoucími stanicemi Olbrachtova a Nové Dvory. Její nové posuzování pro praxi znamená, že stavba nabere podle odhadů minimálně roční zpoždění.
14. 3. 2024|

Macron v Praze vyzdvihl jadernou spolupráci. O dostavbu českých bloků soupeří Francie s Koreou

Francouzský prezident Emmanuel Macron na Česko-francouzském jaderném fóru řekl, že chce s spolupráci s Českem v rozvoji jaderné energetiky posilovat, země by měly sdílet například společný vědecký a diplomatický přístup. Technologie je podle něj klíčová pro zachování nezávislosti a konkurenceschopnosti kontinentu. Česká vláda se v současnosti chystá rozhodnout, zda zadá stavbu jednoho, dvou, nebo čtyř nových bloků. Účastníkem tendru je kromě korejské KHNP i francouzská státní společnost EDF, jejíž nabídku francouzská hlava státu podpořila.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 14:10|

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 274 milionů pro České dráhy za zneužití dominance

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 274 milionů korun, kterou v roce 2019 potrestal antimonopolní úřad České dráhy (ČD) za zneužití dominantního postavení, vyplývá z rozhodnutí zveřejněného na elektronické úřední desce soudu. Dráhy podle mluvčího Filipa Medelského rozhodnutí soudu respektují. Až se plně seznámí s rozhodnutím, zváží další postup, dodal.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:44|

Praha na začátku března vypíše tendr na rekonstrukci vinohradského divadla

Praha vypíše na začátku března tendr na opravu Divadla na Vinohradech. Důvodem je špatný technický stav budovy i jejího vybavení, včetně divadelní techniky, a rozšíření divadelních prostor. Cena zakázky je maximálně 2,76 miliardy korun. Vypsání tendru ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Práce mají být dokončeny v roce 2027.
22. 2. 2024|

Mostecký kulturní dům Repre čeká rekonstrukce za 785 milionů

Zakázku na opravu kulturního domu Repre v Mostě vyhrála firma s nabídkou necelých 785 milionů korun. Cena je o dvacet procent nižší oproti odhadům. Náklady zaplatí město z dotací a úspor. Pokud se nikdo proti výběru zhotovitele při třetí soutěži neodvolá, vyklízecí práce začnou na přelomu března a dubna. Radnice počítá se zprovozněním objektu, kam se přestěhuje knihovna, v roce 2026, řekl primátor Marek Hrvol (ProMOST).
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:36|

Nový blok může být jeden i čtyři, řekl Stanjura. Opozice chce o tendru více informací, dostane je až později

Kolik nových jaderných bloků v Česku vznikne, bude jasné teprve, až vláda dostane závaznou nabídku na čtyři bloky, kterou si vyžádala od francouzské EDF a korejské KHNP. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) připadají v úvahu možnosti, že vyroste jen jeden blok, dva nebo všechny čtyři. Bývalý ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) ovšem zdůraznil, že financování čtyř nových bloků by bylo velmi náročné, domnívá se, že by například mohly vzrůst daně. Další exministryně financí a nynější předsedkyně poslaneckého klubu opozičního ANO Alena Schillerová podotkla, že vláda není s opozicí ve věci výstavby nových jaderných bloků v zásadním rozporu, chtěla by ale, aby se opoziční politici o situaci dozvěděli víc. Podle Stanjury to ale zatím nejde, protože tendr probíhá. Stanjura, Schillerová a Kalousek diskutovali o výstavbě jaderných bloků v Otázkách Václava Moravce.
4. 2. 2024|

Zestátnění ČEZu není na stole, říká Stanjura. Jádro je jediným řešením energetické soběstačnosti, shodl se s europoslancem Knotkem

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) odmítl, že by vláda plánovala zestátnění společnosti ČEZ. Odmítl také naznačit, která ze dvou zbývajících společností – francouzská EDF či korejská KHNP – může vyhrát tendr na stavbu jaderného bloku v Dukovanech a případných tří dalších reaktorů poté, co vypadla americká Westinghouse. Stavba nových reaktorů je způsob, jak Česko může zůstat energeticky soběstačné, prohlásil v pořadu Události, komentáře. Podle europoslance Ondřeje Knotka (ANO) je budování nových velkých reaktorů do budoucna jediným řešením pro energetickou situaci v Česku.
1. 2. 2024|

Všichni zájemci o Dukovany přislíbili nadpoloviční zapojení českého průmyslu

Většinu prací na stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech by měl zajistit český průmysl. Nadpoloviční podíl tuzemských firem na projektu postupně přislíbili všichni tři uchazeči v dohodách o spolupráci s Aliancí české energetiky, která zastupuje největší tuzemské technologické firmy v oblasti jaderné energetiky. Dohodu v úterý uzavřel americký Westinghouse, který počítá se sedmdesátiprocentním zapojením českého průmyslu. Už dříve pak dohodu podepsaly také francouzská EDF a jihokorejská KHNP, které přislíbily minimálně 65procentní účast tuzemských firem.
30. 1. 2024|

Pražský dopravní podnik vypíše tendr za 86 miliard. Pokrýt má automatizaci, nové vozy i servis

Pražský dopravní podnik (DPP) vypíše zakázku za 86 miliard korun na automatizaci provozu na lince metra C a nákup vlaků pro linky C a D. Tendr zahrnuje nákup 52 automatických souprav na linku C, šestnáct souprav pro budovanou linku D a nutné úpravy stanic v celkové hodnotě 35,9 miliardy korun. Zbytek hodnoty zakázky tvoří provozní náklady na zajištění údržby po dobu 35 let. Vypsání zakázky ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města.
25. 1. 2024|

Předseda ÚOHS definitivně zrušil tendr ministerstva pro místní rozvoj na digitalizaci stavebního řízení

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna definitivně zrušil tendr na digitalizaci stavebního řízení (DSŘ), který ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vyhlásilo v březnu. Potvrdil tak rozhodnutí svého úřadu ze září. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na internetových stránkách úřadu.
23. 11. 2023|

Finální nabídku na nový blok v Dukovanech podali tři uchazeči

Finální nabídku na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech podali všichni tři přihlášení zájemci, tedy severoamerická společnost Westinghouse, korejská KHNP a francouzská EDF. Spolu s tím uchazeči podali i nezávazné nabídky na další tři reaktory. Energetická firma ČEZ je nyní vyhodnotí a následně předá hodnotící zprávu ke schválení vládě. ČEZ jejich detaily nezveřejnil. Nový blok by měl být dokončen do roku 2036.
31. 10. 2023Aktualizováno31. 10. 2023, 21:04|

SOR Libchavy dodá Praze až sto elektrobusů za 1,7 miliardy korun

Firma SOR Libchavy vyhrála tendr na dodávku až sto elektrobusů Dopravnímu podniku hlavního města Prahy (DPP) za 1,7 miliardy korun. DPP s firmou uzavřel pětiletou rámcovou smlouvu, díky které nebude muset nakoupit všechny vozy, ale v případě potřeby pouze část z nich, vyplývá z údajů zveřejněných v registru smluv. Jeden autobus dle přílohy smlouvy vyjde na 14,1 milionu korun. Součástí smlouvy je i dodání nabíječek či servisních sad.
21. 10. 2023|

Ústavní soud zamítl stížnost advokáta Pokorného, od novináře Besta nedostane náklady řízení v plné výši

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost advokáta Radka Pokorného, jenž vedl spor s novinářem Erikem Bestem a jeho vydavatelstvím. Dosáhl omluvy za tvrzení v článku o mýtném tendru, nikoliv peněžitého odškodnění. Městský soud v Praze mu přiznal jen část nákladů řízení. ÚS nyní rozhodnutí o nákladech potvrdil. Plná náhrada nemusí nastupovat automaticky, je-li to odůvodněno okolnostmi případu, upozornil soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.
17. 10. 2023|

O stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech mají zájem Westinghouse, EDF i KHNP

O zakázku na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech se budou ucházet všechny tři společnosti. Finální nabídku firmě ČEZ odevzdá americká Westinghouse, francouzská EDF a jihokorejská KHNP. České televizi to potvrdily jednotlivé společnosti. Podle plánu by měl být nový jaderný blok dokončen do roku 2036. Projekt by tak mohl být největší investicí Česka v novodobé historii.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 19:41|

Fiala přivítal premiéra Uzbekistánu. Česko má zájem o tamní uran a měď

Premiér Petr Fiala (ODS) přivítal v úterý ráno ve Strakově akademii předsedu uzbecké vlády Abdullu Aripova. Po jednáních, v nichž se probírala hospodářská spolupráce a kterých se účastnil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS), oba premiéři odjeli do Brna na Mezinárodní strojírenský veletrh. Ve středu Fiala s Aripovem zahájí v Praze Česko-uzbecké podnikatelské fórum.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 13:59|

Druhý úsek metra D bude stát 30 miliard. V tendru uspělo sdružení firmy Subterra

Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) schválilo vítěze tendru na druhý úsek metra D z Olbrachtovy na Nové Dvory. V soutěži uspělo sdružení vedené firmou Subterra s nabídnutou cenou zhruba třicet miliard korun bez DPH, v tiskové zprávě o tom informoval vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík. Vedení DPP zároveň pro zásadní nedostatky v nabídce vyloučilo z tendru sdružení firem vedené společností PORR. Stavba metra D začala loni v úseku mezi Pankrácí a Olbrachtovou.
5. 9. 2023Aktualizováno5. 9. 2023, 13:23|

Ředitelství silnic a dálnic vypsalo tendr na poslední část dálničního obchvatu Olomouce

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vyhlásilo výběrové řízení na dlouho plánovanou poslední část západního dálničního obchvatu Olomouce mezi Křelovem-Břuchotínem a olomouckou částí Slavonín. Stavba bude na obou koncích napojena na dálnici D35, součástí bude nová mimoúrovňová křižovatka Křelov.
11. 7. 2023|

Tendr na stavbu druhého úseku metra D stále nemá vítěze. Hrozí, že se projekt nestihne

Vyhlášení vítěze největší stavební zakázky v Česku posledních let nabírá zpoždění. Druhému úseku metra D podle některých pražských zastupitelů hrozí, že se nestihne plánované otevření nové linky v roce 2029. Pochybnosti o celé soutěži na tendr za 25 miliard korun má i organizace Transparency International.
17. 6. 2023|

ČEZ vypsal miliardový tendr na nové generátory pro Temelín

Energetická společnost ČEZ vypsala miliardový tendr na dodávku dvou generátorů pro Jadernou elektrárnu Temelín. Firmy se do výběrového řízení na klíčové zařízení, které vyrábí elektřinu pro pětinu Česka, mohou hlásit do 9. června. Generátory chce ČEZ měnit mezi roky 2028 až 2030, ty současné jsou v provozu od spuštění elektrárny v roce 2000. Cílem je zajistit dlouhodobý provoz elektrárny, generátory proto mají mít životnost aspoň čtyřicet let.
25. 5. 2023|

Po roce stavby metra D zbývá k propojení stanic Pankrác a Olbrachtova 60 metrů tunelu

Přesně po roce od zahájení stavby metra D zbývá k propojení stanic metra Pankrác a Olbrachtova prokopat šedesát metrů tunelu. Nyní je už na stavbě podle Dopravního podniku (DPP) vykopána polovina tunelů, zhruba 1,6 kilometru. Ražby na prvním úseku potrvají ještě necelé tři roky, zhruba do přelomu let 2025 a 2026. DPP zároveň připravuje tendr na nákup automatizovaných vozů pro linku C a D.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:15|

Českou poštu povede dočasně Štěpán, vláda chystá velkou transformaci podniku

Českou poštu od března dočasně povede dosavadní ředitel poštovní služby podniku Miroslav Štěpán. Šéf pošty Roman Knap z funkce na konci února odejde. Stát zároveň letos zahájí rozsáhlou transformaci České pošty. Jejím cílem bude redukce nákladů a zmodernizování jejích služeb. Řešit se bude i možné rozdělení státního podniku a služeb. Stálého generálního ředitele firmy ministerstvo vnitra vybere v novém výběrovém řízení teprve v době, až bude vytvořený konkrétní návrh transformace, oznámil na středeční tiskové konferenci ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).
1. 2. 2023|

Soud zmírnil trest úředníkovi v kauze tendru na informační systém. Místo vězení dostal podmínku

Vrchní soud v Praze pravomocně udělil někdejšímu šéfovi oddělení bezpečnosti informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Karlu Mackovi tříletou podmínku. Zmírnil tak původní pětiletý trest vězení, se kterým odešel muž loni v březnu od pražského městského soudu. Podle obžaloby se dopustil pomoci k pletichám při zadání veřejné zakázky a také příprav zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s tendrem na systém pro výplatu sociálních dávek. Výrok o vině odvolací soud neměnil.
26. 1. 2023|

Správa železnic vypsala tendr na modernizaci trati mezi Karlštejnem a Berounem

Správa železnic vypsala tendr na modernizaci trati mezi Karlštejnem a Berounem, hodnota zakázky je zhruba 1,6 miliardy korun. Stavba má začít příští rok a trvat přibližně tři roky. Součástí prací bude též rekonstrukce stanice Srbsko, úprava skal u obce Tetín a stavba odbočky Lom, zhruba v polovině mezistaničního úseku. Pracovat se bude za jednokolejného provozu s omezením výluk na nutné minimum, uvedl ve čtvrtek mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.
29. 12. 2022|

Důležitější než cena reaktoru je, aby to bylo včas, říká k Dukovanům Radim Fiala. Žádoucí je zapojení českých firem, soudí Jurečka

Energetická společnost ČEZ obdržela tři nabídky na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Místopředseda SPD Radim Fiala se sice obává, že se cena reaktoru bude zvyšovat, důležitější však podle něj je, aby se stavba příliš neprotahovala. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na to namítl, že pro občany je také důležité, aby byly do dodávek zapojeny české firmy. „Očekává se, že uchazeči budou mít o využití českého průmyslu přirozený zájem,“ podotkl místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani v pořadu Události, komentáře.
2. 12. 2022|