TÉMA

Stanislav Polčák

Europoslanci schválili plán, který do roku 2030 počítá s nulovými emisemi nových budov

Evropský parlament v úterý přijal plán na zvýšení energetické účinnosti budov. Vyžaduje, aby nové budovy měly od roku 2030 nulové emise, veřejné budovy už od roku 2028. Od roku 2040 by se podle tohoto plánu měly úplně přestat používat kotle na fosilní paliva, přičemž už od roku 2025 bude zakázáno na tyto kotle poskytovat dotace. V případě hybridních systémů vytápění, které kombinují kotel například s tepelným čerpadlem, budou finanční pobídky možné i nadále, uvádí tisková zpráva EP.
12. 3. 2024|

Seznam Zprávy se musí omluvit za nepravdy kvůli Vrběticím, uvedl Polčák. Redakce se chce bránit

Městský soud v Praze rozhodl, že se server Seznam Zprávy musí omluvit za nepravdy a dezinterpretace, které v roce 2022 uveřejňoval v článcích o europoslanci a advokátovi Stanislavu Polčákovi (STAN) a jeho právním zastupování obcí a občanů zasažených výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Informaci sdělil sám Polčák. Podle šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka soud nezpochybnil podstatu kauzy, vyčíslení jedné z odměn ale podle něj označil za „nepřiměřené zjednodušení“. Proti rozsudku podá server dovolání. Polčák na síti X následně označil reakci serveru za „úsměvnou“, věří ale, že svou povinnost web splní.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 17:24|

Evropská komise doporučila masivní snížení emisí. Vyšla ale vstříc zemědělcům

Evropská komise představila svá doporučení pro další klimatické cíle EU. Do roku 2040 by podle nich Unie měla snížit emise skleníkových plynů o devadesát procent ve srovnání s rokem 1990. Oproti původnímu návrhu unijní exekutiva vyšla vstříc protestujícím farmářům a upustila od konkrétních zmínek o snižování emisí v zemědělství.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 20:13|

Agrofert podal žalobu na Rakušana a hnutí STAN kvůli výrokům o odposlouchávání

Holding Agrofert ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) podal žalobu na předsedu hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana kvůli výrokům o odposlouchávání telefonů. Firma o kroku informovala na svém webu. Požaduje omluvu za podle holdingu zcela nepravdivé tvrzení či přinejmenším snahu vyvolat dojem, že Agrofert protiprávně odposlouchává hovory třetích osob. Rakušan to prohlásil v rozhovoru s deníkem MF Dnes, který hnutí STAN zveřejnilo v září na svých webových stránkách. Holding žaluje i samotné hnutí STAN.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 12:51|

Kriminalisté navrhli obžalovat 11 lidí v kauze Dozimetr

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý navrhla obžalovat 11 lidí v kauze Dozimetr, která se týká zakázek v pražském dopravním podniku. Stíháni jsou mimo jiné za účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatku, podplacení či legalizaci výnosů z trestné činnosti, uvedl na policejním webu mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
31. 10. 2023|

Rakušan používal šifrovaný telefon. Opozice uvažuje o svolání mimořádné schůze

Opoziční poslanci z ANO a SPD zvažují, že požádají o svolání mimořádné schůze sněmovny. A to kvůli tomu, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) používal v minulosti šifrovací telefonní aplikaci. Podle serveru iDnes šlo o stejný program jako u skupiny obviněných v kauze Dozimetr. Ministr souvislost s Dozimetrem odmítá a říká, že žádné problematické hovory nevedl. Ministra vnitra se zastal také premiér Petr Fiala (ODS).
25. 9. 2023|

Nerudová a Farský povedou STAN do eurovoleb

Hnutí Starostové a nezávislí povedou do evropských voleb ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová spolu s exposlancem hnutí Janem Farským. Jejich nominaci ve čtvrtek podle očekávání schválil celostátní výbor STAN, oznámil předseda hnutí Vít Rakušan. Podle Farského chce hnutí kompletní kandidátku, na niž pozve další liberální proevropské osobnosti, představit v lednu příštího roku, kdy také určí, kdo bude na kandidátce na prvním místě.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 20:39|

Policie stíhá tři firmy v nové části korupční kauzy Dozimetr, píše Deník N

V nové části korupční kauzy Dozimetr stíhá policie v souvislosti se zakázkami pražského dopravního podniku (DPP) tři firmy. Uvedl to Deník N s odvoláním na státního zástupce a s tím, že obvinění se týká dodavatelských či subdodavatelských společností Analogia, Uniprog Solutions a Information Systems Factory Group. Základem kauzy Dozimetr je stíhání skupiny kolem podnikatele Michala Redla, o níž policisté tvrdí, že systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení.
18. 7. 2023|

Unijní parlament těsně podpořil zákon o obnově přírody

Evropský parlament ve středu po nebývale těsném hlasování podpořil návrh na obnovu přírody na územích dotčených lidskou činností. Pro klíčovou součást environmentální politiky Evropské unie hlasovalo 336 poslanců, většinou z levicových skupin či liberálů. Proti se postavilo tři sta zástupců pravicových frakcí včetně většiny nejpočetnějších lidovců. Europoslanci nyní začnou o konečné podobě pravidel vyjednávat se členskými státy.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 20:20|

V kauze Dozimetr byli obviněni další lidé včetně exposlance Šnajdra, píše Seznam a Deník N

V kauze Dozimetr bylo obviněno několik dalších lidí včetně bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Uvedly to ve středu servery Seznam Zprávy a Deník N na základě nejmenovaných zdrojů blízkých vyšetřování. Nová obvinění se podle serverů týkají větve kauzy kolem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Šnajdr v minulosti působil jako náměstek ministra zdravotnictví a také jako člen správní rady VZP.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 22:02|

Hnutí STAN vyloučilo obviněného Hlubučka

Vládní hnutí STAN vyloučilo bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Hlubuček patří mezi obviněné v kauze Dozimetr, která se týká korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Proti vyloučení se může odvolat.
21. 3. 2023|

Europoslanec Polčák obnovil členství v hnutí STAN

Europoslanec Stanislav Polčák obnovil po osmi měsících své členství ve vládním hnutí STAN. Podle vyjádření na Twitteru doložil, že s kauzou kolem pražského dopravního podniku nemá nic společného. Polčák pozastavil členství v hnutí loni v červnu kvůli známosti s obviněným v kauze korupce v pražském dopravním podniku a lobbistou Michalem Redlem. Kvůli kontaktům s Redlem tehdy rezignoval také ministr školství Petr Gazdík (STAN).
20. 3. 2023|

Podnikatel Redl obviněný v kauze Dozimetr je na svobodě. Zaplatil kauci, píší Seznam Zprávy

Podnikatel Michal Redl, který je hlavní postavou korupční kauzy Dozimetr, se ve čtvrtek dostal po třech měsících z vazby. Podle serveru Seznam Zprávy k tomu došlo poté, co se dohodl se státním zástupcem na zaplacení kauce.
15. 9. 2022Aktualizováno15. 9. 2022, 14:22|

Šéf civilní rozvědky se stýkal s obviněným Redlem. Rakušan o tom věděl, píší Seznam Zprávy

Nový šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek měl podle serveru Seznam Zprávy minimálně od roku 2012 pravidelné kontakty s podnikatelem Michalem Redlem, který je stíhán v korupční kauze Dozimetr. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) serveru řekl, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Na Twitteru později doplnil, že si za jmenováním Mlejnka stojí. Nového šéfa ÚZSI považuje za profesionála s úctyhodným kariérním profilem.
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 20:25|

Rakušan obhájil post předsedy STAN. Jsme obětí vlastní politické puberty, prohlásil

Sněm hnutí STAN znovu zvolil předsedou Víta Rakušana. Za své problémy si může hnutí podle jeho slov samo. Jestli jsme obětí, tak vlastní nezkušenosti a politické puberty, prohlásil na úvod volebního sněmu, který je reakcí na kauzy spojené s financováním hnutí. Rakušan se také omluvil voličům, kteří v Starosty a nezávislé vložili důvěru. Prvním místopředsedou STAN se stal Rakušanův favorit poslanec Lukáš Vlček. Nahradil Jana Farského.
23. 7. 2022Aktualizováno23. 7. 2022, 16:09|

Za pražskou kauzu je potřeba se omluvit straníkům i voličům, říká Vít Rakušan

Vít Rakušan bude obhajovat post předsedy Starostů a nezávislých. Celostátní sněm se po několika skandálech spojených s hnutím – a také jedné tragické události – schází téměř o rok dříve, než byl řádný termín. Starostům totiž došli místopředsedové. Rakušan věří, že předsednický post obhájí a zároveň k sobě dostane nový tým. V Interview ČT24 řekl, že ve vedení v žádném případě nebudou lidé spojení s kauzami.
18. 7. 2022|

Kandidátka STAN v Poděbradech odstoupí celá, do voleb půjde s jinou značkou

Celá kandidátka hnutí STAN v Poděbradech po kritizovaných výrocích svého lídra, současného starosty města Jaroslava Červinky, odstupuje. V současném složení půjdou kandidáti do nadcházejících komunálních voleb pod jinou značkou, upozornila Mladá fronta DNES (MfD). K tomu potřebné množství podpisů již nově vytvořená kandidátka získala.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 20:03|

STAN si vybírá nové vedení, na sněmu ho zvolí 23. července

Vládní hnutí STAN si nové vedení zvolí už za necelé tři týdny – sněm mají naplánovaný v Hradci Králové na sobotu 23. července. I nadále by je měl vést ministr vnitra Vít Rakušan, který nemá protikandidáta. Hnutí v pondělí ale oznámilo nominace na další funkce ve vedení. Změny spustilo podezření z korupce kolem pražského dopravního podniku a kontakty některých politiků s obviněným podnikatelem Michalem Redlem.
4. 7. 2022|

Reportéři ČT: Posudky o Redlově nesvéprávnosti hovoří o chorobné touze rozdávat majetek na charitu

Podnikatel Michal Redl je podle lidí z jeho nejbližšího okolí posedlý touhou rozdávat svůj majetek na charitativní účely a prý se obviňuje z hladomoru v Africe. Vyplývá to z rozsudku plzeňského soudu o jeho nesvéprávnosti, který má Česká televize k dispozici. Podle policie je ale hlavou zločineckého gangu, který měl vybírat úplatky ze zakázek v pražském dopravním podniku. Podrobnosti o rozsudcích souvisejících s Redlovou nesvéprávností v pořadu Reportéři ČT zjišťovali Jana Neumannová a Ondřej Golis.
27. 6. 2022|

Polčáka bych vyzval k rezignaci, řekl Bartoš. Kdyby byl sám v pozici Gazdíka, vzdal by se i poslaneckého mandátu

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v Interview ČT24 uvedl, že jeho strana nechce odchod STAN z vlády kvůli kauze korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Kdyby se však taková situace týkala Pirátů, europoslance Stanislava Polčáka (STAN), který měl kontakty na obviněného podnikatele Michala Redla, by vyzval k rezignaci. Podobně by uvažoval i v případě konce mandátu poslance a dosluhujícího ministra školství Petra Gazdíka (STAN).
23. 6. 2022|

Státní zastupitelství se odvolalo proti prodloužení Redlova omezení svéprávnosti

Okresní státní zastupitelství Plzeň-město se odvolalo proti rozhodnutí plzeňského okresního soudu prodloužit omezení svéprávnosti podnikateli a lobbistovi Michalu Redlovi, který je stíhaný v kauze korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Na čtvrteční podání odvolání upozornil deník Právo. Vedoucí plzeňských krajských žalobců Anna Maříková mu řekla, že zastupitelství podalo odvolání na základě nově zjištěných skutečností, které mu dříve nebyly známy.
23. 6. 2022Aktualizováno23. 6. 2022, 17:05|

Soud poslal do vazby bývalého náměstka dopravního podniku Augustína

Soud poslal do vazby bývalého ekonomického náměstka a člena představenstva pražského dopravního podniku (DPP) Mateje Augustína. Informoval o tom státní zástupce Zdeněk Matula. Jde již o pátého z obviněných v kauze korupce v DPP, jejímž hlavním aktérem je podle informací uniklých do médií z policejních spisů Michal Redl. Augustína podle serveru Seznam Zprávy dosadila Redlova zločinecká skupina do vedení této městské společnosti, aby tam manipuloval se zakázkami a zajišťoval úplatky.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 16:20|

Fiala nevidí důvod k rekonstrukci vlády. Rakušan má naši absolutní důvěru, řekl

Koaliční lídři nevidí důvody pro rekonstrukci vlády kvůli podezření na korupci v pražském dopravním podniku (DPP). Předseda STAN Vít Rakušan má jako ministr vnitra důvěru. Po jednání lídrů vládní koalice to v úterý řekl premiér Petr Fiala (ODS). Kandidáta na ministra školství po Petru Gazdíkovi chce STAN představit do konce týdne, řekl Rakušan, podle něhož adept nebude mimo hnutí. Hnutí STAN už dříve v úterý oznámilo, že vrátí dar ve výši 350 tisíc korun spojený s podnikatelem Pavlem Kosem, který v kauze rovněž figuruje.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 22:05|

Ministerstvo prověří Redlovu svéprávnost, podnikatele Kosa poslal obvodní soud do vazby

Ministerstvo spravedlnosti prověří postup okresního soudu Plzeň-město a znalců v případu omezení svéprávnosti podnikatele Michala Redla, který byl obviněn v kauze korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Na Twitteru o tom informoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Dalšího podnikatele Pavla Kosa, jenž ve zmíněné kauze figuruje také, poslal Obvodní soud pro Prahu 9 do vazby.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 17:39|