TÉMA

Ulánbátar

Mongolsko bylo pandemickým premiantem, teď se ocitlo v covidové krizi

Mongolsko bylo téměř rok světovým premiantem v boji proti pandemii covidu-19, až do prosince loňského roku tam na tuto nemoc nezemřel jediný člověk. V současné době se ale situace prudce zhoršuje, počty nemocných rychle rostou a zdravotnický systém se dostává na hranici své kapacity. Tamní i světoví experti řeší, kde se stala chyba.
25. 4. 2021|

USA vyhlásily kvůli koronaviru zdravotní nouzi. Cizinci, kteří byli v Číně, nesmí do země

Velká Británie a Švédsko hlásí první případy nákazy koronavirem. V Británii jsou nemocní dva příbuzní, oba jsou v péči lékařů. Ve Švédsku je nakaženou žena, jež se vrátila z Číny. Oznámení přichází v den, kdy z čínského Wu-chanu odstartovalo letadlo s 83 britskými občany a 27 lidmi z dalších zemí. První případ koronaviru potvrdilo i Rusko a Německo reportuje nemocné dítě. Mongolsko kvůli šíření nákazy uzavírá hranice s Čínou a Itálie či Spojené státy vyhlásily stav nouze.
31. 1. 2020Aktualizováno31. 1. 2020, 22:26|

V chudých jurtách bez izolace. Mongoly v zimě zabíjí silně znečištěné ovzduší

Mongolské hlavní město se dusí smogem. V zimě dosahuje koncentrace škodlivých částic v ovzduší v Ulánbátaru až tisíc mikrogramů na metr krychlový, což je víc než v nejznečištěnějších městech jako Peking nebo Dillí. Nejhůř je na tom takzvané jurtoviště, kde žijí nejchudší Mongolové v jurtách a nekvalitních domcích bez izolace. Obyvatelům se snaží pomáhat neziskové organizace včetně Člověka v tísni.
28. 3. 2019|