TÉMA

BVP

Zóna ČT24: O cenu za BVP se rozhořel spor. Armáda obhajuje, že budou stát až o 11 miliard víc

Částka, kterou Česko zaplatí za nová bojová vozidla pěchoty, může být až o jedenáct miliard vyšší než uvedená smluvní cena 60 miliard korun. Podle ministerstva obrany jde o maximální částku, která zahrnuje i rizika jako inflace nebo vývoj kurzu koruny. Sněmovní opozice tento postup kritizuje, taková informace podle ní dosud chyběla. Případu se věnovala Zóna ČT24, pořad o bezpečnosti a výzvách dnešního světa. Moderovali Martin Řezníček a Jakub Szántó.
5. 11. 2023|

Nákup nových obrněnců může Česko stát o miliardy víc. Opozice to kritizuje

Nákup bojových vozidel pěchoty může stát až jednasedmdesát miliard korun. Podle resortu obrany jde o maximální částku, která zahrnuje i rizika, jako je inflace či vývoj kurzu koruny. A je to o jedenáct miliard víc, než činí smluvní cena. Kritizuje to sněmovní opozice, informace podle ní dosud chyběla.
1. 11. 2023|

Považovat nákup CV90 za kompenzaci pro Švédsko kvůli gripenům by podle Šedivého bylo slaboduché

Opozice je kritická k vládnímu rozhodnutí nakoupit 246 bojových vozidel CV90 od BAE Systems ze Švédska. Experti, kteří o nákupu diskutovali v Událostech, komentářích ale její výhrady, že je to stará konstrukce pouze obohacená o nové technologie, nesdílejí. Za zásadní považují, že si právě o tento typ řekli sami vojáci.
26. 5. 2023|

Německá BVP Puma se potýkají s technickými nedostatky. Bundeswehr pozastavuje nákup

Moderní německá bojová vozidla pěchoty (BVP) Puma, která mají být jednou z hlavních opor armády, se potýkají s vážnými problémy. Ministryně obrany Christine Lambrechtová v pondělí proto až do vyřešení potíží pozastavila další nákupy těchto strojů. Závady ohrožují nejen akceschopnost bundeswehru, ale také závazky Německa vůči NATO, protože Berlín v příštím roce přebírá vedení aliančních sil velmi rychlé reakce.
19. 12. 2022Aktualizováno19. 12. 2022, 14:32|

Španělská firma nesouhlasí s podmínkami tendru na obrněnce, bude nejspíš zrušen

Španělská firma GDELS, výrobce obrněného vozidla ASCOD, minulý týden oznámila poslancům ze sněmovního branného výboru, že nesouhlasí s podmínkami pokračování tendru na nová bojová vozidla pěchoty (BVP) pro českou armádu. Místo toho navrhuje, aby se dohodly česká a španělská vláda, potvrdil předseda sněmovního branného výboru Lubomír Metnar (za ANO). Tendr tak bude zřejmě zrušen. O rozhodnutí španělského výrobce ve středu informoval deník Právo
13. 7. 2022|

Stát plánuje do rozpočtu obrany poslat 155 miliard. Splní tak závazek vůči NATO

V roce 2025 plánuje stát poslat na obranné výdaje 155 miliard korun. Je to o 66 miliard víc než letos. Tato čísla se podle zjištění České televize objevují v aktuálním rozpočtovém výhledu na další roky, který začátkem měsíce schválila vláda. Stát by tak po dvou dekádách znovu splnil závazek vůči NATO, vydávat na obranu dvě procenta HDP.
18. 6. 2022|

Karel Řehka bude silným náčelníkem generálního štábu, myslí si Černochová

Do čela generálního štábu se už za pár dní postaví současný ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karel Řehka. Šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS) je přesvědčená, že je kvalitním kandidátem, který bude mít autoritu, ale také přivede do armády další zájemce. Černochová byla hostem Interview ČT24.
7. 6. 2022|

Česko zřejmě Ukrajině poslalo tanky a bojová vozidla, úřady o vlaku na Východ mlčí

Česko zřejmě poslalo na Ukrajinu bojová vozidla pěchoty a několik starších tanků T-72. Na sociálních sítích to uvedl lidovecký poslanec Ondřej Benešík. Vlak s takovým nákladem zaznamenal i štáb České televize na nádraží Jihlava město. Armáda ani ministryně obrany Jana Černochová (ODS) nepotvrdily, že by takovou techniku česká armáda Ukrajině darovala. Tvrdí, že z bezpečnostních důvodů nelze dodávky specifikovat. Česko už válčící zemi darovalo vojenský materiál v hodnotě skoro jedné miliardy korun.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 19:25|

O nákupu bojových vozidel rozhodne Černochová počátkem ledna. Vyzdvihla roli armády při zvládání pandemie

Nová ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v úterý navštívila generální štáb české armády. Vyzdvihla význam armády při zvládání covidové pandemie a zopakovala, že cílem nové vlády je dostat se do roku 2025 s armádním rozpočtem na dvě procenta HDP. Nerozhodla však ještě, jaký bude osud zakázky na nová bojová vozidla pěchoty. Chce tak učinit počátkem ledna.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 16:56|

Do sněmovny bude asi možné volit z karantény, poslanci normu poslali do závěrečného kola

Lidé, kteří budou na podzim v karanténě kvůli koronaviru, budou nejspíš také moci vybírat poslance v říjnových volbách. Sněmovna zřejmě schválí zákon, podle něhož voliči budou smět podobně jako při loňských krajských a senátních volbách hlasovat do přenosné schránky nebo z auta na volebních stanovištích. Dolní komora normu poslala do závěrečného kola schvalování. Poslanci se na jednání věnovali také pravidelným interpelacím. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) během nich uvedl, že termín pro podání nabídek na největší armádní zakázku – dodávku pásových bojových vozidel pěchoty – se odkládá.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 20:13|

Vojáci na Libavé testují bojová vozidla pěchoty. Největší armádní zakázka jde do finále

Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku armáda testuje bojová vozidla pěchoty od tří výrobců, kteří se ucházejí o největší armádní zakázku v historii. Nové stroje za víc než padesát miliard korun mají nahradit zastaralá vozidla BVP-2, která armáda provozuje už téměř čtyřicet let.
27. 5. 2021|

Tendr na BVP už nelze upravovat, české dodavatele však vítáme, sdělili poslanci v 90'

Vítěze největší armádní zakázky v české historii, dodavatele 210 bojových vozidel pěchoty (BVP) za 52 miliard, chce ministerstvo obrany vybrat do konce roku. O sledované armádní zakázce mluvili v 90' ČT24 poslanci Jan Řehounek (ANO), Karel Krejza (ODS) a Jan Lipavský (Piráti).
12. 5. 2021|

Tendr na BVP může pokračovat, větší zapojení českého průmyslu vláda neřešila

Informaci o změnách v harmonogramu dodávek a plateb při mnohamiliardovém nákupu pásových bojových vozidel pěchoty (BVP) v pondělí vláda přijala. Tendr tak může pokračovat, řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Rozpor s ministerstvem průmyslu, které požadovalo větší zapojení českého průmyslu, kabinet kvůli charakteru příslušného bodu neřešil. MPO na svém návrhu trvá, dodal Havlíček. Pořízení 210 BVP za více než 50 miliard korun má být největší moderní zakázkou české armády.
10. 5. 2021|

Havlíček chce výrobu BVP z padesátimiliardové zakázky v Česku. Podle obrany je na požadavek pozdě

Vláda musí rozhodnout ve sporu ohledně nákupu bojových vozidel pěchoty pro armádu. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) požaduje, aby se pásové transportéry v Česku přímo vyráběly. Resort obrany vedený Lubomírem Metnarem (za ANO) oponuje, že zakázka už běží a zmíněný požadavek nebyl v zadávacích podmínkách.
3. 5. 2021|

Když se prokáže vyšetřovací verze o zapojení ruských agentů, musí za to Moskva nést následky, řekl Metnar

Pokud se potvrdí jediná současná vyšetřovací verze o zapojení agentů ruské rozvědky GRU do výbuchů ve Vrběticích, musí Moskva nést v mezinárodním kontextu následky, uvedl v Interview ČT24 ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Dodal, že vyšetřování události z roku 2014 stále probíhá. Věří, že se okolnosti tohoto případu dozvíme. Zdůraznil, že v armádních muničních skladech se nic takového stát nemůže. V pořadu také uvedl, že ke stažení českých vojáků z Afghánistánu by mělo dojít do poloviny září.
28. 4. 2021|

Nová BVP za 50 miliard možná vláda nestihne schválit. Havlíček chce, aby se vyráběla v Česku

Nákup bojových vozidel pěchoty za více než 50 miliard korun může schválit až nová vláda po volbách. Připustil to ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Je to přitom nejdražší vojenský tendr v novodobé české historii. Nákup zpozdila pandemie koronaviru a taky to, že tři typy BVP zatím nemohli vyzkoušet čeští vojenští experti. Víc by se měly zapojit i české firmy.
19. 4. 2021|

Vláda neplánuje škrtat armádní rozpočet. Hledá finance na nová bojová vozidla

Vláda neplánuje kvůli koronaviru škrtat armádní rozpočet, uvedl pro ČT předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Je podle něj třeba najít způsob, jak zaplatit zakázku na nová bojová vozidla pěchoty (BVP) za 52 miliard korun. Řada nyní provozovaných bojových vozidel je podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) nepojízdných. Babiš také na tiskové konferenci armádě poděkoval za její pomoc při epidemii koronaviru.
13. 5. 2020Aktualizováno13. 5. 2020, 20:13|

Dál už bez Pumy. Favorit rekordního tendru na armádní obrněnce odstoupil

Předběžnou nabídku na dodání 210 bojových vozidel pěchoty za zhruba 50 miliard korun doručily ministerstvu obrany tři z oslovených firem. Německé konsorcium PSM s obrněncem Puma se rozhodlo soutěž opustit, uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Obrana nyní podané nabídky posoudí a poté začne s firmami jednat o vylepšení jejich návrhů. Následně budou dodavatelé vyzváni k podání finálních nabídek.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 16:11|

ANALÝZA: Největší tendr v historii země provázejí nejasnosti

Ministerstvo obrany právě v těchto týdnech vybírá pro Armádu České republiky (AČR) nová bojová vozidla pěchoty. Na 210 obrněných vozů bylo ze státního rozpočtu vyčleněno přes padesát miliard korun. Nejnákladnější výběrové řízení v historii České republiky však provází řada nejasností.
5. 6. 2019|

Antimonopolní úřad shodil ze stolu stížnosti výrobce obrněnců Puma. Největší armádní tendr v historii může pokračovat

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se nebude dál zabývat armádním nákupem bojových vozidel pěchoty (BVP) za 50 miliard. Zastavil řízení o námitkách jednoho z účastníků tendru, konsorcia zbrojařských firem PSM s obrněncem Puma, který žádal, aby úřad přezkoumal postup ministerstva obrany při zadávání zakázky. Samotného tendru se rozhodnutí ÚOHS nijak nedotkne. Verdikt není pravomocný a může proti němu být podán rozklad, informoval ve středu antimonopolní úřad.
5. 6. 2019|

Armáda má v obřím tendru jasno. Chce obrněnce pro 11 vojáků a s osádkovou věží

Nová pásová bojová vozidla pěchoty (BVP) pro českou armádu asi za 50 miliard korun musí uvézt jedenáct vojáků, mít věž s osádkou nebo kanon ráže 30 milimetrů. Podmínky účasti v tendru ministerstvo obrany předalo čtyřem již dříve vybraným zahraničním firmám.
27. 3. 2019|