TÉMA

Simferopol

Rusko posiluje obranu Krymu. Ukrajinská armáda zesílila ostřelování a zvolila taktiku dekapitace

Krym je klíčovým a strategickým bodem války. Rusové se momentálně snaží ukrajinský poloostrov, který od roku 2014 okupují, opevnit a zvýšit na něm obranyschopnost svých sil. Ukrajinská strana zase usiluje o převzetí kontroly nad Krymem a svými prohlášeními i činy potvrzuje, že útoky zesilují. Moskva do Simferopolu přesouvá vybavení protivzdušné obrany a buduje protitankové zátarasy.
3. 10. 2023|

Zásah ruské základny na Krymu má desítky obětí, tvrdí Kyjev. Moskva mluvila o sestřelení všech dronů

Ukrajinská vojenská rozvědka HUR tvrdí, že v pátek drony zasáhly ruskou vojenskou základnu na ilegálně anektovaném Krymu. Místní obyvatelé mluví o výbuších i obětech, dle agentury Ukrinform jich jsou desítky. Rusko v pátek prohlašovalo, že všechny bezpilotní letouny v oblasti okupovaného ukrajinského poloostrova sestřelilo. Na Sibiři hořel údajný sklad pyrotechniky, úřady hlásí sestřel dronu poblíž Moskvy.
26. 8. 2023Aktualizováno26. 8. 2023, 14:27|

Na Krymu vykolejil vlak s obilím. Média informují o explozi na trati

Mezi Simferopolem a Sevastopolem na ukrajinském poloostrově Krym, který anektovalo Rusko, stojí železniční doprava, informuje Reuters. Na trati vykolejil vlak převážející obilí, sdělil podle ruskojazyčného webu BBC šéf proruské správy Krymu Sergej Aksjonov. Telegramový kanál Baza píše o explozi na trati v tomto regionu. Ruská Kurská oblast, která se nachází u hranic s Ukrajinou, mezitím informovala o výbuchu v rekreačním zařízení.
18. 5. 2023|

Krymští Tataři pomáhají osvobodit poloostrov, okupanti panikaří, říká zástupkyně Ukrajiny

Pro 85 procent Ukrajinců obnáší vítězství jejich země osvobození všech Ruskem obsazených území, včetně Moskvou ovládaných částí Donbasu a poloostrova Krym. Vyplývá to z průzkumu Rating Group pro Centrum transatlantického dialogu. Na Krymu v současné době působí několik proukrajinských hnutí. K nedávnému požáru v ruských kasárnách se přihlásilo Hnutí odporu Krymských Tatarů a Ukrajinců, které si říká Ateš. Rusové se zároveň na severu Krymu připravují na útok ukrajinské armády a odvážejí své blízké pryč z poloostrova. Spolupracovnici České televize Julii Netidovové to v rozhovoru řekla stálá představitelka Ukrajiny v Autonomní republice Krym Tamila Taševová.
14. 12. 2022|

Do budovy velení ruské flotily na Krymu podle médií narazil dron. Ruská strana tvrdí, že jej sestřelila

Z Ruskem anektovaného ukrajinského poloostrova Krym je hlášena další exploze, tentokrát z města Sevastopol. S odvoláním na jednoho z exilových vůdců krymských Tatarů Refata Čubarova o tom informovala agentura Ukrinform. Podle jeho informací narazil do budovy velení ruské Černomořské flotily bezpilotní letoun. Ruskem dosazený sevastopolský gubernátor Michail Razvožajev podle agentury TASS ale uvedl, že protivzdušná obrana sestřelila dron přímo nad střechou velitelství. Incident podle něj nezpůsobil žádné vážné škody ani zranění.
20. 8. 2022|

Za výbuchy muničního skladu na Krymu je podle Moskvy sabotáž. Další exploze zasáhly leteckou základnu

Severem okupovaného ukrajinského poloostrova Krym v úterý ráno otřásly výbuchy, informovaly ruské tiskové agentury. Podle agentury TASS vybuchl bývalý statek, který armáda používala jako muniční sklad. Agentury RIA Novosti s odvoláním na místní úřady informovala o explozi, která způsobila požár transformační stanice ve městě Džankoj. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že za výbuchy stála sabotáž. Ukrajina se k explozím nepřihlásila. V poledne podle svědků došlo na Krymu i k explozím na ruské letecké základně u Simferopolu. Ruská tajná služba také ohlásila nedávné útoky diverzantů na stožáry vysokého napětí na západě Ruska.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 17:11|

Soud na Krymu poslal do vězení spolupracovníka RFE/RL. Fraška, reaguje šéf stanice

Soud na Ruskem nelegálně anektovaném ukrajinském poloostrově Krym poslal na šest let do vězení nezávislého novináře spolupracujícího s Rádiem Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Vladyslava Jesypenka shledal vinným z údajného držení a převážení výbušnin, informovala stanice na svém webu. Žurnalista obvinění odmítá a tvrdí, že úřady chtějí zdiskreditovat práci nezávislých novinářů, kteří se snaží ukázat realitu Krymu. Šéf RFE/RL označil rozsudek za frašku.
16. 2. 2022|

Ruský plebiscit o ústavě skončil. Opozice shromažďuje informace o podvodech

Ústřední volební komise oznámila, že po sečtení výsledků z téměř 80 procent volebních okrsků podpořilo v plebiscitu změny v ruské ústavě přes 77 procent voličů. Někteří voliči poukazují na podvody, například fakt, že přišli hlasovat a komise přitom měla zapsáno, že již hlasovali. Změny ústavy umožňují Vladimiru Putinovi další dvě kandidatury na prezidenta, mění pravomoci institucí a zakotvují některé hodnotové prvky. Na některých místech se odehrály demonstrace.
1. 7. 2020Aktualizováno1. 7. 2020, 23:44|

Bude na Krymu poušť? Politické dilema pro Ukrajinu a technologická výzva pro Rusko

Velká část Krymu je závislá na vodě z Dněpru dodávané nejdelším evropským kanálem. Po ruské okupaci poloostrova ho Ukrajina zavřela. Leckde už kvůli tomu končí zemědělství a emigrují lidé. Třísettisícový Simferopol se letos bojí žízně. Rusko má miliardový plán na obnovu přehrady, který je však zatím jen na papíře. Nový ukrajinský premiér den po jmenování na začátku března řekl, že by země měla kanál otevřít, protože nemůže být zodpovědná za humanitární katastrofu. Jenže hned si vyslechl, že voda z něj proudí i na ruské vojenské základny. Kauzy si všímá mimo jiné web Svobodné Evropy.
30. 3. 2020|

Ukrajině vadí železniční most z Ruska na Krym. Úřady už začaly vyšetřovat překročení hranic

Ukrajinská prokuratura začala trestně stíhat nezákonné překročení hranic, kterého se dopustil ruský železniční spoj při cestě po novém mostě na okupovaný Krym. První ruský vlak s cestujícími, vypravený z Petrohradu, ráno dorazil do krymského Simferopolu.
25. 12. 2019|

Apple ukazuje ruským uživatelům anektovaný Krym jako ruské území

Krymský poloostrov, který Rusko před pěti lety zabralo Ukrajině, začala společnost Apple zobrazovat jako ruské území – ale pouze uživatelům v Rusku. Upozornila na to agentura Reuters. Ukrajinský ministr zahraničí Vadym Prystajko postup americké firmy kritizoval.
27. 11. 2019|

Ruské letadlo s 234 lidmi se po vzletu srazilo s hejnem racků. Nouzově přistálo na poli

Se zataženým podvozkem přistál nouzově v kukuřičném poli u Moskvy ruský dopravní letoun s více než 230 lidmi na palubě. Stroj společnosti Ural Airlines se podle zpráv moskevských médií krátce po startu srazil s hejnem racků. Zraněno je 23 lidí, z toho pět dětí. Ruská státní televize o nouzovém přistání informovala jako o „zázraku nad Ramenským“ s odkazem na jméno města Ramenskoje, poblíž něhož pilot Damir Jusupov přistál. V médiích je oslavován jako hrdina.
15. 8. 2019Aktualizováno15. 8. 2019, 20:25|

Moskva láká na dovolenou na Krym. Úbytek turistů po anexi kompenzují hlavně Rusové

Ruští politici i cestovní kanceláře propagují anektovaný Krym jako cíl dovolené. Snaží se tak nahradit ztráty z úbytku zahraničních turistů. U tamních břehů už totiž nekotví výletní lodě jako dříve a na mezinárodním letišti v Simferopolu přistávají pouze ruská letadla. Zdejší rekreační zařízení se tak musí věnovat především ruským klientům. Rusové ale chtějí hlavně luxus. Toho se jim zatím dostává na Krymu málokde.
26. 3. 2019|