TÉMA

Gramofon

V USA loni vinyly vynesly víc než cédéčka. Poprvé od osmdesátých let

Tržby z prodejů vinylových desek loni ve Spojených státech poprvé od roku 1987 předstihly CD. Zatímco desek se prodalo jednačtyřicet milionů za celkem 1,2 miliardy dolarů (26,6 miliardy korun), za třicet tři milionů CD nosičů zákazníci zaplatili necelou půl miliardu dolarů. Vyplývá to ze zprávy americké asociace nahrávacího průmyslu (RIAA), na kterou upozornil zpravodajský server BBC.
15. 3. 2023|

Vinyl se vrátil ve velkém, posluchač touží po rituálu. Hovoří se i o ekologii

Původně šelakové a později umělohmotné desky představovaly hlavní hudební nosiče dvacátého století. V osmdesátých letech se ale na trhu objevily kompaktní disky, které na nějaký čas vinyly vytlačily. Nyní jsou vinylové desky již několik let na vzestupu a jejich prodeje meziročně rostou i dvojciferným tempem. Loni zájem pokořil sedm set milionů kusů, a byl tak největší za poslední tři dekády. Svou roli v tom podle některých vydavatelů paradoxně sehrály streamovací platformy či pandemie covidu-19. V poslední době se také kvůli varování environmentálních organizací někteří výrobci snaží jít při produkci desek udržitelnější cestou.
14. 1. 2023|

Vinyl se vrátil. Desek se v Británii prodalo víc než CD

Počet prodaných vinylových desek v Británii letos poprvé za 35 let překonal počet prodaných kompaktních disků, do značné míry i díky novému albu americké zpěvačky Taylor Swiftové Midnights, informoval britský deník The Guardian.
28. 12. 2022|

Stovky gramofonů pod jednou střechou. V Lošticích vzniklo unikátní muzeum

Tři stovky gramofonů na jednom místě si lidé budou moci prohlédnout v novém muzeu, které vzniklo při příležitosti 70. výročí založení firmy Tesla Litovel. Gramofony v muzeu v Lošticích na Šumpersku pochází ze soukromé sbírky. Zájem o gramofony v poslední době narůstá, v Litovli se vyrábějí dodnes.
26. 3. 2019|