TÉMA

Bertolt Brecht

V džungli měst se ztrácí i současná společnost

Manipulace s informacemi, lež vydávající se za pravdu, lidé přestávají naslouchat a řeč ztrácí smysl. Přestože hru V džungli měst napsal německý dramatik Bertolt Brecht před zhruba sto lety, otiskuje se do ní i dnešní společnost. I proto po méně známém kusu sáhli v pražském Divadle v Dlouhé.
24. 11. 2023|

Film o atentátu na Heydricha vznikl už roku 1943. Útok v něm vypadal jako z westernu

Téma atentátu na Heydricha bylo mnohokrát zpracováno jak v literatuře, tak i ve filmu. Řada českých diváků si vzpomene na český Atentát z roku 1964, pro mnohé může být překvapením, že samotné provedení atentátu na Heydricha se v hraných filmech objevuje daleko častěji – a to i v zahraničních.
28. 5. 2022|

Žebrácká opera obohacuje divadla. Havlovo drama hrají v Praze, Brně i Zlíně

„Žijeme ve světě, v němž každý nesmysl má vědeckou podobu a v němž žvanění nahrazuje řeč,“ uvedl Václav Havel o Žebrácké opeře, jediném dramatu, které napsal na cizí námět. Co platilo tehdy, platí i dnes, nepochybují divadelníci v Praze, Brně i Zlíně. Na všech těchto scénách totiž gangsterku o morálním pragmatismu nově nastudovali v souvislosti s blížícím se třicátým výročím sametové revoluce.
2. 11. 2019|

Kdo koho vlastně hlídá? Žebrácká opera v Jihlavě paroduje současnost

V jihlavském Horáckém divadle vůbec poprvé nastudovali Žebráckou operu Václava Havla. Gangsterskou grotesku o propletených vztazích policie a podsvětí připravil se souborem z Vysočiny režisér Michal Lang.
26. 3. 2019|