TÉMA

Bengálský záliv

Indie se stala šestou zemí s jadernou ponorkou. Úspěšně z ní odpálila balistickou střelu

Indie provedla úspěšný raketový test ze své jaderné ponorky, čímž se podle serveru německé Deutsche Welle stala šestou zemí, která je schopna provést jaderný úder či protiúder i z moře. Balistická střela dopadla do Bengálského zálivu s velkou přesností, informovalo v pátek indické ministerstvo obrany.
15. 10. 2022|

U vzniku Bangladéše stál cyklon, nezávislost na Pákistánu vyhlásila země před 50 lety

Bangladéš se za téměř padesát let nezávislosti zvládl vypracovat ze země, která nedokázala přežít bez mohutné zahraniční finanční pomoci do pozice ekonomického tygra regionu. Také ve zdravotní péči skočil o obrovský kus a přiblížil se třeba k českému průměrnému věku dožití. K nezávislosti mu přitom pomohla přírodní katastrofa.
26. 3. 2021|

Armáda v Myanmaru chce moc, volby zmanipulované nebyly, říká k převratu ředitelka Barmského centra

Od posledních parlamentních voleb v Myanmaru neuběhly ani tři měsíce a právě v den, kdy měl poprvé zasednout parlament s nově zvolenými poslanci, moc v zemi převzala armáda –⁠ prvního února provedla vojenský převrat. Při něm zadržela šéfku vlády Do Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Myina a vyhlásila na rok výjimečný stav. Nebe země tisíce zlatých pagod pak zaplavily červené balonky, které na protest vypustili někteří významní aktivisté. Stávkují lékaři, do protestů se zapojují i učitelé a studenti a nesouhlas dávají najevo i běžní občané. Ředitelka Barmského centra v Praze Sabe Soe v rozhovoru řekla, že země právě teď, snad ještě víc než kdy jindy, potřebuje podporu vlád demokratických zemí.
5. 2. 2021|

Před půlstoletím zasáhl Východní Pákistán extrémně silný cyklon Bhola. O život připravil půl milionu lidí

Cyklon Bhola, který zasáhl 12. listopadu 1970 Východní Pákistán, se stal vůbec nejhorší zaznamenanou katastrofou způsobenou atmosférickým jevem v historii. Podle různých zdrojů při něm zahynulo více než půl milionu lidí, někdy je ale uváděn až milion mrtvých . Katastrofa ale vedla také k politické krizi, díky níž vznikl nezávislý Bangladéš.
12. 11. 2020|

Amphan si vzal s sebou auta, domy i lidské životy. Silný cyklon zasáhl Indii a Bangladéš

Přírodní živel, který zasáhl Indii a Bangladéš, nabral sílu nad Bengálským zálivem. Překážkou pro něj nebyly stromy, auta ani domy. Na svědomí má desítky obětí. Dle agenturních vyjádření šlo o jednu z nejsilnějších bouří za posledních 20 let. Voda během 45 minut zatopila ulice i domy. Stovky vesnic se ocitly pod vodou vlivem zvýšené hladiny v zálivu a poryvy větru dosahovaly rychlostí kolem 170 kilometrů za hodinu.
22. 5. 2020|

Indie a Bangladéš sčítají škody po supercyklonu Amphan. Zemřelo nejméně 84 lidí

Nejméně 84 obětí si dosud vyžádal supercyklon Amphan, který se přehnal nad východní Indií a Bangladéšem. S odvoláním na úřady obou jihoasijských zemí o tom informovala agentura AP. Čtrnáctimilionová aglomerace Kalkaty je bez elektřiny, ulice i letiště jsou zatopeny.
21. 5. 2020Aktualizováno21. 5. 2020, 13:32|

Supercyklon Amphan zasáhl pevninu. Miliony lidí kvůli němu zamířily do bezpečí

Nejméně čtrnáct lidí zabil supercyklon Amphan, který se ve středu přehnal přes východní Indii a Bangladéš s rychlostí větru až 190 kilometrů za hodinu. Podle odborníků jde možná o nejsilnější cyklon v oblasti od roku 2007. V Indii a Bangladéši byly evakuovány asi tři miliony lidí. Bouře zničila stovky domů v nízko položených oblastech blízko pobřeží; podle agentury Reuters je zatím ale brzy na zhodnocení škod.
20. 5. 2020Aktualizováno20. 5. 2020, 21:34|

Indii a Bangladéš zasáhne mohutný cyklon, evakuováno má být přes milion lidí

V Bengálském zálivu se vytvořil cyklon Amphan, který nyní míří k oblasti hranice Bangladéše a Indie. Podle stanice BBC zde může jít o nejsilnější bouři od roku 1999, kdy zemřelo přes devět tisíc lidí. Jak Indie, tak i Bangladéš se v současné době potýkají s epidemií koronaviru a úder cyklonu by mohl způsobit mimořádné problémy.
18. 5. 2020Aktualizováno18. 5. 2020, 17:33|

Vymřením je ohroženo mnohem víc žraloků, než si vědci mysleli. Asie má chuť na jejich ploutve

Lidská touha po kulinárních zážitcích vede k vymírání žraloků mako i dalších známých velkých druhů žraloků. Uvádí to nová zpráva  Shark Specialist Group při Mezinárodním svazu ochrany přírody. Přírodovědci vyhodnocovali stav 58 žraločích druhů, 17 z nich podle zprávy hrozí vymření.
25. 3. 2019|