TÉMA

Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin

Konference odmítla rozvolnění pravidel obchodu se slonovinou. Rozhodla i o lepší ochraně pěti set druhů

Konference v Panamě dojednala zpřísnění ochrany více než pěti stovek ohrožených druhů, lépe chráněni budou i žraloci a tropické dřeviny. Shodly se na tom signatářské země Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Podařilo se také zamítnout návrh, který by mohl vést ke znovunastartování obchodu se slonovinou nebo rohy nosorožců.
29. 11. 2022|

Znovuotevřené hranice nahrávají pašerákům vzácných druhů, případů přibývá

Znovuotevření hranic po covidových restrikcích má i odvrácenou stránku – opět kvete pašování vzácných rostlin a živočichů pod ochranou úmluvy CITES. Jen na pražském letišti zaznamenali celníci do konce srpna 59 případů, což je stejně jako za celý loňský rok.
23. 9. 2022|

Čeští turisté si chtěli z cest přivézt kostry ještěrů nebo mořské koníky. Celníci překazili i pašování rarohů do Emirátů

Od začátku roku do konce prázdnin přišli celníci na pražském Letišti Václava Havla na 37 pokusů přivézt do Česka nepovolené suvenýry. Nejčastěji se jednalo o léčebné přípravky, korály nebo motýly, našla se ale i kostra leguána, sušený mořský koník nebo kůže kozorožce. Naopak z Česka do Spojených arabských emirátů se cestující pokusili vyvézt čtyři dravé ptáky. Česká televize to zjistila od Celního úřadu Praha Ruzyně. Zabavených suvenýrů i udělených pokut bylo letos méně než loni i v posledním roce před pandemií.
12. 9. 2021|

V Česku se bude zkoumat DNA tygrů z celého světa. Má to odhalit jejich pašování

V České republice se budou analyzovat vzorky DNA tygrů. Prosadila to česká delegace na konferenci Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) v Ženevě.
14. 9. 2019|

Dva medvědi z Ruska zabavení na pražském letišti jedou bručet do Českého Krumlova

Medvědi z Ruska, které na konci září 2017 zabavili na letišti v Praze kvůli chybějícímu dovoznímu povolení, se přestěhovali do Medvědária v Českém Krumlově. Dvouleté šelmy, medvědice Máša a medvěd Arno, našli dočasný domov nejdříve v pražské zoo a od konce října loňského roku žili v Zoo Olomouc. Dovozci potřebné dokumenty stále nedodali, a medvědi tak připadli do majetku státu.
25. 7. 2019|

Korály nebo pižmo, nejčastější ilegální suvenýry z cest. Za pašování hrozí pokuta až 1,5 milionu

Už v 21 případech letos celníci na ruzyňském letišti zabavovali nelegální zvířecí suvenýry. Loni jich bylo 134. Nejčastěji si lidé z dovolených přivážejí mořské korály nebo produkty čínské medicíny obsahující pižmo. Většinou jde o nevědomost cestovatelů, za pašování přitom hrozí pokuta až 1,5 milionu korun. ČT to řekla mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně Šárka Miškovská.
18. 6. 2019|

Osmnáct kilo malých úhořů. Celníci zveřejnili případ pašeračky mířící do Vietnamu

Žena původem z Malajsie chtěla z Prahy do Hanoje propašovat osmnáct kilogramů úhořích mláďat. Celníci ji zadrželi 5. ledna a vsadili do vazby, o případu informovali ve čtvrtek spolu s inspekcí a ministerstvem životního prostředí. Úhoři patří k nejpašovanějším zvířatům světa a jedná se o první případ svého druhu, který se v Česku podařilo zachytit.
30. 5. 2019|