TÉMA

Svitávka

Začaly práce na hlavním tahu z Brna do Svitav. Řidiči se zdrží i půl hodiny

S dopravním omezením musejí počítat řidiči, kteří v těchto dnech pojedou na trase Brno– Svitavy. V Lažanech na Blanensku začali silničáři opravovat povrch silnice I/43. Provoz tam řídí semafor, často se tam tak tvoří kolony aut. Práce v Lažanech mají trvat necelý týden. Silnicí denně projede i dvacet tisíc aut. V budoucnu by měla obcím v regionu pomoci nová čtyřproudá silnice.
19. 6. 2023|

Policie obvinila muže z dvojnásobné vraždy ve Svitávce. Hrozí mu i výjimečný trest

Policie obvinila muže podezřelého z násilného trestného činu ve Svitávce na Blanensku z dvojnásobné vraždy. Hrozí mu 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Na policejním webu o tom informoval mluvčí Pavel Šváb. Muž se podle něj k činu motivovanému osobními vztahy doznal. Dva mrtvé našli policisté ve Svitávce ve středu ráno. Následně požádali o pomoc veřejnost při pátrání po pravděpodobném pachateli. Podezřelého sedmačtyřicetiletého muže se podařilo dopadnout v podvečer díky všímavému svědkovi.
13. 4. 2023|

Policisté zadrželi ozbrojeného muže, pátrali po něm kvůli smrti dvou lidí na Blanensku

Jihomoravští policisté ve středu večer zadrželi muže podezřelého z vraždy dvou lidí ve Svitávce na Blanensku. Jejich smrt policie prověřuje od rána, pátrala i po Pavlu K., který byl ozbrojený a mohl být nebezpečný. Díky pomoci veřejnosti ho policisté zajistili u Šebetova.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 19:54|

Sever Čech zasáhly bouřky a vytopily několik obcí. Přesunuly se na východ

Sever Čech zasáhl o víkendu intenzivní déšť, některé toky se dostaly až na třetí povodňový stupeň. V Kunraticích u Cvikova voda zatopila polovinu domů. Hasiči zasahovali na řadě míst v Ústeckém a Libereckém kraji, kde pomáhali s odčerpáváním vody. Intenzivní deště zvedly také hladiny Šporky a Dobranovského potoka na Českolipsku, hasiči museli evakuovat obyvatele v Písečné a Dobranově u České Lípy. Na řece Bělé na Jesenicku už neplatí žádný ze stupňů povodňové aktivity, stejně je tomu na řece Úpě v Trutnově.
18. 7. 2021Aktualizováno18. 7. 2021, 21:03|

Bydlení pro handicapované, kvůli kterému vznikla petice, v Náměšti na Hané zřejmě postaví

Zástupci radnice z Náměště na Hané a představitelé Olomouckého kraje se i přes dosavadní kontroverzi dohodli, že se ve městě přeci jen bude stavět bydlení pro dvanáct lidí s mentálním a fyzickým handicapem. Bydlení ale vznikne jinde, než plánovalo hejtmanství. Petici proti jeho původnímu plánu podepsalo přes 650 obyvatel městyse.
14. 1. 2020|

Klienti Paprsku se dočkali chráněného bydlení. Obyvatelům Boskovic a Benešova na rozdíl od Svitávky nevadí

Dvanáct lidí s mentálním postižením začalo žít v novém chráněném bydlení v Benešově a Boskovicích na Blanensku. Původně měli bydlet v nedaleké Svitávce. Tam se ale proti soužití s nimi postavila v petici část místních obyvatel. Vedení Jihomoravského kraje tak muselo hledat novou lokalitu.
7. 1. 2020|
Video

Billie Eilish, atentát na Heydricha ve 3D nebo mostecká Severka. Nejsledovanější letošní videa na webu ČT24

Emotivní reportáže, nečekané situace při natáčení, unikátní rozhovory či amatérské záběry. Jaká videa patřila na webu ČT24 v roce 2019 k nejsledovanějším? Zaujala například oprava vlaku Slovenská strela, rekonstrukce útoku na zastupujícího říšského protektora, ale i neobvyklá videa z přírody – jako například souboj kance s medvědem.
31. 12. 2019|

Proti ubytování handicapovaných vznikla petice, v Náměšti je teď ve hře nová adresa

Na 650 podpisů je pod peticí proti stavbě nového bydlení pro lidi s mentálním a fyzickým postižením v Náměšti na Hané na Olomoucku. Dvanáct handicapovaných tam chce přemístit Olomoucký kraj z Litovelska, kde v jednom zařízení žije skoro sto lidí. Petici podpořilo i zastupitelstvo.
13. 12. 2019|

Dálnice nebo silnice první třídy. V roce 2025 se možná začne stavět úsek tahu 43 z Bořitova do Svitávky

Pokud vyjde optimistická varianta, tah z Bořitova do Svitávky by se mohl začít stavět už v roce 2025. Není jasné, zda střední část komunikace číslo 43 bude dálnicí, nebo silnicí první třídy. I tak by se podle ředitele brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radima Fialy mělo v úseku jezdit 130 kilometrů v hodině. Stávající silnice bude ještě nejméně deset let přetížená, ŘSD proto chystá na několika místech její stavební úpravy.
1. 8. 2019|

Zlínští se bouří proti rehabilitačním bytům pro duševně nemocné

Ve Zlíně vznikla petice proti výstavbě bytů sociální rehabilitace, které mají vzniknout v městské části Letná. Žít by v nich měli lidé s duševní nemocí. Upozornil na to Český rozhlas, podle kterého je na petici již 500 podpisů.
12. 4. 2019|
168 HODIN

Stud za sousedy. Svitávku dělí spor o ubytování lidí s handicapem

Někteří obyvatelé Svitávky těžce nesou postoje svých sousedů odmítajících stavbu chráněného bydlení pro 12 lidí s mentálním handicapem. Jejich obavy považují za nepodložené a některé jejich výroky na veřejném projednávání tématu za sobecké nebo „hnusné“. Někteří odpůrci projektu změnili názor s tím, že neměli dost informací, jiní si stojí za svým. Reakce ve Svitávce zjišťoval Jan Novák z pořadu 168 hodin. Vydal se také do nedalekého Klepačova, kde podobné zařízení funguje.
25. 3. 2019|