TÉMA

Tampere

Skandinávie má podle evropské agentury nejčistší ovzduší. Nejhůře skončila v žebříčku polská města

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) sestavila žebříček čistoty ovzduší v evropských městech. Pracuje v něm s průměrnou koncentrací jemných prachových částic v minulých dvou kalendářních letech. V žebříčku je 323 míst starého kontinentu. Všechna sledovaná česká sídla se umístila ve druhé polovině žebříčku, například Praha je na 203. příčce těsně za Vídní, s koncentrací 12,4 mikrogramu jemných částic na metr krychlový. Nejčistší jsou skandinávská města, nejhůře si naopak vedla ta polská.
17. 6. 2021|

Finsko bude mít zřejmě nejmladší premiérku světa. Do čela vlády míří 34letá Sanna Marinová

Do vedení finské vlády se potřetí v historii postaví žena. Sociálnědemokratická strana Finska zvolila jako svého kandidáta do čela kabinetu dosavadní ministryni dopravy a komunikací Sannu Marinovou. Ta se tak ve svých 34 letech pravděpodobně stane současnou nejmladší premiérkou ve světě. Finský prezident Sauli Niinistö by novou vládu mohl jmenovat příští týden.
9. 12. 2019|

Na předvolebním mítinku finského ministra zadržela policie muže. Chtěl mě udeřit, tvrdí politik

Finská policie zadržela při předvolebním mítinku muže, který se pokusil napadnout ministra zahraničí Tima Soinia. Politik, který reprezentuje novou konzervativní stranu Modrá reforma, vyvázl bez úhony. Útočník měl na košili logo krajně pravicové protiimigrační skupiny Odinovi vojáci.
24. 3. 2019|