TÉMA

Pavel Kysilka

Vznik samostatných republik přežila společná koruna jen krátce

Společná československá měna sice přežila vznik dvou samostatných republik, ale jen o necelých šest týdnů. O měnové odluce se v odborných kruzích diskutovalo už na sklonku roku 1992, konec československé měnové unie přišel 8. února 1993, kdy vznikly koruna česká a slovenská koruna. Pro odlišení hotovosti sáhly obě země ke kolkování bankovek, zatímco u mincí – nejvyšší hodnotu měla nepříliš rozšířená kovová desetikoruna – tento problém nikdo neřešil.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 23:09|

Rada ČT má nového předsedu. Hrozí podle ní omezení vysílání i propouštění

Českou televizi čeká od roku 2024 omezování výroby a vysílání a propouštění zaměstnanců, pokud se do té doby nezvýší koncesionářský poplatek ze stávajících 135 korun. Letos přijatá úsporná opatření nebudou po roce 2024 pro stávající rozsah činností stačit. Při projednávání aktualizace dlouhodobých plánů na roky 2023 až 2027 se na tom usnesla Rada ČT. Ta si také zvolila novým předsedou bývalého šéfredaktora zpravodajství Karla Nováka.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 17:06|

Dozorčí rada Českých drah bude zpola nová, předsedou se má stát ekonom Zámečník

V dozorčí radě Českých drah mají nově usednout Jiří Minka, Petr Šlegr a Miroslav Zámečník. Ekonom Zámečník se má stát i jejím novým předsedou. Informace webů Zdopravy.cz a Seznam Zprávy potvrdil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
9. 2. 2022|

Kysilka skončí v čele dozorčí rady Českých drah, nástupce vybere nový ministr

Ekonom Pavel Kysilka skončí na vlastní žádost ke konci roku v čele dozorčí rady Českých drah. O jeho nástupci v kontrolním orgánu státního dopravce rozhodne nový šéf resortu dopravy, uvedl současný ministr v demisi Karel Havlíček (ANO). Informoval o tom server Lidovky.cz. Předsedou dozorčí rady byl Kysilka víc než dva roky.
8. 12. 2021|

Sazby rostou z nízké úrovně a spíš se blíží normálu, hájí své rozhodnutí členové bankovní rady

Nejhorší, co může inflace způsobit, podle bankéřů centrální banky je, že si na ni lidé zvyknou. Takovou obavou hájí členové bankovní rady České národní banky rozhodnutí velmi výrazně zvýšit sazby. Ta základní úroková vzrostla na 2,75 procenta. Zároveň poukazují, že sazby stoupají z velmi nízké úrovně a spíše než nebývalým výšinám se blíží standardu. Zástupci ČNB byli hosty Interview ČT24 a Byznysu ČT24 Speciál.
5. 11. 2021|

Projekt Smíchov City se těší uznání. Pochyby však vyvolává cena, za kterou developer koupil od Českých drah pozemky

Developerský projekt Smíchov City se těší už před svým zrodem uznání odborné i laické veřejnosti. Na zanedbaném a nevyužitém prostoru v oblasti nádraží vyroste moderní čtvrť s byty, obchody, parky a pěšími zónami. Na počátku projektu stál prodej pozemků státních Českých drah developerovi Luďku Sekyrovi. Podle odborníků byly však pozemky prodány výrazně pod cenou. Dráhy tvrdí, že cenu stanovily na základě posudků, které však odmítají zveřejnit. Tématu se věnovali Reportéři ČT.
18. 5. 2021|

Novým předsedou Rady ČT se stal novinář Pavel Matocha

Novým předsedou Rady České televize byl zvolen dosavadní místopředseda, novinář Pavel Matocha. Neměl protikandidáta. Nahradí René Kühna, který v listopadu rezignoval po odvolání dozorčí komise rady.
16. 12. 2020Aktualizováno16. 12. 2020, 16:23|

Bednárik je novým šéfem Českých drah, nahradil Nebeského

Novým předsedou představenstva Českých drah se stal Ivan Bednárik, který dosud vedl dceřiné ČD Cargo. Ve funkci nahradí Václava Nebeského, jenž se přesune na pozici místopředsedy představenstva. Ve vedení podniku pak úplně končí dosavadní náměstek generálního ředitele ČD Patrik Horný. Rozhodla o tom dozorčí rada podniku, oznámila společnost. Bednárik by měl převzít i pozici generálního ředitele ČD. Změny by podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) měly podnik posílit v době krize.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 16:05|

Václava Nebeského by na postu šéfa Českých drah mohl vystřídat Ivan Bednárik

Šéf ČD Cargo Ivan Bednárik dostal nabídku na post předsedy představenstva Českých drah, oslovil jej šéf dozorčí rady společnosti Pavel Kysilka. V čele státního dopravce by Bednárik mohl nahradit Václava Nebeského, kterému chce Kysilka nabídnout v představenstvu post místopředsedy. Kysilka to v pátek uvedl ve svém stanovisku k aktuálnímu dění ve společnosti. O změnách ve vedení podniku bude rozhodovat dozorčí rada v příštím týdnu.
27. 11. 2020|

Rada ČT zvolila novou pětičlennou dozorčí komisi

Rada České televize (ČT) ve středu zvolila novou pětičlennou dozorčí komisi. Zasednou v ní Michal Petrman, Petr Juchelka, Jan Lamser, Eva Hubková a Zuzana Prokopcová. Rada vybírala z 12 kandidátů, které během veřejného zasedání blíže nepředstavila. Dosavadních pět členů poradního orgánu rada kvůli vážným výhradám odvolala před dvěma týdny.
25. 11. 2020Aktualizováno25. 11. 2020, 19:38|

Národní fond rozvoje získal licenci od České národní banky

Národní fond rozvoje získal licenci od ČNB, vyplývá ze zjištění České televize, a může tak zahájit činnost. Banky do něj vloží sedm miliard korun. Fond bude sloužit k financování investičních projektů na podporu sociálního a ekonomického rozvoje země a peníze by tak mohly jít například na výstavby silnic, škol, nemocnic či do energetických projektů. Fond spravuje Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB).
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 11:55|
Události komentáře

Novinář Sůra: Konkurz na šéfa ČD byl ušit na míru. Dozorčí radě věřím, oponuje Feranec

O tom, že novým předsedou představenstva Českých drah (ČD) se stane dosavadní politický náměstek ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Václav Nebeský, bylo rozhodnuto už v červnu. Na dozorčí radu, která ho vybrala, byl vyvinut silný tlak, proto upravila podmínky výběrového řízení, aby je Nebeský splnil. V Událostech, komentářích to řekl novinář serveru zdopravy.cz Jan Sůra. Člen sněmovního podvýboru pro dopravu Milan Feranec (ANO), který dřív působil jako předseda dozorčí rady ČD, ale nevidí důvod renomovaným odborníkům v současné radě nevěřit.
28. 9. 2019|

Předsedou dozorčí rady Českých drah se stal Pavel Kysilka

Dozorčí radu Českých drah nově vede ekonom Pavel Kysilka. Do funkce ho zvolili ostatní členové rady, informoval mluvčí státního dopravce Radek Joklík. Kysilka ve funkci nahradil akademika Karla Pospíšila, který kandiduje do představenstva firmy. Jedním z prvních úkolů dozorčí rady pod vedením Kysilky bude v příštím týdnu volba členů představenstva skupiny.
19. 9. 2019|

Ekonom Pavel Kysilka se stal členem dozorčí rady Českých drah

Ekonom Pavel Kysilka se stal členem dozorčí rady Českých drah. Bývalý viceguvernér České národní banky a někdejší generální ředitel České spořitelny nahradil dosavadního předsedu Karla Pospíšila, který kandiduje do představenstva firmy a z rady byl proto odvolán. Rozhodl o tom řídicí výbor společnosti, který zastupuje ministerstvo dopravy.
10. 9. 2019Aktualizováno10. 9. 2019, 14:33|

Jako šéfa dozorčí rady Českých drah doporučil Kremlík bývalého viceguvernéra ČNB Kysilku

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) doporučil na post předsedy dozorčí rady Českých drah (ČD) bývalého viceguvernéra České národní banky a někdejšího generálního ředitele České spořitelny Pavla Kysilku. Dosavadním šéfem rady je akademik Karel Pospíšil. O předsedovi i dalších členech rady rozhoduje Řídicí výbor ČD, který zastupuje ministerstvo dopravy.
4. 9. 2019Aktualizováno4. 9. 2019, 16:20|
OVM

Krize na obzoru? Spíše politická než ekonomická a politici ji mohou odvrátit, soudí ekonomové

Krize nejspíše bezprostředně nehrozí, ovšem případné ochlazení ekonomiky má pozadí více politické než ekonomické. Shodli se na tom ekonomové při debatě v Otázkách Václava Moravce. Podle Lukáše Kovandy by se vyhlídky výrazně zlepšily, kdyby skončily euro-americké obchodní rozmíšky a kdyby se podařilo hladce provést brexit.
24. 3. 2019|