TÉMA

Porucha

Provoz vlaků mezi Řevnicemi a Karlštejnem stál několik hodin, padající sloup zabil dělníka

Pád sloupu vysokého napětí na trakční vedení zastavil ve středu po poledni na přibližně pět hodin provoz na trati Praha–Beroun v úseku mezi Zadní Třebaní a Řevnicemi. České dráhy původně odhadovaly, že omezení potrvá až do 20:00. Dopravce zároveň zajistil náhradní autobusy. Omezení se týkalo Západních a Bavorských expresů, rychlíků Berounka a osobních vlaků linky S7. Podle mluvčí policie Michaely Richterové zemřel po pádu sloupu u Zadní Třebaně dělník, dva další jsou zranění.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 18:04|

Samoobslužné pokladny v Česku přibývají, jinde v Evropě je ale ruší

Velká Británie i Spojené státy se odklánějí od samoobslužných pokladen. Některé řetězce je ruší kvůli většímu počtu krádeží a poruchovosti. V Česku je naopak čím dál víc prodejen instaluje.
5. 2. 2024|

Ledová kra poškodila lipenský přívoz na Českokrumlovsku. Opravy mohou trvat týden

Lipenský přívoz v Horní Plané na Českokrumlovsku stojí kvůli poruše. Loď, která tam jako jediná během zimy vozí auta a lidi na druhý břeh, totiž poškodil led. Hasiči a převozníci ji museli vytáhnout z vody, aby zjistili přesnou příčinu problému.
29. 1. 2024|

Za poruchu letadla, jemuž odpadla část trupu, zřejmě může Boeing. V USA dostal zákaz rozšířit výrobu

Už tento týden by se mohla vrátit do provozu letadla Boeing 737 MAX 9. Americké úřady nařídily jejich důslednou kontrolu po nehodě, kdy za letu odpadla část trupu. Podle deníku The Seattle Times, který se odvolává na zdroj přímo z americké firmy, přitom za závadu může samotný výrobce. V konstrukci totiž chyběly potřebné matice a část byla špatně přimontovaná.
25. 1. 2024|

Jihovýchod Prahy byl od rána bez tepla, dodávky se podařilo obnovit do večera

Před sedmou hodinou večer se podařilo obnovit dodávky tepla a teplé vody do většiny domácností, které se musely ve čtvrtek obejít bez nich. Výpadek postihl jedenáct tisíc domácností na jihovýchodě Prahy, podle Pražské teplárenské to bylo kvůli poruše teplovodu v Michli. Původní odhad firmy hovořil o tom, že opravy potrvají až do deseti hodin večer.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 19:20|

Provoz na Ruzyni komplikovala mlha a závada techniky, některé lety nabraly zpoždění

Kvůli husté mlze a poruše na meteorologické stanici na pražském letišti Václava Havla muselo v sobotu od nočních hodin letět 21 letadel odklonem, devět linek dopravci zrušili. Za celý den by za běžných okolností na ruzyňském letišti přistálo 136 letů. Situace se stabilizovala odpoledne, kdy počasí umožnilo letadlům usedat na ranvej. Některé spoje ale mají zpoždění, oznámila vpodvečer mluvčí letiště Klára Divíšková.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 18:34|

Hoří, hlásí chybně protipožární systém v domově pro seniory v Žacléři. Hasiče tam vyhnal už sedmnáctkrát

Od srpna už přišlo v Trutnově do hasičské zbrojnice sedmnáct požárních poplachů z nového domova pro seniory v Žacléři. Už se ví, že to je kvůli závadě protipožárního systému. Potíž je, že technici ani přivolaní experti zatím nezjistili, kde je v systému chyba.
26. 10. 2023|

Studentům s handicapem vycházejí univerzity vstříc. Učí se to samé, jen jinou cestou

Kvůli fyzickému handicapu, psychickým potížím nebo poruchám učení potřebuje zhruba 220 posluchačů Ostravské univerzity upravit podmínky ke studiu. Škola potřebuje přesně vědět, jaké problémy studentům komplikují vzdělávání. Může jít o zrakové či sluchové postižení, autismus nebo pohybové handicapy. Univerzita může po domluvě vhodně uzpůsobit už přijímací zkoušky.
5. 10. 2023|

Na školní děti vytekla v městském autobusu v Plzni chladicí kapalina. Zdravotníci jich šestnáct ošetřili

Záchranáři ošetřili ráno v Plzni šestnáct dětí, které potřísnila chladicí kapalina. Vytekla na ně v městském autobusu, kterým jely do školy. O incidentu informovala plzeňská záchranná služba, únik kapaliny potvrdily i dopravní podniky. Incidentem se zabývá i policie.
4. 10. 2023|

Porucha trakčního vedení komplikuje u Prahy provoz vlaků

Porucha trakčního vedení komplikuje u Prahy provoz více než stovky vlaků včetně mezinárodních spojů. Několik osobních vlaků na trati Praha – Kralupy nad Vltavou vůbec nevyjelo. Porucha nastala ve čtvrtek pozdě večer v úseku Libčice nad Vltavou – Roztoky u Prahy. V noci na pátek byl sice obnoven provoz po jedné koleji, vlaky ale stále nabírají zpoždění. Na svém webu o tom informovaly České dráhy (ČD) a Pražská integrovaná doprava (PID). Oprava bude pravděpodobně trvat až do soboty.
14. 7. 2023Aktualizováno14. 7. 2023, 20:16|

Porucha trakčního vedení komplikovala dopoledne provoz vlaků mezi Prahou a Berounem

Porucha trakčního vedení v úseku mezi stanicemi Dobřichovice a Praha-Radotín komplikovala dopoledne provoz vlaků mezi Prahou a Berounem. Vlaky jezdily od noci zhruba po jedné traťové koleji. Některé osobní vlaky linky S7 mezi pražským hlavním nádražím a Řevnicemi, případně Radotínem a Berounem, České dráhy zrušily, dálkové spoje nabíraly zpoždění. Po půl jedenácté Správa železnic opravné práce dokončila.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 11:34|

Situace na britských letištích se po znovuzprovoznění elektronických bran vrátila k normálu

Kvůli selhání elektronických bran, které urychlují pasovou kontrolu, se v sobotu na britských letištích tvořily dlouhé fronty. Po příletu se tak cestující museli připravit až na několikahodinové čekání. Večer se ale podařilo problémy vyřešit, brány jsou opět funkční a provoz na letištích se vrátil k normálu, oznámilo na Twitteru britské ministerstvo vnitra.
27. 5. 2023Aktualizováno27. 5. 2023, 21:18|

Kvůli poruše trakčního vedení mezi Chomutovem a Mostem jezdí vlaky jen po jedné koleji

Porucha trakčního vedení zastavila v pátek ráno provoz vlaků mezi Chomutovem a Mostem. Omezení se dotklo spěšných vlaků, rychlíků i osobních vlaků. Mluvčí Správy železnic (SŽ) Nela Friebová řekla, že vlak najel do prověšeného trakčního vedení, které způsobilo zřejmě prasknutí izolátoru. V tuto chvíli už vlaky jezdí po jedné koleji, kdy se podaří zprovoznit také druhou, zatím není jasné. Podle Českých drah (ČD) nahrazují odřeknuté spoje autobusy. Porucha trakčního vedení na pražském hlavním nádraží také v pátek komplikovala provoz na trati z Prahy na Beroun a Benešov.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 20:23|

Tisíce vozů automobilky Škoda hlásí problémy s Travel Assistantem. Automobilka závadu přiznává

Majitelé nových modelů Škoda bojují s nedostupným Travel Assistantem. Systém, který zajišťuje například funkci udržení vozu v jízdním pruhu nebo adaptivní tempomat, může podle zkušeností řady majitelů opakovaně hlásit chybu. Podle vyjádření Škoda Auto se problém dotýká tisíců vozů vyrobených v letech 2020 a 2021. Zákazníkům proto výrobce doporučuje návštěvu autorizovaného servisu a bezplatnou výměnu volantu.
16. 2. 2023|

Přes sto bytů v Táboře promrzá, teplovod je poškozen. Radnice obyvatelům radí, ať jdou ke známým

Přes sto bytů v Táboře, kde žijí čtyři stovky lidí, prochládá. Teplo přestalo proudit kvůli havárii teplovodu. Podle táborské radnice jej poškodily silné mrazy. Oprava zatím nezačala, technici hledají místo závady. Podle starosty Štěpána Pavlíka (Tábor 2020) práce komplikuje špatně přístupný terén.
14. 12. 2022|

Nesvítí vůbec, nebo poblikává. Nové osvětlení v centru Brna má potíže

Nové girlandy v centru Brna nefungují správně. Aktuálně mají zobrazovat padající sněhové vločky, ne na všech těchto zařízeních je to ale vidět. Některé girlandy nesvítí vůbec, jiné třeba problikávají. Podle autorů a provozovatelů je to tím, že jsou zatím ve zkušebním provozu. Přiznávají potíže se signálem i s technologií.
1. 12. 2022|

Severní větev ropovodu Družba je v provozu. Vyšetřování poruchy pokračuje

Severní větev ropovodu Družba, která byla tento týden poškozena, je znovu plně v provozu, uvedl polský provozovatel ropovodů PERN na svých internetových stránkách. Vyšetřování poruchy nadále pokračuje, společnost ale už dříve uvedla, že šlo pravděpodobně o únavu materiálu.
15. 10. 2022|

Nové armádní Toyoty musí hromadně do servisu, na vině jsou vstřikovače a filtry pevných částic

Za potížemi terénních automobilů Toyota Hilux v české armádě jsou především problémy se vstřikovači a filtry pevných částic. Řekl to mluvčí dodavatelské firmy Glomex MS Jaroslav Major. Dodal, že příčinou je vadná série z Jihoafrické republiky. Problémy se objevily asi u 170 vozidel, tento týden armáda dostane tisící vozidlo. V české armádě Toyoty Hilux nahrazují letitá vozidla UAZ a Land Rover.
11. 10. 2022|

Porucha trakčního vedení omezuje vlaky na trati mezi Chebem a Chomutovem

Rozsáhlá porucha trakčního vedení ve stanici Dasnice na Sokolovsku zastavila provoz vlaků na železniční trati mezi Chebem a Chomutovem v úseku Kynšperk nad Ohří – Citice. České dráhy zajišťují náhradní autobusovou dopravu.
1. 9. 2022|

Raketa po pondělním neúspěchu vzlétne k Měsíci v sobotu, oznámila NASA

Americká vesmírná agentura NASA oznámila, že se v sobotu nejspíše pokusí o nový start rakety Space Launch System (SLS) na Měsíc, uvedla agentura AP. Pondělní zahájení bezpilotní mise Artemis selhalo kvůli technickým potížím. Původně NASA uváděla, že se odložený start bude moci uskutečnit v pátek nebo v pondělí.
31. 8. 2022|

Porucha v tunelu uvěznila cestující na pět hodin pod Lamanšským průlivem

Nepříjemné dobrodružství zažili cestující mezi Francií a Velkou Británií, když se v tunelu pod Lamanšským průlivem v úterý odpoledne porouchal autovlak. Na povrch se dostali až po pěti hodinách. V Calais se mezitím tvořily fronty aut čekajících na další spoje. Provoz se podařilo obnovit až ve středu ráno.
24. 8. 2022|

Porucha zastavila trať přes Vysočinu, mezistátní vlaky proto objížděly i Brno

Vlakem lze opět dojet z Prahy do Brna. Část pondělí byly mezistátní vlaky, které pokračují do Vídně či Budapešti, odkloněny přes Olomouc a do Brna vůbec nezajížděly. Přímá trať přes Vysočinu byla uzavřena kvůli spadlému stromu, který poničil troleje. Provoz byl podle Českých drah plně obnovený před čtvrtou odpoledne.
27. 6. 2022Aktualizováno27. 6. 2022, 13:57|

Vlaky na Zlínsku kvůli poruše na trati stále nabírají zpoždění. Opravy mohou trvat týdny

Kvůli závadě na trakčním vedení některé vlaky na Zlínsku nabírají zpoždění. Za zkrat a stržení vedení může úterní pochybení nákladního dopravce, který nerespektoval návěstidlo. Na trati mezi Napajedly a Tlumačovem je podle mluvčího Správy železnic (SŽ) Dušana Gavendy od čtvrtečního rána obnovený dvoukolejný provoz. Kvůli poškození zabezpečovacího zařízení je však doprava omezená a vlaky se mohou při průjezdu zpozdit i v řádu desítek minut. Nefungují i některé přejezdy.
9. 6. 2022|

Do Česka se vrací méně lososů. Důvodem je porouchaný přechod u Hamburku

Sto tisíc malých lososů se každý rok vypouští do řek v národním parku České Švýcarsko. Zpátky rozmnožit se jich však ze Severního moře vrací jenom zlomek, momentálně i kvůli poničenému rybímu přechodu u Hamburku, který je největší na řece Labi. Ročně přes něj přeplulo na půl milionu ryb. Nefungují žlaby, které ryby navádějí. Migrovat sice mohou, ovšem cestu hledají mnohem obtížněji. Problém se nyní v Německu řeší i na vládní úrovni.
3. 2. 2022|