TÉMA

Teplárna

Dekarbonizace plzeňské teplárny pokračuje, ale bude dražší. Opozice chce vysvětlení

Plzeňská teplárna je o krok blíž dekarbonizaci. Dlouho plánovaný úplný odklon od hnědého uhlí umožní i nově modernizovaná turbína. Cenový odhad ale vzrostl z původních čtyř miliard na sedm. Opoziční zastupitelé si stěžují, že vedení města není schopné zdražení vysvětlit. Podle generálního ředitele je projekt transparentní a projde veřejnou soutěží.
před 9 h hodinami|

Teplo má příští rok podražit. Ceny zvyšují hlavně uhelné teplárny

Letošní topná sezona se zatím vymyká. Začala velmi pozdě, až v polovině října, a navíc domácnosti šetří. Ve třetím čtvrtletí se tak snížila spotřeba tepla meziročně skoro o čtvrtinu. Na dálkové vytápění jsou v Česku napojeny skoro dvě pětiny domácností. Většině z nich teplo od příštího roku zdraží. Ceny zvyšují hlavně uhelné teplárny. Ty plynové mají naopak prostor pro zlevnění.
21. 12. 2023|

Teplárny možná 17 miliard nedostanou. Ceny energií klesají, tvrdí Bartoš. Podle Dostálové by vláda měla slib splnit

Po zdražení elektřiny by se lidé v Česku mohli v příštím roce dočkat i zdražení tepla. Už ve středu má vláda rozhodovat o tom, že nedá 17 miliard korun, které měly kompenzovat ceny tepla. Tyto peníze přitom loni slíbila. Podpora měla jít přes teplárny tuzemským domácnostem. Podle vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) už ceny energií klesají, řekl to v Otázkách Václava Moravce. Místopředsedkyně sněmovny a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) si myslí, že závazek pro teplárny by se měl přesto dodržet.
8. 10. 2023|

Česko je podle ministerstva na zimu připravené. Některé teplárny ale možná zvýší ceny

Řada dodavatelů energií již představila nové nabídky s nižšími cenami, pohybující se pod vládou stanoveným stropem. Dle resortu průmyslu je Česko na zimu připravené. Přispívá k tomu i stav tuzemských zásobníků, plné jsou z více než 97 procent. Ministerstvo také předpokládá, že lidé budou energiemi i nadále šetřit. Sezona by pak měla být levnější než ta minulá. Otázkou je ale cena centrálního tepla. Je možné, že teplárny využívající uhlí budou zdražovat.
25. 9. 2023|

První etapa výměny parovodu za horkovod v Olomouci je skoro hotová. Pokračovat se bude za rok

Společnost Veolia Energie dokončuje v Olomouci první část rozsáhlé rekonstrukce teplárenského potrubí. Jde o největší výměnu za posledních pět let. Letos dělníci položili čtyři kilometry potrubí, další čtyři kilometry jsou v plánu příští léto. Aktuálně probíhají dokončovací práce první fáze a terénní úpravy, vše by se mělo stihnout do zahájení topné sezony. Rekonstrukce souvisí s přechodem olomoucké teplárny od uhlí na zemní plyn.
4. 9. 2023|

Modernizace tuzemských tepláren bude do roku 2030 stát 180 miliard, tvrdí jejich sdružení

Náklady na modernizaci tuzemských tepláren, jejichž provozovatelé budou muset do roku 2030 nahradit staré technologie spalující uhlí novými zdroji tepla i jeho rozvody, se budou pohybovat kolem 180 miliard korun. Projekty jsou financovány pomocí dotací z modernizačního fondu, teplárny v něm mají k dispozici 87,5 miliardy korun. Na ve středu zahájené dvoudenní konferenci Dny teplárenství a energetiky to v Olomouci řekl předseda Teplárenského sdružení Mirek Topolánek.
26. 4. 2023|

Teplo Břeclav vrátí nakonec lidem na přeplatcích přes patnáct milionů korun

Městská teplárna Teplo Břeclav, která loni na podzim kvůli výpovědi smlouvy ze strany dodavatele plynu pětinásobně zdražila, bude lidem vracet na přeplatcích 15,5 milionu korun. Důvodem je mírná zima, klesající cena plynu i úsporná opatření.
1. 3. 2023|

Ministerstvo rozdělí mezi teplárny 17 miliard, dotace budou muset využít na snížení cen tepla

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) rozdělí mezi tuzemské teplárenské společnosti 17 miliard korun. Dotace budou teplárny muset využít na snížení cen tepelné energie, informovalo v aktuální tiskové zprávě MPO. Program dotací ve středu schválila vláda, notifikovat ho ještě bude muset Evropská komise. Teplárenské sdružení program vítá, jeho přínos se však podle něj ukáže až později.
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 14:13|

Lidé v Břeclavi nakonec zaplatí za teplo méně, než teplárna oznámila. Zálohy sníží

Klientům teplárny Teplo Břeclav v prosinci klesnou zálohy. Důvodem je nižší spotřeba plynu i pokles ceny na spotovém trhu. Od ledna chtějí mít teplárny nového dodavatele, informovaly o tom na stránkách města. Městská firma v říjnu oznámila pětinásobné zvýšení ceny tepla z původních 628 korun za gigajoule na 3030 korun. K němu teplárna přistoupila poté, co její dodavatel NWT ukončil dodávky plynu a skončil v insolvenci. Teplárna nyní nakupuje plyn na spotovém trhu.
16. 11. 2022|

Firma v Rokytnici v Orlických horách obnovila po čtyřech dnech dodávku tepla

Společnost Ekoenergy Moravia v úterý večer po 21:00 obnovila dodávku tepla v Rokytnici v Orlických horách. Dohodla se na tom na jednání s představiteli města. Novinářům to řekl ředitel firmy Luděk Koch. Dohoda platí do 31. prosince letošního roku, dodal. Od soboty byl v obci bez tepla asi tisíc lidí.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 21:58|

Topná sezona začala, některé teplárny zdraží už v příštích měsících

Dva dny po sobě klesla průměrná denní teplota pod třináct stupňů Celsia a v řadě měst začala topná sezona. Letošní topné období je však jiné než to předešlé – doprovází ho dramatický vývoj na trzích s energiemi. Teplárny proto plánují zdražovat, některé už v příštích měsících, jiné až od nového roku.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 21:51|

Dopady sankcí dorazily do Chrastavy. Radnice chce kvůli cenám plynu přestavět teplárnu

Záložní plán kvůli zdražování plynu a jeho nejistým dodávkám z Ruska mají radní v Chrastavě na Liberecku. Plánují přestavět svou centrální kotelnu tak, aby se v případě potřeby dala jednoduše přepnout na spalování lehkých topných olejů. O investici, která přijde městskou kasu zhruba na sedm milionů korun, mají zastupitelé rozhodovat v příštím týdnu.
20. 5. 2022|

Strakonice koupí od firmy Energo teplovod, vyřeší tak spor o teplo

Strakonice koupí teplovod na sídlišti Šumavská. Město tak chce vyřešit vleklý spor o dodávky tepla, který vedla firma Energo, vlastník teplovodu, se strakonickou teplárnou. Teplovod a další zařízení i s pozemky koupí radnice zhruba za 15 milionů korun. Koupi schválilo všech 18 přítomných zastupitelů. Ředitel teplárny Pavel Hřídel, který ve středu končí ve funkci, označil koupi za rizikovou investici a cenu za příliš vysokou.
11. 5. 2022|

Konec podpory plynových kotlů. Na alternativy se ale může čekat i měsíce

Resort životního prostředí mění takzvané kotlíkové dotace i program Nová zelená úsporám. Znamená to konec podpory plynových kotlů. Alternativ je víc, tepelná čerpadla nebo obnovitelné zdroje. Zájem o obě roste, jednak kvůli povinné výměně starých topenišť, ceně energií, ale i kvůli válce na Ukrajině a snaze domácností o větší soběstačnost. Na nový zdroj tepla tak můžou zájemci čekat i měsíce.
11. 4. 2022|

Češi kvůli drahému teplu hledají alternativy. Podle odborníků si teplárny řeknou o více peněz i příští rok

České domácnosti si letos kromě energií připlatí také za teplo. Teplárny, které vyrábějí z uhlí, hlásí zdražení v průměru o dvacet procent. Jenže některé menší teplárny navýšily své ceny ještě výrazněji, lidé tak na zálohách zaplatí o tisíce, někdy i o desítky tisíc víc. Navíc se očekává, že ceny tepla porostou i v příštím roce. Teplárny totiž komodity nakupují dopředu, do cen tepla se to tak promítá až se zpožděním.
19. 2. 2022|

Teplárny Brno zdražují o čtvrtinu, zákazníci si měsíčně připlatí asi 250 korun

Teplárny Brno, které zásobují většinu města, poprvé za deset let zdražují. Od listopadu vzroste cena tepla pro domácnosti z 635 korun za gigajoule včetně DPH na 784 korun za gigajoule. Jde o nárůst přibližně o 25 procent. Podle propočtů tepláren tak zaplatí průměrná domácnost měsíčně o 250 korun více. Vedení společnosti to ve čtvrtek oznámilo na tiskové konferenci.
14. 10. 2021|

Olomouc plánuje přechod na ekologičtější vytápění domácností, Přerov má začít už příští rok

Olomoucká radnice slibuje stabilní cenu za dodávku tepla i čistší ovzduší, a to díky spolupráci mezi městem a firmou Veolia Energie. Radnice vloží do společného podniku městskou rozvodnou síť, francouzský koncern pak chce investovat do nových kotlů v olomoucké teplárně. Spolupráce má urychlit cestu k ekologičtějšímu vytápění domácností.
14. 7. 2021|

Strakonická teplárna obnoví dodávky tepla pro Energo. Novou smlouvu firma odmítá

Strakonická teplárna obnoví ve čtvrtek dodávky tepla firmě Energo. V červenci společnosti dodá nasmlouvaných 60 gigajoulů (GJ) tepla, což je podle odhadu teplárny polovina množství, které Energo potřebuje. Teplárna proto navrhla uzavřít novou smlouvu, firma to však odmítá. Vyplývá to z informací na webu teplárny. Firmy spolu vedou od roku 2019 spor o platby za teplo.
30. 6. 2021|

Strakonická teplárna opět přerušila dodávky firmě Energo, která zásobuje sídliště

Strakonická teplárna přerušila v noci na sobotu dodávky tepla firmě Energo, s níž vede spor o platby. Společnost zásobuje kromě jiných i přes 250 bytů na sídlišti Šumavská. Lidé jsou tam bez tepla a teplé vody. Energo nemá jinou možnost, jak teplo zajistit, řekl jeho jednatel Roman Němeček. Dodávky přerušila teplárna firmě krátce už v lednu.
22. 5. 2021Aktualizováno22. 5. 2021, 14:25|

V Plzni hořela teplárna, oheň dodávky energií nepřerušil

Tři jednotky hasičů vyjely v průběhu noci a rána k požáru v Plzeňské teplárenské. Nikdo nebyl zraněn a nedošlo ani k ohrožení dodávek tepla. Velmi předběžně je škoda odhadnuta na 750 tisíc korun.
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 10:04|

Strakonická teplárna postaví teplovod. Skončí tím spor, kvůli kterému se část lidí ocitla v lednu bez dodávek

Strakonická teplárna postaví za deset milionů korun teplovod, kterým bude zásobovat obyvatele víc než 250 bytů na sídlišti Šumavská. Stavba vyřeší spor s firmou Energo Strakonice, která teplárně neplatí a neuzavřela s ní smlouvu. Firmy se měly dohodnout do 16. dubna, jednání jsou bez výsledku, řekl strakonický starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost). Majoritním akcionářem teplárny je město, připravované vedení by mělo být hotové na podzim.
14. 4. 2021|

Strakonické sídliště Šumavská o dodávky tepla nepřijde, oznámil Havlíček

Obyvatelé více než 250 bytů na strakonickém sídlišti Šumavská v topné sezoně nepřijdou o dodávky tepla. Teplárna tento týden omezila dodávky firmě Energo Strakonice, jež zásobuje sídliště teplem. Důvodem je soudní spor, Energo údajně dluží teplárně 800 tisíc korun, na druhou stranu Energo zase uvádí, že teplárna mu dluží 14,5 milionu za nájem distribuční soustavy. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) po sobotním jednání ve Strakonicích řekl, že všechny strany nalezly prozatímní dohodu. Lidé ze sídliště Šumavská se tak o dodávky tepla bát nemusí.
16. 1. 2021|

Strakonickému sídlišti hrozí ledové radiátory. Důvodem jsou dluhy dodavatele tepla

Teplárna Strakonice upozorňuje, že přestane dodávat teplo firmě Energo Strakonice, která zásobuje teplem sídliště Šumavská. O dodávky tepla by mohly přijít desítky domácností. Energo dluží teplárně 880 tisíc korun, uvedl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel. Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal předběžné opatření, podle nějž musí teplárna Energu dál dodávat a Energo musí za teplo platit, uvedl mluvčí ERÚ Michal Kebort.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 15:03|

Ochlazení odstartovalo na některých místech v Česku topnou sezonu

Nástup podzimního počasí byl v Česku místy razantní. Citelné snížení teplot tak někde doprovodil i začátek topné sezony. V pondělí se místy ochladilo až na devět stupňů. Velmi nízké teploty zaznamenali například v Krušných horách. Po letní pauze začala domácnosti vytápět například teplárenská společnost v Ostrově na Karlovarsku.
10. 9. 2019|