TÉMA

Rodičovská

Dopravní podniky lákají studenty i matky na rodičovské, chtějí tak vyřešit nedostatek řidičů

Řízení tramvaje jako studentská brigáda nebo přivýdělek na rodičovské dovolené. Dopravní podniky napříč Českem řeší nedostatek řidičů a hledají nové způsoby, jak přilákat zájemce. Studenty se snaží oslovit například Dopravní podnik města Brna. Do jeho letního kurzu na řízení tramvaje se jich zatím přihlásilo jedenáct. V Ostravě zase cílí na maminky a na všechny, kteří chtějí práci na částečný úvazek. Nejtěžší je podle dopravních podniků sehnat řidiče trolejbusů. Nové posily proto lákají i na různé benefity, nejčastěji náborové příspěvky.
21. 4. 2024|

Rodičovská se zkrátí ze čtyř na tři roky, řekl Jurečka. Chce také přidat 50 tisíc

Maximální doba čerpání rodičovského příspěvku by se mohla zkrátit ze čtyř let na tři roky. Rodiče ale budou moci s potomkem dál zůstávat doma na rodičovské do jeho čtyř let. Řekl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vládní politici už dřív uvedli, že mají shodu na navýšení příspěvku a návrh by měli projednat během příštích dvou týdnů. Přidat by se mělo 50 tisíc korun k nynějším 300 tisícům, a to od ledna.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 20:04|

Jurečka předloží vládě zvýšení rodičovské na přelomu května a června. Zatím tají, které rodiny dostanou přidáno

Rodičovský příspěvek se zvýší na 350 tisíc korun, a to nejpozději od 1. ledna, možná i dříve. Detaily ale koalice ještě nemá dohodnuté, řekl v Otázkách Václava Moravce ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jeho předchůdkyně Jana Maláčová (ČSSD) se pozastavila nad tím, že Jurečka zatím není schopen zaručit, že dodatečné peníze dostanou všechny rodiny s malými dětmi. Připomněla, že při minulém zvýšení, jež se týkalo jen těch, kteří rodičovskou ještě nevyčerpali, se tehdy opoziční lidovci dokonce obrátili na Ústavní soud. Koaliční dohodu na zvýšení rodičovského příspěvku oznámil i premiér Petr Fiala (ODS).
21. 5. 2023Aktualizováno21. 5. 2023, 20:03|

K návrhu na zvýšení rodičovské se poslanci mimořádně sejdou v polovině prosince

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) svolala z podnětu poslanců mimořádnou schůzi. Dolní komora na ní projedná návrh ANO na zvýšení rodičovského příspěvku. Návrh programu zahrnuje také diskusi o situaci na úřadech práce a o uvažovaném zvýšení horní hranice cen, které si mohou poskytovatelé účtovat za sociální služby.
5. 12. 2022|

Poslanci podpořili cenový strop energií i nižší spotřební daň u nafty

Vláda bude zřejmě moci v případě mimořádné tržní situace stanovovat horní hranici cen elektřiny a plynu pro odběratele. Novelu energetického zákona, která jí to umožní, v pátek ve zrychleném režimu jednomyslně schválila sněmovna. Během dne stihli zakonodárci schválit také to, že spotřební daň na naftu zůstane snížená o korunu padesát až do konce příštího roku místo konce letošního září. Obě normy ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 23:25|

Sněmovna podpořila přísnější pravidla nákupu chemikálií. Opoziční poslanci interpelovali vládu kvůli Hlubučkovi

Chemikálie, z nichž je možné připravit výbušniny, si lidé budou moci nově opatřit pouze v nízkých koncentracích, rozhodla sněmovna. Opoziční poslanci ANO a SPD navrhli také zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku a jeho pravidelnou valorizaci. Pozměňovací návrhy chtějí prosadit do vládní novely. Dolní komoru ve čtvrtek zaměstnaly i pravidelné interpelace na členy vlády. Jedním z hlavních témat se stala kauza Petra Hlubučka (STAN), opoziční poslanci ANO i SPD při té příležitosti vyzvali ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) k odstoupení. Premiér Petr Fiala (ODS) poukázal na to, že reakce hnutí STAN a následné vyvození politické odpovědnosti bylo rychlé. Dodal, že Rakušanovi důvěřuje.
16. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 18:51|

Opozice i Piráti chtějí kvůli zdražování zvýšit rodičovský příspěvek. Podle Jurečky to záleží na rozpočtu

Diskuze o možném zvyšování rodičovského příspěvku pokračuje. Opozice i koaliční Piráti chtějí jeho nárůst a do budoucna pak i automatickou valorizaci. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se tomu nebrání, závisí to podle něj ale na možnostech státního rozpočtu.
7. 6. 2022|

Vláda schválila mimořádný příspěvek na dítě 5000 korun

Balíček sociálních zákonů určených na pomoc lidem zasaženým vysokou inflací na středeční schůzi projednává vláda. Patří mezi ně jednorázový příspěvek 5000 korun rodinám na děti do 18 let, který ministři schválili. Kabinet kývl i na novelu, která má umožnit krajům a obcím snáze budovat takzvané nezbytné stavby pro bydlení a vzdělávání kvůli příchodu uprchlíků z Ukrajiny.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 22:45|

Jurečka se spletl, příspěvek na dítě pět tisíc korun se bude týkat rodin s příjmem do milionu korun hrubého, ne čistého

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v sobotu na Twitteru uvedl, že jednorázový příspěvek pět tisíc korun na každé dítě do 18 let věku, který tento týden schválila vláda, se nakonec bude týkat menšího počtu domácností, než on sám avizoval na tiskové konferenci.
30. 4. 2022Aktualizováno30. 4. 2022, 16:26|

Vláda schválila příspěvek 5 tisíc korun na dítě pro domácnosti s příjmem do 1 milionu korun ročně

Kabinet Petra Fialy (ODS) navrhuje ukončení stavu pandemické pohotovosti k 3. květnu, návrh ještě budou muset schválit poslanci. Vláda také schválila jednorázový příspěvek na dítě ve výši pěti tisíc korun na každé dítě pro domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun ročně. Plánuje rovněž úpravu pravidel rodičovské – měsíční příspěvek by se mohl zvednout až na třináct tisíc korun. Vláda chce podpořit zkrácené úvazky a vyhlásit mimořádné dotace pro dětské skupiny.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 23:24|

Shodné nároky, jediné řízení. Vláda podpořila zavedení hromadných žalob

Česko možná zavede hromadné žaloby, které umožňují různým lidem uplatnit stejné nebo podobné nároky v jediném řízení. Návrh, který v lednu ministerstvo spravedlnosti zúžilo na oblast spotřebitelských sporů, v pondělí schválila vláda. Informoval o tom její tiskový odbor.
24. 2. 2020|
90' ČT24

Že politik něco slíbí, není legitimní očekávání. Podle právníka má stížnost kvůli rodičovské malou šanci na úspěch

Pravděpodobnost, že Ústavní soud vyhoví stížnosti připravované skupinou senátorů i nespokojených rodičů a změní rozsah zvýšení rodičovské, je podle ústavního právníka Jana Kudrny jen malá. Nemyslí si, že by vyjmutí rodin, které příspěvek již vyčerpaly, z jeho navýšení zásadně ohrožovalo ústavní principy. Rodiče, kterých se růst rodičovské netýká, jsou však přesvědčeni, že jde o diskriminaci. Zvýšením rodičovské a jeho dopady z pohledu ekonomického, právního i praktického se zabývala 90' ČT24.
8. 1. 2020|

Rodičovská je podle lidovců nespravedlivá a diskriminační, napadnou ji u Ústavního soudu

Návrh na zrušení části zákona kvůli zvýšení rodičovského příspěvku plánují podat lidovci k Ústavnímu soudu do konce ledna. Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí ho představí a dá k dispozici k podpisu dalším zákonodárcům. Podle vedení strany je změna diskriminační, protože upírá právo na příspěvek těm rodinám s dětmi do čtyř let, které už dávku vyčerpaly.
7. 1. 2020Aktualizováno7. 1. 2020, 15:32|

Mámy a tátové mířili na úřady práce. Kvůli změnám v rodičovské se tvořily fronty, lidé čekali desítky minut

Desítky, někde i kolem sta lidí stály v pondělí ve frontách na úřadech práce. Přišli kvůli rodičovskému příspěvku, ať už kvůli úpravě výše měsíčního příspěvku, který se z rodičovské vyplácí, nebo se zeptat na podrobnosti. Než se rodiče dostali k přepážce, čekali desítky minut. Úřad práce přitom upozornil, že na změny je čas až do konce ledna, není potřeba přicházet hned na začátku měsíce.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 18:34|

Kvůli rodičovské rozeslaly úřady dopisy, po jejich přečtení ale přetrvávají otázky

Úřad práce rozeslal informativní dopisy o navýšení rodičovského příspěvku všem rodinám, kterých se týká. Části z nich ale nejsou některé informace jasné. Přitom některým hrozí, že část peněz propadne, pokud si nezmění částku, kterou měsíčně dostávají. Jasno nemají ani tehdy, když se obrátí na e-mail zřízený proto, aby rodičům zodpovídal dotazy ohledně zvýšení příspěvku.
6. 1. 2020|

Desítky tisíc dotazů kvůli zvýšené rodičovské. Nejvyšší nápor rodičů ale Úřad práce teprve čeká

Zvýšení rodičovského příspěvku přilákalo na úřady práce stovky lidí. Hned první pracovní den nového roku se přišli buď zeptat, nebo rovnou měnili čerpání dávky tak, aby o peníze navíc nepřišli. Všem současným i budoucím příjemcům se částka zvedla na 300 tisíc korun.
2. 1. 2020|

Nový rok přináší růst minimální mzdy. Na vyšší rodičovskou ale nedosáhne pětina rodin

Od ledna se minimální mzda zvýší o 1250 korun. Týká se to zhruba 150 tisíc lidí, kteří ji pobírají. Dopad jejího zvýšení bude ale větší, hodnota minimální mzdy totiž podmiňuje i růst nejnižší úrovně takzvané zaručené mzdy, tedy odměny, na kterou mají zaměstnanci v různých oborech ze zákona nárok.
1. 1. 2020|

Rodičovskou posoudí Ústavní soud. Podle lidovců zákon diskriminuje část rodin

Kvůli způsobu, kterým se zvýší rodičovský příspěvek, se KDU-ČSL obrátí na Ústavní soud, řekl předseda strany Marek Výborný. Podle znění, jež v úterý potvrdili poslanci, dostanou peníze navíc jen ty rodiny s dětmi do čtyř let, které příspěvek nevyčerpají do konce tohoto roku. Podle lidovců je diskriminační, že se navýšení netýká všech rodin s dětmi do 4 let.
18. 12. 2019Aktualizováno18. 12. 2019, 20:18|

Senátoři podpořili rozšíření nároku na vyšší rodičovskou. Změnu tak musí posoudit poslanci

Navýšení rodičovského příspěvku chce Senát i pro rodiče s dětmi do čtyř let, kteří příspěvek v dosavadní výši vyčerpali. Změnu posoudí poslanci, podle ministerstva by k tomu mělo dojít 17. prosince. Vedle toho se senátoři ve středu postavili proti vládní snaze o vyšší zdanění loterií nebo o zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí. Senát také doporučil úpravy ve zdanění technických rezerv pojišťoven. Jako příštího ombudsmana si horní komora přeje vládního zmocněnce Víta Alexandera Schorma nebo advokáta Jana Matyse.
4. 12. 2019Aktualizováno4. 12. 2019, 17:37|

Na vyšší rodičovskou by měli dosáhnout i ti, kdo ji už vyčerpali, navrhuje senátní výbor

Na navýšení rodičovského příspěvku, které má činit 80 tisíc korun, by měli podle senátních výborů dosáhnout i rodiče s dětmi do čtyř let věku, byť příspěvek v dosavadní výši vyčerpali. Doporučil to v úterý sociální výbor, řekl senátor Marek Hilšer z klubu STAN. Stejnou změnu minulý týden podpořil i výbor ústavně právní. Horní komora se úpravou bude zabývat ve středu.
3. 12. 2019|
90' ČT24

Až bude schválena rodičovská s vyšší částkou, dostanou rodiny dopis s podrobnými informacemi

Ústavně-právní výbor Senátu se domnívá, že navýšený rodičovský příspěvek by měli od ledna 2020 dostávat rodiče všech dětí do čtyř let. Bez ohledu na to, zda ho ještě čerpají. Naopak podle vládního návrhu, který již prošel sněmovnou, mají 80 tisíc korun navíc získat jen rodiny novorozenců a ti, kteří příspěvek budou na začátku příštího roku ještě pobírat. Tahanicím kolem rodičovské byl věnován pořad 90' ČT24.
28. 11. 2019|

Zařiďte, abychom navýšení dostali taky, žádá senátory část rodičů, kteří již vyčerpali rodičovskou

Skupina rodičů malých dětí se obrátila na senátory, po kterých chce, aby zasáhli do způsobu, kterým vláda plánuje zvýšit rodičovský příspěvek. Ten se má zvýšit rodinám s dětmi do čtyř let, ale pouze, pokud do konce roku ještě nevyčerpají všechny peníze, na které mají v rámci rodičovské nárok. Řada dalších rodin si zase stěžuje, že jim princip zvýšení není jasný – ne každý totiž dosáhne na celých 80 tisíc, o které by měla rodičovská vzrůst. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto slíbilo, že připraví manuál.
7. 11. 2019|

Poslanci se zasekli u zdanění alkoholu a hazardu. Kvůli rodičovské může být mimořádná schůze

Poslanci se v úterý nedostali k jednání o zvýšení rodičovského příspěvku. Na programu bylo, ale celé odpoledne zabraly opoziční námitky k daňovému balíčku, který mimo jiné zvyšuje část spotřebních daní a daň z některých hazardních her. Projev Zbyňka Stanjury (ODS), který trval téměř hodinu a půl, skončil až se závěrem jednacího dne v sedm večer. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) bude kvůli rodičovské mimořádná schůze, pokud by ji poslanci nestihli projednat na řádné schůzi do konce týdne.
9. 7. 2019Aktualizováno9. 7. 2019, 20:50|
Interview ČT24

Schillerová: Vyšší rodičovskou získá 80 procent rodin s malým dítětem

Vláda tento týden našla shodu na podobě zvýšení rodičovského příspěvku, který naroste z 220 tisíc na 300 tisíc. Nebude se to ale týkat všech rodin s dětmi do čtyř let věku. „Bude to přes 80 procent rodičů. Dostanou to všichni s nově narozenými dětmi a zpětně to dostanou ti, co to nevyčerpali,“ přiblížila v Interview ČT24 ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
22. 5. 2019|