TÉMA

Pochod

Pokud se lidé nevzdají pohodlí, zvítězí zlo, řekl Vystrčil v den výročí pochodu studentů proti komunistickému puči

Studenti, senátoři i zástupci protikomunistických organizací v neděli vyrazili na Pražský hrad – stejnou trasou, jakou v únoru 1948 absolvovali účastníci pochodu proti komunistickému uchopení moci v tehdejším Československu. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) při příležitosti 76. výročí pochodu řekl, že pokud se lidé nevzdají svého pohodlí, zvítězí zlo a demokratů bude málo. Totalita podle něj přináší utrpení.
25. 2. 2024|

Není cílem porazit Rusko, ale dostat ho z Ukrajiny, řekl Pavel před zaplněným Staroměstským náměstím v Praze

Tisíce lidí se shromáždily v Praze na Staroměstském náměstí při akci na podporu ukrajinského boje proti ruské agresi. Část přišla v průvodu z náměstí Kinských přes Karlův most. Na shromáždění promluvil prezident Petr Pavel. Lidé si přinesli vlajky Ukrajiny, EU a NATO a transparenty na podporu napadené země. Na náměstí Borise Němcova, kde sídlí ruské velvyslanectví, proběhl koncert Noise for Ukraine. Další akce uspořádali v regionech, všechny se uskutečnily v den druhého výročí otevřeného vpádu ruské armády na Ukrajinu.
24. 2. 2024Aktualizováno24. 2. 2024, 18:14|

Většina škol zůstala zavřená. Podle premiéra je stávka neodůvodněná

Na školách v Česku se v pondělí stávkovalo. Zavřeny zůstaly tři čtvrtiny z nich. Protest podpořili i někteří žáci průvodem k ministerstvu školství. Školské odbory vyhlásily jednodenní stávku na protest proti chystaným změnám, které podle nich zhorší kvalitu výuky, jsou také nespokojeny s nízkými platy nepedagogických pracovníků. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že považuje stávku za neodůvodněnou, část argumentů odborů odmítl. Předseda školského odborového svazu František Dobšík označil slova předsedy vlády za manipulaci s čísly. Stávka se koná v den, na který svolaly odbory i další protesty proti vládě.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 21:11|

Prahou i Brnem prošly pochody za klima, kritizovaly politiky i podnikatele. Konaly se i protivládní protesty

Den boje za svobodu a demokracii nebyl jen dnem vzpomínání na roky 1939 a 1989, ale také dnem aktivních protestů. Prahou i Brnem prošly pochody za klima. Uskutečnily se i protivládní protesty – na Staroměstském náměstí v Praze i před Janáčkovým divadlem v Brně. Ve Valašském Meziříčí se sešli lidé k demonstraci za spravedlivé vyšetření otravy Bečvy.
17. 11. 2023|

Polsko slaví 105 let od opětovného získání nezávislosti. Varšavou pochodovali nacionalisté

Polsko si v sobotu připomíná 105 let od opětovného získání nezávislosti, které se dočkalo po více než staletí, kdy byla země rozdělena mezi Rusko, Rakousko-Uhersko a Prusko. Do ulic Varšavy tak vyšli lidé v rámci Pochodu nezávislosti, který už několik let pořádá polská krajní pravice. Mnozí účastníci drželi červenobílé vlajky, jiní zapalovali světlice. Organizátoři hovoří o „největším vlasteneckém shromáždění v Evropě“, oficiální informace k účasti ale chybí.
11. 11. 2023Aktualizováno11. 11. 2023, 21:17|

Írán na summitu ocenil aktivity Hamásu. V Londýně se konala další velká propalestinská demonstrace

Arabské a islámské země ve společném prohlášení na svém mimořádném summitu v Rijádu vyzvaly k ukončení bojů v Pásmu Gazy a vpuštění humanitární pomoci do oblasti. Zároveň odsoudily „izraelskou agresi v Gaze“ a uvedly, že Izrael páchá v pásmu válečné zločiny. Muslimské státy proto mimo jiné požadují zastavení vývozu zbraní do Izraele, informovala agentura Reuters. Izrael provádí v Pásmu Gazy vojenskou operaci v reakci na krvavý útok teroristického hnutí Hamás ze začátku října. V Londýně mezitím podle BBC pochodovalo kolem 300 tisíc lidí, kteří požadují příměří v Pásmu Gazy. Agentura Reuters hovoří o stovce tisíc účastníků. Policie prý zatkla 82 lidí, kteří se proti demonstrujícím stavěli.
11. 11. 2023|

Dav v Nigeru zaútočil na francouzskou ambasádu. Macron slíbil odvetu

Tisíce stoupenců junty, která tento týden provedla v Nigeru převrat, v neděli pochodovaly ulicemi hlavního města Niamey s ruskými vlajkami a skandovaly protifrancouzská hesla a jméno šéfa Kremlu Vladimira Putina. Dav podle agentury AP následně zapálil dveře francouzské ambasády, než jej bezpečnostní složky rozehnaly slzným plynem. Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že „nebude tolerovat žádný útok proti Francii a jejím zájmům“ v Nigeru a „okamžitě a nekompromisně“ na něj odpoví. Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) v neděli v reakci na puč s Nigerem přerušilo vztahy.
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 16:42|

Budapeští prošel pochod za práva sexuálních menšin

Ve značném horku se v Budapešti lidé vydali na každoroční pochod za práva sexuálních menšin (LGBT+). Účastníci dávali najevo nesouhlas s vládní politikou vůči komunitě LGBT+ v Maďarsku.
15. 7. 2023|

Průvodem z pražské Letné k ukrajinské ambasádě si lidé připomněli výročí Putinovy agrese

V Praze si v podvečer lidé připomínali výročí ruského vpádu na Ukrajinu, průvodem šli z Letné k ukrajinské ambasádě, kde se na závěr konal koncert. Mezi řečníky tam vystoupil i nastupující prezident Petr Pavel, v projevu přirovnal ruského vládce Vladimira Putina k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi, oba zneužili menšiny, řekl. Podporu Ukrajině vyjádřili i chargé d'affaires Ukrajiny, britský velvyslanec či velvyslanec Spojených států amerických.
25. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 22:29|

Protestní pochod Kurdů v Paříži připomněl tři aktivistky zabité před deseti lety

Několik tisíc Kurdů z Francie a dalších evropských zemí se v sobotu vydalo na protestní pochod Paříží, aby dali najevo své rozhořčení nad stále nevyjasněnou smrtí tří kurdských aktivistek, které se staly v roce 2013 ve francouzské metropoli terčem útoku. Protestující rovněž připomněli útok na kurdské kulturní centrum v Paříži před dvěma týdny, při němž zahynuli tři lidé, informovala agentura AP.
7. 1. 2023|

Muže podezřelého z pařížského útoku na Kurdy soud poslal do vazby

Členové kurdské komunity a další lidé se v pondělí v Paříži zúčastnili pietního pochodu, který uctil památku tří Kurdů zabitých během pátku v centru francouzské metropole. Podle francouzských médií dorazily stovky lidí, kteří mimo jiné volali po „pravdě a spravedlnosti“. Muže zadrženého po útoku si v pondělí nechal předvovat soud, který ho formálně obvinil a poslal do vazby.
26. 12. 2022|

K ochraně klimatu v rozvojových zemích jsou potřeba investice, ale i pomoc lidmi a technologiemi, míní hydrolog Jánský

Spory na klimatické konferenci COP 27 v egyptském Šarm aš-Šajchu panují kolem zřízení fondu, který by chudým zemím kompenzoval škody způsobené změnou klimatu. Peníze, které bohaté země do rozvojového světa investují, je potřeba ohlídat, míní geograf a hydrolog Bohumír Jánský, který byl hostem pořadu Interview ČT24. Podle něj se česká politická reprezentace na úrovni státu postavila dobře k boji se suchem, které způsobily dopady klimatické změny. Opačný názor ale mají studenti na českých univerzitách, kteří v tomto týdnu protestovali proti udajné nečinnosti vlády.
19. 11. 2022|

Česko si připomnělo 17. listopad. Pietami, koncerty i demonstrací proti vládě

Česko si připomnělo Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Veřejnost i vládní a opoziční politici a řada prezidentských kandidátů se zúčastnili vzpomínkových akcí. Tématy byly nejen události let 1989 a 1939, ale také například ruská válka proti Ukrajině a její dopady. Projevy zazněly u Hlávkovy koleje i na Albertově. Jen v hlavním městě policisté během čtvrtka dohlíželi na 21 shromáždění a pochodů. Večer v Národním divadle převzali protinacističtí a protikomunističtí odbojáři Ceny Paměti národa, které uděluje společnost Post Bellum.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 22:01|

Česko čekají 17. listopadu piety, diskuze i koncerty. Akce připomenou také válku na Ukrajině

Ve čtvrtek 17. listopadu si Česko připomene 33 let od sametové revoluce a 83 let od uzavření českých vysokých škol nacisty. Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva se budou po dvou letech konat bez jakýchkoliv protiepidemických opatření. Připravena jsou pietní setkání, průvody i koncerty, které se zaměří nejen na výročí, ale také na aktuální dění a politickou situaci. Tradičně se budou udělovat i Ceny Paměti národa.
14. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 05:15|

Centrem Prahy prošli zemědělci, zastavili před sídlem vlády. Kritizovali ji kvůli dotacím

Zástupci větších agrárních podniků přišli před Strakovu akademii vyjádřit nespokojenost s tím, že vláda se rozhodla při rozdělování dotací upřednostnit ty menší. Sešli se již dopoledne, v úvodních projevech zazněla obvinění, že se prý chystá dotační tunel a skupování zemědělské půdy firmami, které na ní ve skutečnosti nechtějí hospodařit. Protest zemědělců před Úřadem vlády skončil kolem půl třetí odpoledne, následně by měla skončit také dopravní omezení v centru Prahy, která jej provázela.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 20:08|

Pochod izraelských nacionalistů Jeruzalémem se neobešel bez konfliktů

Desítky tisíc izraelských nacionalistů prošly muslimskou čtvrtí jeruzalémského Starého Města. Na Chrámové hoře se předtím strhlo několik potyček mezi policií a skupinkami radikálních Palestinců, kteří házeli na bezpečností složky kamení. Policie proti nim zakročila zábleskovými granáty. Pochodem izraelští nacionalisté oslavují výročí dobytí východní části města za války v roce 1967. Toto výročí každoročně vyvolává napětí, protože Palestinci chtějí východní Jeruzalém za hlavní město svého budoucího státu.
29. 5. 2022|

Prahou prošli odpůrci i zastánci potratů. Aktivistky protestovaly i při mši kardinála Duky

Prahou prošel po dvou letech covidové pauzy Národní pochod pro život, který je manifestací zastánců tradičních rodin a odpůrců potratů. Lidé manifestovali také za právo potrat podstoupit a kritizovali výroky zástupců Hnutí Pro život ČR, které pochod pořádá. Obě akce se potkaly na konci Mánesova mostu, kde se jejich účastníci slovně střetli a odpůrci průvod krátce blokovali. Policie, která na obě akce dohlížela, zasahovat nemusela. Aktivistky také rozvinuly transparenty už při dopolední mši v katedrále svatého Víta, kterou sloužil arcibiskup Dominik Duka.
30. 4. 2022|

V sobotu přibylo 21 tisíc nakažených covidem-19. Na Václavském náměstí se protestovalo

V sobotu ukázaly testy na 18 268 lidí nově nakažených koronavirem. Bylo jich o několik desítek méně než před týdnem, ale k tomu je potřeba připočítat ještě 3156 pozitivních testů, u nichž je podezření na reinfekci. Těch bylo o necelých tisíc více než před týdnem. Zmenšuje se rozdíl mezi mírou rozšíření nákazy v Praze a v některých jiných regionech. V nemocnicích se začátkem víkendu ubylo pacientů oproti konci pracovního týdne, je jich však více než minulou sobotu. V hlavním městě se protestovalo proti opatřením a novele pandemického zákona.
30. 1. 2022Aktualizováno30. 1. 2022, 19:42|

V Praze se sešli na demonstraci odpůrci povinného očkování

Na Václavském náměstí v neděli odpoledne protestovali odpůrci protiepidemických opatření svolaní iniciativou Chcípl pes. Demonstrovali proti povinnému očkování proti covidu-19 a proti údajnému porušování osobních svobod a české Ústavy. Později se vydali na pochod městem, prošli kolem úřady vlády a demonstraci ukončili vpodvečer na Hradčanech.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 21:06|

Pochod nezávislosti Varšavou přinesl střety radikální pravice s těžkooděnci

Tisíce lidí se ve Varšavě zúčastnily Pochodu nezávislosti, který ke 102. výročí samostatnosti Polska pořádala krajní pravice. Kvůli pandemii se plánoval pouze automobilový průvod, někteří lidé však vyrazili i pěšky. Policie je nechala i přes zákaz starosty jít, zasáhla však ve chvíli, kdy radikální část účastníků napadla její příslušníky.
11. 11. 2020Aktualizováno11. 11. 2020, 19:29|

Statisíce lidí v Hongkongu se vydaly na protestní pochod. Policie při obří akci nezasáhla

Hongkongem prošel průvod stovek tisíců demonstrantů, kteří protestovali za demokracii a lidská práva. Pochod organizovala Občanská fronta za lidská práva, která dostala od úřadů povolení poprvé od 18. srpna. Podle organizátorů přišlo 800 tisíc lidí, podle policie 183 tisíc. Protestující chtějí dát úřadům poslední šanci, aby splnily jejich požadavky, píše AFP. Demonstrace trvají už půl roku.
8. 12. 2019Aktualizováno8. 12. 2019, 15:21|

Milion Chilanů pochodoval proti nerovnosti. Prezident ohlásil změny ve vládě

Asi milion lidí se v Chile zapojil do mírného pochodu proti nerovnosti. Lidé mávali vlajkami, mlátili do hrnců a volali po vládních reformách. Prezident Sebastián Piňera prohlásil, že rozumí hlasu ulice; později dodal, že obmění vládní kabinet. Zemí v posledních dnech zmítaly nepokoje provázené násilnostmi.
26. 10. 2019Aktualizováno26. 10. 2019, 21:30|
Brexit

„Ukradli nám budoucnost.“ Statisíce lidí v centru Londýna žádaly druhé referendum o brexitu

Pochodu za uspořádání nového referenda o členství Británie v Evropské unii se v centru Londýna zúčastnily statisíce odpůrců brexitu. Informovala o tom agentura Reuters. Organizátoři akce nicméně tvrdí, že počet účastníků demonstrace přesáhl jeden milion. Srovnatelný počet lidí ve Spojeném království podle BBC vyšel do ulic na protest proti válce v Iráku v roce 2003.
23. 3. 2019Aktualizováno23. 3. 2019, 18:27|