TÉMA

Výtržnosti

Na Papui Nové Guineji vypukly po stávce policie nepokoje a začalo rabování, šestnáct lidí zemřelo

Nejméně šestnáct lidí zahynulo na Papui Nové Guineji při rozsáhlých nepokojích, které propukly ve dvou největších městech včetně metropole Port Moresby. Chaos a rabování začaly po stávce a demonstraci policie a dalších úředníků kvůli snížení platů. Vláda vyhlásila nouzový stav.
11. 1. 2024|

Za výtržnosti v centru Prahy hrozí fanouškovi italské Fiorentiny čtyři roky vězení

Kriminalisté ukončili vyšetřování posledního ze tří zadržených fotbalových fanoušků, které stíhali kvůli červnovým výtržnostem v centru Prahy. Spis předali s návrhem na obžalobu na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Italskému občanovi hrozí v případě odsouzení až čtyři roky vězení.
1. 9. 2023|

Policisté jsou kvůli fotbalu mezi Spartou a Kodaní ve střehu. Řeší už jeden incident v restauraci

Policisté už od pondělí monitorují pohyb a chování fotbalových fanoušků před úterním zápasem pražské Sparty s týmem FC Kodaň na pražské Letné. Utkání vyhodnotili jako rizikové. Dosud sice nemuseli řešit vážnější problémy, zabývají se ale incidentem, který se stal v pondělí pozdě večer v jedné z restaurací v Týnské ulici na Starém Městě, řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Policie odpoledne doprovodí pochod příznivců dánského týmu, který má ze Staroměstského náměstí vyrazit na Letnou po 16:00. Zápas začíná v 19:00, brány stadionu se otevřou v 17:30.
15. 8. 2023|

Mostečtí strážníci posilují na léto hlídky

Městská policie v Mostě posílila na letní měsíce hlídky v ulicích. Důvodem je vandalství nebo časté rušení nočního klidu. Strážníci se zaměřují hlavně na vyloučené lokality, sídliště nebo volnočasové areály ve městě. S tím jim pomáhají také asistenti prevence kriminality nebo třeba hlídky na motocyklech. Most patří mezi města s největším počtem strážníků na počet obyvatel.
20. 7. 2023|

Policie se zabývá výtržnostmi v Bílině. Kritiku, že málo hlídala demonstraci Romů v Krupce, odmítá

Policie se zabývá výtržnostmi v Bílině na Teplicku, které se odehrály v noci na středu. Nikdo při nich nebyl zraněn. Události vyšetřuje pro podezření z výtržnictví, řekl krajský policejní mluvčí Kamil Marek. Do Bíliny se zřejmě přesunuli někteří účastníci úterní demonstrace v nedaleké Krupce. Tam se sešlo několik stovek Romů, kteří požadovali větší bezpečnost a při pochodu se vymezovali vůči Ukrajincům. Policie vyhodnocuje kamerové záznamy a dění na sociálních sítích, stejně tak i samotné projevy na shromáždění. Zároveň se ohradila proti kritice, že na místě měla málo sil.
19. 7. 2023|

Noc byla v ulicích francouzských měst klidnější. Nepokoje se ale šířily za hranice, i do Švýcarska

Policisté ve Francii při páté noci nepokojů, které začaly po smrti mladíka zastřeleného při silniční kontrole, zadrželi opět stovky lidí. Podle ministra vnitra byla ale situace výrazně klidnější než dříve. Lépe se na noční násilnosti připravili ve srovnání s předchozí nocí policisté v Marseille i v Lyonu, kde se podařilo zabránit rabování obchodů. Francouzská prokuratura v neděli dopoledne uvedla, že během nepokojů se na pařížském předměstí L'Haÿ-les-Roses stal terčem pokusu o vraždu místní starosta.
2. 7. 2023Aktualizováno2. 7. 2023, 21:03|

Francouzská policie rozhání protest v Paříži, nepokoje pokračují také v Lyonu či Marseille

Ve Francii pokračují čtvrtým dnem nepokoje, které spustilo zastřelení mladíka policistou při silniční kontrole. Policie v pátek večer rozhání protest na pařížském náměstí Svornosti, střety demonstrantů s policisty vypukly v Lyonu, kde strážníci proti davu použili slzný plyn. Rabování obchodů bylo hlášeno z Grenoblu i Marseille, informuje zpravodajský web Le Figaro. V souvislosti s výtržnostmi zahynuli dva lidé.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 23:15|

Brazilský prezident odvolal šéfa armády kvůli výtržnostem Bolsonarových podporovatelů

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva kvůli násilnostem z 8. ledna v brazilské metropoli odvolal šéfa armády generála Julia Cesara de Arrudu. Toho do funkce v závěru loňského roku jmenoval Lulův předchůdce Jair Bolsonaro. Prezident podle agentury AP odvolání zdůvodnil obavami o demokracii v zemi. Arrudu nahradí Tomás Miguel Ribeiro Paiva, který dosud stál v čele jihovýchodního vojenského velitelství.
21. 1. 2023|

„Naprostý propagandistický podvod.“ Hrob sovětských vojáků v Estonsku se ukázal být prázdný

Po ruské invazi na Ukrajinu se radnice v malém estonském městě Otepää rozhodla, že přesune hromadný hrob sovětských vojáků od křižovatky v centru na hřbitov. Zjistila ale, že ve skutečnosti neukrývá ostatky vojáků Rudé armády, ale pouze hlínu. V Estonsku přitom může jít o výbušné téma. V roce 2007 kvůli přemístění sovětského památníku v Tallinnu zachvátily hlavní město několikadenní nepokoje s obětí na životech, doprovázené prvními kybernetickými útoky proti samostatnému státu. Nevoli vyvolal přesun zejména mezi početnou ruskojazyčnou menšinou, kterou hojně podporoval Kreml.
25. 7. 2022|

Zemřel vůdce ruské krajní pravice Žirinovskij

Zemřel známý vůdce ruské krajní pravice Vladimir Žirinovskij, který se léčil z covidu. Jeho smrt oznámil šéf Státní dumy Vjačeslav Volodin.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 15:36|

Policie během protestů u příležitosti sametové revoluce v Bratislavě zadržela devět lidí, dva policisté byli zraněni

Policie během středečních protestů v Bratislavě zadržela devět lidí, dva policisté byli zraněni. Informovaly o tom v noci na čtvrtek slovenské zpravodajské servery. Další výtržníky chce policie najít s pomocí kamerových záznamů.
18. 11. 2021|

Výročí začátku prodemokratických demonstrací v Hongkongu provázely protesty. Policie zadržela tři jejich účastníky

Hongkongská policie zadržela nejméně tři účastníky shromáždění upomínajícího na dva roky od začátku velkých protestů proti směřování regionu. Viní je z výtržností. Dalších deset lidí si policisté předvolali s tím, že porušili zákaz vycházení.
13. 6. 2021|

Někteří útočníci z Kapitolu chtěli zadržet a zavraždit zákonodárce či viceprezidenta, míní vyšetřovatelé

Část útočníků, kteří minulý týden vtrhli do budovy Kapitolu, chtěla zadržet a zavraždit volené zástupce, tvrdí američtí federální vyšetřovatelé. Podle nich jsou důkazem mimo jiné vzkazy, které politikům na místě zanechali. Výhrůžky mířily proti demokratickým i republikánským zákonodárcům a proti viceprezidentovi. Útočníkům hrozí vysoké tresty. Postup úřadů kolem napadení Kapitolu vyšetří vládní inspektoři.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 22:26|

Devět měsíců protestů, škody za miliardy eur. Francie vystavila účet žlutým vestám

Demonstrace hnutí takzvaných žlutých vest měly relativně malý dopad na francouzské hospodářství jako celek, ale výrazný na určitá jeho odvětví. Vyplývá to ze zprávy, kterou v pátek zveřejnila parlamentní komise. Na demonstracích se od loňského listopadu scházeli lidé nespokojení s francouzskou vládou a prezidentem.
27. 7. 2019|

Výtržníci budou smět na demonstrace. Podle francouzské ústavní rady byl zákaz nepřiměřený

Francouzská ústavní rada zrušila právo prefektů (nejvyšších krajských představitelů) zakázat jednotlivcům účast na demonstracích. Končí tak klíčová část zákona, který reagoval na protesty takzvaných žlutých vest. Norma prefektům původně umožňovala zamezit vstup na demonstrace těm, kdo mají záznam kvůli výtržnictví. Tuto sobotu se sejdou lidé v reflexních vestách v ulicích francouzských měst již 21. týden v řadě.
5. 4. 2019|
Žluté vesty

Žluté vesty demonstrovaly i přes zákaz. V Nice se střetly s policií, několik lidí bylo zraněno

Protestů proti vládě prezidenta Emmanuela Macrona se v sobotu zúčastnilo kolem 40 500 lidí, z toho pět tisíc v hlavním městě Francie. V Paříži pomáhali policistům zvládnout protesty i vojáci. Zadržených tam bylo přes 50 lidí. V jihofrancouzském Nice policie v sobotu zatkla dvacet z několika desítek demonstrantů z hnutí žlutých vest, kteří se sešli na Garibaldiho náměstí, přestože jim úřady toto místo zakázaly pod hrozbou pokuty až 135 eur (asi 3500 korun). V potyčce s pořádkovými silami bylo několik lidí zraněno.
23. 3. 2019Aktualizováno23. 3. 2019, 21:31|